2020 - Áldott karácsonyt!

Négy hét várakozás, egy titokzatos éj, majd a szeretet örömünnepének napjai.

2020.12.23 | olvasási idő: kb. 4 perc


A karácsonyi vásár kínálatát nézik a Budapest Nagyáruház kirakatüvege mögül kicsik és nagyok. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Az ünnepekrevaló készülődésben talán pont az a legszebb, ami a legnehezebb is: türelmesen várakozni és békességben együtt lenni. Az év legsötétebb napjaiban szinte csak az adventi gyertyagyújtások hordozzák az ígéretet: nem hiába várunk oly nagyon a fényre és a melegre. Hagyományosan még december 24-e is böjti nap, egészen az esti harangzúgásig – talán nem is vagyunk tudatában, hogy a felmenőinktől tanult hagyományos menü: a sült halétel vagy halászlé, a diós-mákos bejgli, a mákos guba mind-mind böjti ételek voltak. Test és lélek rákészült a közelgő ünnepre, a bőséges evés-ivásra.

Egy család legidősebb tagja szalmát tesz a terítő alá, hogy azon fogyasszák el a karácsonyi vacsorát. (MTI Fotó: Bajkor József)

A keresztény hagyomány szerint a karácsony Jézus születésének ünnepe. Szenteste délutánján a gyermekek betlehemezni jártak házilag készített jászollal vagy templommal. A betlehemes játék középpontjában az óvatosan hordozott szent család, az öreg pásztor nagyothallása, zsörtölődése és az angyalok éneke áll. A köszöntők apró adományokat, ételeket és egy kis pénzt kaptak játékukért cserébe. A mindenkire kiterjedő karácsonyi ajándékozás szokása csak jóval később terjedt el.

Egy szombathelyi iskola néprajzi szakkörének tagjai karácsonyi népszokásokat elevenítettek fel a falumúzeumban. (MTI Fotó: Rózsás Sándor)

Az ünnepi asztalnál minden mozzanatnak jelentése volt: az asztalra helyezett egész kenyér mint az elkövetkező esztendő bőségének ígérete; a családfő által felszelt és közösen elfogyasztott alma, amely a család összetartásának jelképe; a feltört dió minősége, mely az egészségre vagy betegségre utalt; az asztal alá helyezett széna, szalma vagy termény, mely szintén a jövendő bőséget volt hivatott elővetíteni. A háziasszony nem állhatott fel az ünnepi asztaltól, hiszen akkor a kotlósai sem lennének jó ülősek. Még az asztal morzsáját is nagy becsben tartották, főleg gyógyító vagy termékenyítő eljárásokban használták fel az év során. Karácsony éjszakáján még a tűznek és a víznek is gyógyító erőt tulajdonítottak.

Karácsony este a Ferencvárosban 1954-ben. (MTI Fotó: Seidner Zoltán)

A karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatban számos további fotó érhető el a Nemzeti Fotótárban, a leghangulatosabbakból egy ízelítőt is összegyűjtöttünk.
Áldott, békés karácsonyt kíván az MTVA Archívum!

A TV Maci karácsonyi üdvözlete

Borítókép: 1985. december 22. Karácsonyi kirakatot néző vásárló. MTI Fotó: Farkas Tamás, MTI-FOTO-S__FA19851222005

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.


További cikkek:

Műsorok a javából!

Egy éve annak, hogy 2019. május 1-jén az (m3 adása)[https://archivum.mtva.hu/m3] online térbe költözött. Ez alkalomból különleges kínálattal jelentkezünk, válogatva az elmúlt évtizedek legnagyobb kedvenceiből és az elmúlt egy év legnézettebb műsoraiból.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar online műsorai

Az MTVA, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar felvételei.

"Nyelvében él a nemzet"

Éppen 176 éve szentesítették a magyar nyelvet hivatalossá tévő törvényt. Ennek emlékére a magyar országgyűlés 2011-ben nyilvánította ezt a napot a magyar nyelv napjává, ezzel is hangsúlyozva, hogy a magyar nemzet összetartozását anyanyelvünk fejezi ki leginkább. Nemzetünk tehát azóta is nyelvében él.

20 méter munkapálya

Ennyi az út a XIX. századi főúri szalonoktól a hasunkig.