Mezőgazdaság - Tudomány - Állategészségügyi Kutató Intézet

Budapest

Fehérváry Ferenc

Budapest, 1963. január 29. Henech Judit, az Állategészségügyi Kutató Intézet laboránsa szétválasztja a pépesített lucernában lévő szerves savakat. Az intézet tudományos munkatársa, Dr. Mentler László, évek óta kísérletezik a zöld lucerna tartósításával. Kísérlete alapján a lekaszált zöld lucernát péppé zúzzák, majd víz adagolásával hengersilókba rakják, miközben rétegenként szárazjéggel keverik össze. Végezetül a megtöltött silót műanyag fóliával takarják le és beföldelik. Az ily módon tárolt növény télen is kiváló minőségű, nedvdús, nagy karotin és fehérje tartalmú táplálékot ad. Az ezzel etetett tehén naponta 1,7 literrel több tejet ad, mint ugyanannyi mennyiségű száraz lucernával takarmányozott szarvasmarha. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc

Ugrás a képhez