10 érdekesség a 100 éve született Tomanek Nándorról - kvíz

A senkivel össze nem téveszthető hangú és tehetségű Tomanek Nándor 100 évvel ezelőtt született Pécsett. Emblematikus sztárjává vált ő is a Vígszínház 1960-as, 70-es évekbeli legendás korszakának, és sokoldalúságát számos, egymástól teljesen különböző szerepben bizonyította színpadon és filmen egyaránt, a szinkronstúdióban pedig jellegzetes hangját is gyakran kölcsönözte külföldi kollégáinak. Rendkívül fegyelmezett és pontos művész volt, aki a környezetétől is ugyanezt várta el. Intellektuális karaktere, elegáns tartása, jellegzetes egyénisége fűszerezték emlékezetes alakításait.

Kvíz

2022.09.08 | olvasási idő: kb. 5 perc


A centenárium alkalmából az 1922. szeptember 8-án született Tomanek Nándorra több filmjével is emlékezünk. Szeptember 8-án 13 óra 50 perces kezdettel a Hubay Miklós által írt és Szőnyi G. Sándor által rendezett Római karnevált láthatják az M5 csatornán Tomanek Nándor és Tolnay Klári csodálatos összjátékával, aznap este pedig m3 premierként 1977 óta először tűzi műsorára az MTVA Archívuma a Luther Márton és Münzer Tamás című tévéfilmet, melyben Tomanek Nándor Bölcs Frigyes szász választófejedelmet alakítja. Ugyancsak m3 premierként lesz megtekinthető szeptember 11-én a Nem lőnek, csak fúj a szél című, Görgey Gábor által írt, Horváth Ádám rendezte groteszk tévéjáték, a Zenés TV Színház Ejnye, Cecília! című filmjében pedig Monori professzorként, Kútvölgyi Erzsébet partnereként csodálhatjuk játékát.

Tudjuk, hogy Tomanek Nándor remek színész volt, de vajon a most következő érdekességeket is ismerik vele kapcsolatban? 

Tegye Ön is próbára tudását kvízünkkel!

További cikkek:

„Kap egy puszit ez a drága Beethoven!”

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Osváth Júlia, az operacsillagból lett csillagász, első Kossuth-díjas énekesnőnk különleges személyiségét elevenítjük fel.

Ki mit tud a rejtvényekről?

2007-ben a Füles című szórakoztató rejtvénymagazin megjelenésének 50. évfordulóján a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánították február 3-át. Ez alkalomból egy szórakoztató kvízt állítottunk össze Önöknek. Teszteljék, mennyire ismerik a rejtvények világát!

Újra az iskolapadban

Iskolásként minden évben izgatottan vártuk a szeptembert, hogy végre újra lássuk barátainkat és meséljünk egymásnak nyári élményeinkről. Erről szól lapozható képválogatásunk is. Önöknek mi jut eszébe a tanévkezdésről?

Charlestontól a hiphopig - avagy a táncművészet világnapja

1727-ben ezen a napon született a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre, az egyetemes táncművészet megújítója. Ehhez kapcsolódva lett 1982-től április 29. a tánc világnapja.