Almási Éva ezer arca

Volt már Mása Csehov Három nővérében, Éva Az ember tragédiájában, Gertrudis a Bánk bánban. Játszotta Hedda Gablert, Lady Milfordot, Szendrey Júliát, alakításai egytől egyig felejthetetlenek, mindig képes a megújulásra egy-egy szerepért. 80. születésnapján szeretettel köszöntjük Almási Évát!

Karakter

2022.06.05 | olvasási idő: kb. 3 perc


1965-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, de tanulmányai alatt már játszott a Szinetár Miklós alapította Petőfi Színházban. Ezután a József Attila Színházhoz szerződött, majd a Madách Színházban szerepelt. Játszott a Vígszínháznál és a szolnoki Szigligeti Színháznál, de többször volt szabadfoglalkozású színész is.

Budapest, 1970. Almási Éva színművésznő. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Egyszer azt nyilatkozta: “Én nagyon szeretek otthon ülni és nézni magam elé. Nagyon nehezen szánom rá magam a kimozdulásra. Kivételt képez a munkám. Egyedül a színpadon, nyilvánosság előtt tudok kontroll nélkül létezni. Talán ezért az örömért lettem színésznő.”

Ez a döntés kifejezetten jól kamatozik, hiszen a budapesti születésű színművész 1960-ban megkezdett munkásságát a közönség szeretete mellett rangos szakmai elismerések is kísérik: a Kossuth- és Jászai Mari-díjat, Érdemes művész és Kiváló művész kitüntetéseket, a Halhatatlanok Társulatának Örökös tagságát, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is kiérdemelte. 2016-ban a Nemzet Színészévé választották kollégája és barátja, Psota Irén helyére, akinek az emlékére megalapította a Psota Irén-díjat.

Színészi tevékenysége mellett színpadi rendezőként is volt alkalma megmutatni tehetségét, kellemes beszéd- és csodás énekhangjának köszönhetően pedig számos szinkronszerepet és hangjátékot is magáénak tudhat. Egy évtizede még színpadon állt, ma már visszavonulva él férjével, Balázsovits Lajos színművésszel.

 

Fogadják szeretettel az alábbi képválogatásunkat a Nemzeti Fotótár képeiből.

Almási Éva galéria

A Lapozgató galériában látható képek:

 1. Almási Éva (j) Mása, Bencze Ilona (k) Olga és Piros Ildikó (b) Irina szerepében Csehov Három nővér című drámájának főpróbáján a Madách Színházban. (MTI Fotó: Danis Barna)
 2. Papp János (k) az Úr, Almási Éva (j) Éva és Juhász Jácint (b) Ádám szerepében Madách Imre: Az ember tragédiája című dráma egyik jelenetében a Madách Színházban. (MTI Fotó: Pólya Zoltán)
 3. Ivancsics Ilonával a Charley nénje című tv-film egyik jelenetében. (MTV Fotó: Inkey Alice)
 4. Bodrogi Gyula és Darvas Iván társaságában W. S. Maugham Imádok férjhez menni című művében a József Attila Színházban. (MTI Fotó: Tormai Andor)
 5. Mensáros Lászlóval közös jelenete Csehov Ványa bácsi című színművében a Madách Kamaraszínházban. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
 6. Márkus Lászlóval (Néró) Hubay Miklós Néró játszik - a fenevad hét komédiája című színművének próbáján. (MTI Fotó: Keleti Éva)
 7. Tahi Tóth Lászlóval közös jelenete a Vígszínház Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadásának próbáján. (MTI Fotó: Benkő Imre)
 8. Gertrudis szerepében a Bánk bán című tv-film forgatásán Fehér Annával. (MTV Fotó: Baldóczy Csaba)
 9. Bubik Istvánnal a Bánk bán című tv-film egy jelenetében. (MTV Fotó: Baldóczy Csaba)
 10. Olívia szerepében, Gyabronka József (Bohóc) és Haumann Péter (Malvolio) társaságában Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok című színművének próbáján a Madách Színházban. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
 11. Bálint Andrással Hedda Gabler szerepében Henrik Ibsen Hedda Gabler című színművének próbáján a Madách Színházban. (MTI Fotó: Benkő Imre)
 12. Szécsi Mária grófnő szerepében Sztankay Istvánnal játszik Móricz Zsigmond: A murányi kaland című vígjátékában. (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 13. Poppea szerepében Hubay Miklós "Néró játszik - A fenevad hét komédiája" című színművének próbáján. (MTI Fotó: Keleti Éva)
 14. Grizabella szerepében játszik T. S. Eliot és A. L. Webber Macskák című musicaljében. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
 15. Gertrudis szerepében a Bánk bán című tv-film egy jelenetében. (MTV Fotó: Baldóczy Csaba)
 16. Mása szerepében játszik Csehov Három nővér című drámájának bemutatóján a Madách Színházban. (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 17. Gertrudis szerepében a Bánk bán című tv-film egyik jelenetében. Mögötte Csere Ágnes (b) és Jablonkay Mária. (MTV Fotó: Baldóczy Csaba)
 18. Szécsi Mária grófnő szerepében játszik Móricz Zsigmond A murányi kaland című vígjátékában. (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 19. Madách Imre: "Az ember tragédiája" című drámájában Juhász Jácint (Ádám) társaságában. (MTI Fotó: Pólya Zoltán)
 20. Almási Éva (Izabella) és Huszti Péter (Ferdinánd) jelenete Illés Endre Spanyol Izabella című drámájának századik előadásán. (MTI Fotó: Danis Barna)

 

A kerek évforduló alkalmából Almási Évát az MTVA Archívum m3.hu oldalán A kertész kutyája című tévéjátékkal, a Valaki mondja meg... – Almási Éva műsora című zenés műsorral és a Vörös macska című operett felvételével köszöntjük.

Borítókép: 1980. december 30. Almási Éva (Éva) jelenete Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának próbáján. MTI Fotó: Pólya ZoltánTulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-885452

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Verkli – amit „szívvel kell tekerni”

Miközben szólt a verkli, Budapest észrevétlen világvárossá növekedett. Molnár Ferenc is verkliszóval indította 1889-ben játszódó regényét, A Pál utcai fiúkat.

A magyar humor napja

2008 óta Karinthy Frigyes születésnapján ünnepeljük a magyar humor napját. Nézzék meg ez alkalomból készült fotóválogatásunkat!

Egy következetes kassai polgár

Százhúsz esztendeje, 1900. április 11-én született Márai Sándor, aki 1948-ban befutott íróként hagyta el az országot, és addig nem engedte kiadatni műveit hazájában, amíg szovjet csapatok állomásoznak Magyarországon.

Igazi férfiak és igazi nők

140 éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogatnak mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film és neki köszönhetjük a Míg tart a szerelmet is. Persze nem csak Móricz műveit hoztuk a hétre. Középpontban a férfiak és a nők kapcsolata remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, természetesen szórakoztató formában.