10 érdekesség a 100 éve született Tomanek Nándorról - kvíz

A senkivel össze nem téveszthető hangú és tehetségű Tomanek Nándor 100 évvel ezelőtt született Pécsett. Emblematikus sztárjává vált ő is a Vígszínház 1960-as, 70-es évekbeli legendás korszakának, és sokoldalúságát számos, egymástól teljesen különböző szerepben bizonyította színpadon és filmen egyaránt, a szinkronstúdióban pedig jellegzetes hangját is gyakran kölcsönözte külföldi kollégáinak. Rendkívül fegyelmezett és pontos művész volt, aki a környezetétől is ugyanezt várta el. Intellektuális karaktere, elegáns tartása, jellegzetes egyénisége fűszerezték emlékezetes alakításait.

Kvíz

2022.09.08 | olvasási idő: kb. 5 perc


A centenárium alkalmából az 1922. szeptember 8-án született Tomanek Nándorra több filmjével is emlékezünk. Szeptember 8-án 13 óra 50 perces kezdettel a Hubay Miklós által írt és Szőnyi G. Sándor által rendezett Római karnevált láthatják az M5 csatornán Tomanek Nándor és Tolnay Klári csodálatos összjátékával, aznap este pedig m3 premierként 1977 óta először tűzi műsorára az MTVA Archívuma a Luther Márton és Münzer Tamás című tévéfilmet, melyben Tomanek Nándor Bölcs Frigyes szász választófejedelmet alakítja. Ugyancsak m3 premierként lesz megtekinthető szeptember 11-én a Nem lőnek, csak fúj a szél című, Görgey Gábor által írt, Horváth Ádám rendezte groteszk tévéjáték, a Zenés TV Színház Ejnye, Cecília! című filmjében pedig Monori professzorként, Kútvölgyi Erzsébet partnereként csodálhatjuk játékát.

Tudjuk, hogy Tomanek Nándor remek színész volt, de vajon a most következő érdekességeket is ismerik vele kapcsolatban? 

Tegye Ön is próbára tudását kvízünkkel!

További cikkek:

Ezredévi kiállítás és a kontinens első földalatti vasútja

1896. május 2-án nyílt meg Budapesten a magyar honfoglalás ezeréves évfordulójának megünneplésére a millenniumi kiállítás, és ugyanezen a napon indult meg a rendszeres forgalom Európa (London után) második és a kontinens első földalatti vasútján.

Horoszkóp – az állatövi jegyek képekben

Az ember több ezer éve kémleli az égboltot, hogy kifürkéssze a csillagok járását. Ezért igézi meg az a tanítás, mely szerint az égi és földi utak iker pályákon futnak.

Fürdő a Gellért-hegy lábánál

A XII. század derekától tudósítanak történeti források a hegy lábánál feltörő források gyógyító erejéről.

A 90 éves magyar hangosfilm… és ami mögötte van

Száll a Körhinta, felberreg a Meseautó, és Kabos Gyula hagymát csak hagymával hajlandó enni az örökzöld Hyppolit, a lakáj című filmben. Legendás pillanatok és alakítások fűződnek a 90 éve „beszélő” 120 éves magyar filmgyártáshoz. De mi van a csillogó felszín mögött?