Rádióarchívum

Igénylés indítása


Nyitás: 2020


A Rádió Hangarchívuma

1957-ben, amikor a Hangarchívumot létrehozták, a hazai rádiózás már túl volt a harmadik évtizedén. De a történelem viharai nem kímélték a Házat: a hőskorszak kincseinek a harmincas években biztatóan gyarapodó gyűjteménye megsemmisült Budapest ostromakor, és 1956- ban is sok felvétel pusztult el. Hogy mégis őrzünk régi kuriózumokat – Blaha Lujza dalolása, Ferenc József császár és király dörmögése csak kettő a sok közül –, az nagyrészt annak köszönhető, hogy az Archívum, hamar kinőve a Rádió szerény házi hangtárának szerepét, kívülről is elkezdte bővíteni a gyűjteményét (sok más mellett így tettünk szert például Bródy Sándor, Babits, Móricz, Karinthy hangjára).

Ugorjunk a mába: az állomány, amely időben a hangrögzítés kezdeteitől a digitális jelenkorig, tematikában pedig nagyjából az emberi fantázia legszélső határáig terjed, immár közel egymillió felvételt számlál.

Gyűjtjük – egyebek közt – a politikai anyagokat, a sport-, kabaré- és színházi közvetítéseket, a rádiójátékokat, a verset, a prózát, nevezetes hazánkfiai hangját (megszólal, hogy csak Nobel-díjasokat említsünk, Szent-Györgyi Albert, Gábor Dénes, Wigner Jenő, Harsányi János, Oláh György), a riport- és portréműsorokat – és a hozzájuk tartozó papíralapú dokumentumokat. Amelyeken meg néha olyan meglepetések várnak, mint Szabó Lőrinc vagy Márai Sándor kézírása…


Zenei archívum és kottatár

Amikor a Rádió stúdiójában megszólalt az első élő zenei produkció, a hang elszállt, de kézzel fogható emlékünk, a kotta, melyből a muzsikusok játszottak, megmaradt. Kottatárunk legrégebbi értékei ebből az időszakból valók. Jelentős mennyiségű kézírásos kottával dicsekedhetünk, de 1889-es kiadású zongorakivonatunk, és 1956- ban átlőtt kottáink is vannak. Őrizzük Kodály Zoltán ki nem adott dalának kézzel írott anyagát, és a Fölszállott a páva dedikált, zenekarunknak ajánlott példányát is.

Az élő hangversenyek mellett, bakelitlemezről is sugároztak zenét. A lemezek száma archívumunkban 1936-ban 7000 volt, még ma is őrzünk 2-3 ezret. 1947-től saját lemezkészítő vágókocsival készülhettek külső felvételek, például az Operaházban.

Felvételeink színes palettáján nehéz kiválasztani a legérdekesebbeket. Bartók II. hegedűversenyének budapesti bemutatója, Fischer Annie zongorajátéka, Szvjatoszlav Richter magyarországi felvételei mellett Mahler, Bartók, Dohnányi, Poulenc, Ligeti saját művének interpretálása. Nehéz a sort nem folytatni. Ne maradjon ki a könnyebb műfaj sem, Cserháti Zsuzsa és Máté Péter duettje, Kovács Kati kiadatlan felvételei, Puskás öcsi kedvenc nótáinak saját előadása. Gyűjteményünk műfajtól függetlenül folyamatosan bővül, ebből a sokszínű zenei hanganyagból válogathatnak műsoraikhoz a Bartók, Petőfi, Kossuth és Dankó rádió szerkesztői.