Játsszanak velünk a magyar nyelv napján!

A magyar nyelv napját 2011. óta november 13-án ünnepeljük. A cél: ráirányítani a figyelmet egyik legfontosabb szellemi-kulturális örökségünkre, amit ezúttal egy szórakoztató kvíz formájában teszünk. Tartsanak velünk!

Kvíz

2021.11.13 | olvasási idő: kb. 4 perc


Az Országgyűlés az emléknappá nyilvánító határozatban a reformkorig nyúlt vissza. Ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelvről és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt. A Sátoraljaújhely melletti Széphalmon - Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett - 2008-ban megnyílt Magyar Nyelv Múzeuma is ezt a szellemiséget hivatott őrizni. A magyar nyelv gazdagságából nyújt ízelítőt közmondásokból és szólásokból szemezgető, szórakoztató fejtörőnk. Vágjanak bele!

Borítókép: Széphalom, 1968. november 9. Alsóregmeczi Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakjának, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának egykori lakhelye. A művész 1831-es halálát követően, az 1873-ban épült neoklasszicista stílusú, görög templomcsarnokot idéző mauzóleumban kiállítást rendeztek be Kazinczy életpályájának. A település Kazinczy Ferencnek köszönheti nevét, aki az akkor még Kisbányának vagy Kisbányácskának nevezett falut elnevezte Széphalomnak. Ezt az elnevezést 1886-ban hivatalosan is fölvette a település. Az 1940-ben Hosszúlázzal összeolvadt Széphalmot 1981-ben csatolták közigazgatásilag Sátoraljaújhelyhez. Készítette: Kunkovács László. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-C_END19681109108

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Slágergyárosból szivacsgyáros

Ma lenne 90 éves a „magyar Frank Sinatra” a hatvanas évek sztárja, akiért lányok, asszonyok epekedtek egykor. Nem csak a szép hangjával hódított, modellt is állt a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, és állítólag róla mintázták a Hadtörténeti Múzeum előtt állt katonaszobrot.

A magyar film napja

Klasszikusok forgatásán készült fotókkal és néhány érdekes plakáttal ünnepeljük a magyar filmgyártást. Nézzék meg képválogatásunkat, és tudják meg, miért április 30. a magyar film napja!

Akiben a Kaláka és a Beatles együtt él: Mikó István, az örökifjú komédiás

A Jászai Mari-díjas színész, zenész, rendező, volt színházigazgató immáron hetvenéves, de ma is játszik, bolondozik, énekel és rendez. (Videóval!)

„Mi nem akartunk felnőni…”

Állította a Markos-Nádas-Boncz trióról a ma 60 éves Nádas György, aki 56 éve van a pályán, első fellépésekor ugyanis mindössze négyéves volt. Az előadott dalt édesapja, Nádas Gábor zeneszerző írta, meg is mutatjuk!