Játsszanak velünk a magyar nyelv napján!

A magyar nyelv napját 2011. óta november 13-án ünnepeljük. A cél: ráirányítani a figyelmet egyik legfontosabb szellemi-kulturális örökségünkre, amit ezúttal egy szórakoztató kvíz formájában teszünk. Tartsanak velünk!

Kvíz

2021.11.13 | olvasási idő: kb. 4 perc


Az Országgyűlés az emléknappá nyilvánító határozatban a reformkorig nyúlt vissza. Ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelvről és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt. A Sátoraljaújhely melletti Széphalmon - Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett - 2008-ban megnyílt Magyar Nyelv Múzeuma is ezt a szellemiséget hivatott őrizni. A magyar nyelv gazdagságából nyújt ízelítőt közmondásokból és szólásokból szemezgető, szórakoztató fejtörőnk. Vágjanak bele!

Borítókép: Széphalom, 1968. november 9. Alsóregmeczi Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakjának, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának egykori lakhelye. A művész 1831-es halálát követően, az 1873-ban épült neoklasszicista stílusú, görög templomcsarnokot idéző mauzóleumban kiállítást rendeztek be Kazinczy életpályájának. A település Kazinczy Ferencnek köszönheti nevét, aki az akkor még Kisbányának vagy Kisbányácskának nevezett falut elnevezte Széphalomnak. Ezt az elnevezést 1886-ban hivatalosan is fölvette a település. Az 1940-ben Hosszúlázzal összeolvadt Széphalmot 1981-ben csatolták közigazgatásilag Sátoraljaújhelyhez. Készítette: Kunkovács László. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-C_END19681109108

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Anyci, Apci és a többiek, azaz a Família Kft.

1991. októberében új fejezet nyílt a magyar televíziózásban. Ekkor kerül műsorra a Família Kft. első néhány epizódja azzal a céllal, hogy fölmérjék a sorozat iránti érdeklődést (angolul pilot). S hogy miért volt erre szükség, miben rejlett a kockázat, amikor a magyar gyártás ezt megelőzően is ontotta magából a minőségi sorozatokat, melyek iránt folyamatosan nagy volt az érdeklődés?

Negyedszázada avatták újra a hét vezér szoborcsoportját a Hősök terén

A felújított szobrokat 1996. június 30-án a Budapesti Búcsú eseményeként adták át.

Makovecz Imre, a magyar organikus építészeti iskola megteremtője

Minden alkotásával arról vallott, hogy az épületek különös lények. Házainak arca, szeme van. „Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt” – mondta el egy alkalommal.

"Semmi máshoz nem értek, csak a színházhoz"

Lehoczky Zsuzsa színésznőnek élete a színház. S mivel a színház örök, ő maga is az. Boldog születésnapot a nyughatatlan, csodálatos hangú, ezerarcú énekes-színésznőnek!