2020 - Áldott karácsonyt!

Négy hét várakozás, egy titokzatos éj, majd a szeretet örömünnepének napjai.

Múltidő

2020.12.23 | olvasási idő: kb. 4 perc


A karácsonyi vásár kínálatát nézik a Budapest Nagyáruház kirakatüvege mögül kicsik és nagyok. (MTI Fotó: Fényes Tamás)
Az ünnepekrevaló készülődésben talán pont az a legszebb, ami a legnehezebb is: türelmesen várakozni és békességben együtt lenni. Az év legsötétebb napjaiban szinte csak az adventi gyertyagyújtások hordozzák az ígéretet: nem hiába várunk oly nagyon a fényre és a melegre. Hagyományosan még december 24-e is böjti nap, egészen az esti harangzúgásig – talán nem is vagyunk tudatában, hogy a felmenőinktől tanult hagyományos menü: a sült halétel vagy halászlé, a diós-mákos bejgli, a mákos guba mind-mind böjti ételek voltak. Test és lélek rákészült a közelgő ünnepre, a bőséges evés-ivásra.
Egy család legidősebb tagja szalmát tesz a terítő alá, hogy azon fogyasszák el a karácsonyi vacsorát. (MTI Fotó: Bajkor József)
A keresztény hagyomány szerint a karácsony Jézus születésének ünnepe. Szenteste délutánján a gyermekek betlehemezni jártak házilag készített jászollal vagy templommal. A betlehemes játék középpontjában az óvatosan hordozott szent család, az öreg pásztor nagyothallása, zsörtölődése és az angyalok éneke áll. A köszöntők apró adományokat, ételeket és egy kis pénzt kaptak játékukért cserébe. A mindenkire kiterjedő karácsonyi ajándékozás szokása csak jóval később terjedt el.
Egy szombathelyi iskola néprajzi szakkörének tagjai karácsonyi népszokásokat elevenítettek fel a falumúzeumban. (MTI Fotó: Rózsás Sándor)
Az ünnepi asztalnál minden mozzanatnak jelentése volt: az asztalra helyezett egész kenyér mint az elkövetkező esztendő bőségének ígérete; a családfő által felszelt és közösen elfogyasztott alma, amely a család összetartásának jelképe; a feltört dió minősége, mely az egészségre vagy betegségre utalt; az asztal alá helyezett széna, szalma vagy termény, mely szintén a jövendő bőséget volt hivatott elővetíteni. A háziasszony nem állhatott fel az ünnepi asztaltól, hiszen akkor a kotlósai sem lennének jó ülősek. Még az asztal morzsáját is nagy becsben tartották, főleg gyógyító vagy termékenyítő eljárásokban használták fel az év során. Karácsony éjszakáján még a tűznek és a víznek is gyógyító erőt tulajdonítottak.
Karácsony este a Ferencvárosban 1954-ben. (MTI Fotó: Seidner Zoltán)
A karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatban számos további fotó érhető el a Nemzeti Fotótárban, a leghangulatosabbakból egy ízelítőt is összegyűjtöttünk.
Áldott, békés karácsonyt kíván az MTVA Archívum!
A TV Maci karácsonyi üdvözlete
Borítókép: 1985. december 22. Karácsonyi kirakatot néző vásárló. MTI Fotó: Farkas Tamás, MTI-FOTO-S__FA19851222005 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.
További cikkek:

Budavári Nagyboldogasszony-templom, közismert nevén: Mátyás-templom

A templom egykori gótikus alakját Schulek Frigyes tervei alapján állították vissza, és 1896. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján szentelték fel.

Legendás sztárpárok

A közelgő "házasság hete" kapcsán bepillantunk néhány olyan kapcsolatba, amelyek az ország nyilvánossága előtt zajlottak-zajlanak: lángoló, esetleg sírig tartó szerelmekbe. Mutatjuk a híres párokat, és néhány igazán kellemes műsort a témában. És persze sok-sok remek fotót!

Lóvasúttal a Kálvin tértől Újpest városkapuig

1866. augusztus 1-jén indult meg a menetrendszerű lóvasútjárat a két város, Pest és Újpest között.

Rablóból lesz a legjobb pandúr?

Sisa Pista, az utolsó nógrádi betyár élettörténetének rendhagyó happy endje