10 érdekesség a 100 éve született Tomanek Nándorról - kvíz

A senkivel össze nem téveszthető hangú és tehetségű Tomanek Nándor 100 évvel ezelőtt született Pécsett. Emblematikus sztárjává vált ő is a Vígszínház 1960-as, 70-es évekbeli legendás korszakának, és sokoldalúságát számos, egymástól teljesen különböző szerepben bizonyította színpadon és filmen egyaránt, a szinkronstúdióban pedig jellegzetes hangját is gyakran kölcsönözte külföldi kollégáinak. Rendkívül fegyelmezett és pontos művész volt, aki a környezetétől is ugyanezt várta el. Intellektuális karaktere, elegáns tartása, jellegzetes egyénisége fűszerezték emlékezetes alakításait.

Kvíz

2022.09.08 | olvasási idő: kb. 5 perc


A centenárium alkalmából az 1922. szeptember 8-án született Tomanek Nándorra több filmjével is emlékezünk. Szeptember 8-án 13 óra 50 perces kezdettel a Hubay Miklós által írt és Szőnyi G. Sándor által rendezett Római karnevált láthatják az M5 csatornán Tomanek Nándor és Tolnay Klári csodálatos összjátékával, aznap este pedig m3 premierként 1977 óta először tűzi műsorára az MTVA Archívuma a Luther Márton és Münzer Tamás című tévéfilmet, melyben Tomanek Nándor Bölcs Frigyes szász választófejedelmet alakítja. Ugyancsak m3 premierként lesz megtekinthető szeptember 11-én a Nem lőnek, csak fúj a szél című, Görgey Gábor által írt, Horváth Ádám rendezte groteszk tévéjáték, a Zenés TV Színház Ejnye, Cecília! című filmjében pedig Monori professzorként, Kútvölgyi Erzsébet partnereként csodálhatjuk játékát.

Tudjuk, hogy Tomanek Nándor remek színész volt, de vajon a most következő érdekességeket is ismerik vele kapcsolatban? 

Tegye Ön is próbára tudását kvízünkkel!

További cikkek:

Világelső acetilénlámpák

125 évvel ezelőtt gyúltak ki a világon elsőként Tatán az utcai acetilénlámpák fényei. Ma már el sem tudjuk képzelni az életünket közvilágítás nélkül, ám hosszú utat jártunk be a gázlámpáktól a központilag vezérelt világításig.

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.

A gyógyulás helye

A Szemlő-hegy lábánál fakadó forrásokat már a rómaiak ismerték, az egykori falut a középkorban Felhévíznek hívták, a fürdő Lukács evangélistáról, az orvosok védőszentjéről kapta nevét.

Andrássy út – Európa egyik legszebb sugárútja

1876. augusztus 20-án adták át a forgalomnak Budapesten a Sugárutat, a mai Andrássy utat, amely 2002 óta a világörökség része.