Játsszanak velünk a magyar nyelv napján!

A magyar nyelv napját 2011. óta november 13-án ünnepeljük. A cél: ráirányítani a figyelmet egyik legfontosabb szellemi-kulturális örökségünkre, amit ezúttal egy szórakoztató kvíz formájában teszünk. Tartsanak velünk!

Kvíz

2021.11.13 | olvasási idő: kb. 4 perc


Az Országgyűlés az emléknappá nyilvánító határozatban a reformkorig nyúlt vissza. Ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelvről és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt. A Sátoraljaújhely melletti Széphalmon - Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett - 2008-ban megnyílt Magyar Nyelv Múzeuma is ezt a szellemiséget hivatott őrizni. A magyar nyelv gazdagságából nyújt ízelítőt közmondásokból és szólásokból szemezgető, szórakoztató fejtörőnk. Vágjanak bele!

Borítókép: Széphalom, 1968. november 9. Alsóregmeczi Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakjának, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának egykori lakhelye. A művész 1831-es halálát követően, az 1873-ban épült neoklasszicista stílusú, görög templomcsarnokot idéző mauzóleumban kiállítást rendeztek be Kazinczy életpályájának. A település Kazinczy Ferencnek köszönheti nevét, aki az akkor még Kisbányának vagy Kisbányácskának nevezett falut elnevezte Széphalomnak. Ezt az elnevezést 1886-ban hivatalosan is fölvette a település. Az 1940-ben Hosszúlázzal összeolvadt Széphalmot 1981-ben csatolták közigazgatásilag Sátoraljaújhelyhez. Készítette: Kunkovács László. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-C_END19681109108

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

A gyógyulás helye

A Szemlő-hegy lábánál fakadó forrásokat már a rómaiak ismerték, az egykori falut a középkorban Felhévíznek hívták, a fürdő Lukács evangélistáról, az orvosok védőszentjéről kapta nevét.

Avar István - Szénfejtésből színpadi gyémánt

A 20. század második felének egyik legnagyszerűbb klasszikus színésze volt a 90 éve született Avar István. „Megmagyarázhatatlan varázs a színész és a közönség találkozása az esti előadáson. Boldoggá tesz, doppingol.” – vallotta.

Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitamin, a számítógépek működési elve… ez a sok találmány mind magyar feltalálók nevéhez köthető.

„Ugyanaz a játékos kedv vezet, mint a gyerekeket, amikor önfeledten rajzolhatok.”

100 éve született Reich Károly.