Ön mennyit tud a magyar filmekről?

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük. Azért esett április 30-ra a választás, mert 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez alkalomból játékra invitáljuk Önöket!

Kvíz

2021.04.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


A közmédia április 30-án, pénteken egész napos műsorfolyammal készül, a legnagyobb nevek és remekművek minden nemzedéknek tartogatnak meglepetéseket. Nézőink változatos műfajú filmeket láthatnak, a legnépszerűbb filmvígjátékokat, romantikus szerelmi történeteket, irodalmi adaptációkat, történelmünk nehéz időszakáról tanúskodó műveket, valamint rajz- és animációs filmeket. Kvízünkkel Ön is tehet egy próbát, hogy mennyire ismeri a magyar filmeket. Vágjunk is bele!

Borítókép: 1962. május 17. Csattan a csapó a filmforgatáson Vass Éva színésznő előtt a Hunnia Filmgyár Pasaréti úti műtermében. MTI Fotó: Bojár Sándor, azonosító: F___B19620517015.jpg

További cikkek:

Kerámia és országkép

Százhúsz esztendeje, 1900. március 23-án hunyt el Zsolnay Vilmos keramikusművész, gyáros, akinek munkássága az ország emblematikus épületeivel is szorosan összekapcsolódott, termékei hungarikummá váltak.

Strandok régen

Mintha idén elmaradna a strandszezon, úgy tűnik, az esőzés sosem ér véget, a nap sosem süt ki. Mi azért reménykedünk, hogy lesz majd igazi nyár meleggel, fürdőzéssel, s ennek kapcsán néhány budapesti strand múltját idézzük föl régi fotók segítségével.

Szent Jobb – nemzeti ereklyénk kalandos története

1945. augusztus 18-án hozták vissza Ausztriából Budapestre a Szent Jobbot, államalapító Szent István királyunk épen maradt jobb kezét.

Kállai Ferenc, avagy Bánk bán, Falstaff, Pelikán elvtárs és a többiek

Kállai Ferenc Kossuth-, Prima Primissima díjas színész, kiváló művész, a Nemzet Színésze 1925. október 4-én született Gyomán, és kisgyermek kora óta 2010-ben bekövetkezett haláláig mást sem csinált, csak színházasdit játszott.