Almási Éva ezer arca

Volt már Mása Csehov Három nővérében, Éva Az ember tragédiájában, Gertrudis a Bánk bánban. Játszotta Hedda Gablert, Lady Milfordot, Szendrey Júliát, alakításai egytől egyig felejthetetlenek, mindig képes a megújulásra egy-egy szerepért. 80. születésnapján szeretettel köszöntjük Almási Évát!

Karakter

2022.06.05 | olvasási idő: kb. 3 perc


1965-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, de tanulmányai alatt már játszott a Szinetár Miklós alapította Petőfi Színházban. Ezután a József Attila Színházhoz szerződött, majd a Madách Színházban szerepelt. Játszott a Vígszínháznál és a szolnoki Szigligeti Színháznál, de többször volt szabadfoglalkozású színész is.

Budapest, 1970. Almási Éva színművésznő. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Egyszer azt nyilatkozta: “Én nagyon szeretek otthon ülni és nézni magam elé. Nagyon nehezen szánom rá magam a kimozdulásra. Kivételt képez a munkám. Egyedül a színpadon, nyilvánosság előtt tudok kontroll nélkül létezni. Talán ezért az örömért lettem színésznő.”

Ez a döntés kifejezetten jól kamatozik, hiszen a budapesti születésű színművész 1960-ban megkezdett munkásságát a közönség szeretete mellett rangos szakmai elismerések is kísérik: a Kossuth- és Jászai Mari-díjat, Érdemes művész és Kiváló művész kitüntetéseket, a Halhatatlanok Társulatának Örökös tagságát, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is kiérdemelte. 2016-ban a Nemzet Színészévé választották kollégája és barátja, Psota Irén helyére, akinek az emlékére megalapította a Psota Irén-díjat.

Színészi tevékenysége mellett színpadi rendezőként is volt alkalma megmutatni tehetségét, kellemes beszéd- és csodás énekhangjának köszönhetően pedig számos szinkronszerepet és hangjátékot is magáénak tudhat. Egy évtizede még színpadon állt, ma már visszavonulva él férjével, Balázsovits Lajos színművésszel.

 

Fogadják szeretettel az alábbi képválogatásunkat a Nemzeti Fotótár képeiből.

Almási Éva galéria

A Lapozgató galériában látható képek:

 1. Almási Éva (j) Mása, Bencze Ilona (k) Olga és Piros Ildikó (b) Irina szerepében Csehov Három nővér című drámájának főpróbáján a Madách Színházban. (MTI Fotó: Danis Barna)
 2. Papp János (k) az Úr, Almási Éva (j) Éva és Juhász Jácint (b) Ádám szerepében Madách Imre: Az ember tragédiája című dráma egyik jelenetében a Madách Színházban. (MTI Fotó: Pólya Zoltán)
 3. Ivancsics Ilonával a Charley nénje című tv-film egyik jelenetében. (MTV Fotó: Inkey Alice)
 4. Bodrogi Gyula és Darvas Iván társaságában W. S. Maugham Imádok férjhez menni című művében a József Attila Színházban. (MTI Fotó: Tormai Andor)
 5. Mensáros Lászlóval közös jelenete Csehov Ványa bácsi című színművében a Madách Kamaraszínházban. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
 6. Márkus Lászlóval (Néró) Hubay Miklós Néró játszik - a fenevad hét komédiája című színművének próbáján. (MTI Fotó: Keleti Éva)
 7. Tahi Tóth Lászlóval közös jelenete a Vígszínház Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadásának próbáján. (MTI Fotó: Benkő Imre)
 8. Gertrudis szerepében a Bánk bán című tv-film forgatásán Fehér Annával. (MTV Fotó: Baldóczy Csaba)
 9. Bubik Istvánnal a Bánk bán című tv-film egy jelenetében. (MTV Fotó: Baldóczy Csaba)
 10. Olívia szerepében, Gyabronka József (Bohóc) és Haumann Péter (Malvolio) társaságában Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok című színművének próbáján a Madách Színházban. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
 11. Bálint Andrással Hedda Gabler szerepében Henrik Ibsen Hedda Gabler című színművének próbáján a Madách Színházban. (MTI Fotó: Benkő Imre)
 12. Szécsi Mária grófnő szerepében Sztankay Istvánnal játszik Móricz Zsigmond: A murányi kaland című vígjátékában. (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 13. Poppea szerepében Hubay Miklós "Néró játszik - A fenevad hét komédiája" című színművének próbáján. (MTI Fotó: Keleti Éva)
 14. Grizabella szerepében játszik T. S. Eliot és A. L. Webber Macskák című musicaljében. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
 15. Gertrudis szerepében a Bánk bán című tv-film egy jelenetében. (MTV Fotó: Baldóczy Csaba)
 16. Mása szerepében játszik Csehov Három nővér című drámájának bemutatóján a Madách Színházban. (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 17. Gertrudis szerepében a Bánk bán című tv-film egyik jelenetében. Mögötte Csere Ágnes (b) és Jablonkay Mária. (MTV Fotó: Baldóczy Csaba)
 18. Szécsi Mária grófnő szerepében játszik Móricz Zsigmond A murányi kaland című vígjátékában. (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 19. Madách Imre: "Az ember tragédiája" című drámájában Juhász Jácint (Ádám) társaságában. (MTI Fotó: Pólya Zoltán)
 20. Almási Éva (Izabella) és Huszti Péter (Ferdinánd) jelenete Illés Endre Spanyol Izabella című drámájának századik előadásán. (MTI Fotó: Danis Barna)

 

A kerek évforduló alkalmából Almási Évát az MTVA Archívum m3.hu oldalán A kertész kutyája című tévéjátékkal, a Valaki mondja meg... – Almási Éva műsora című zenés műsorral és a Vörös macska című operett felvételével köszöntjük.

Borítókép: 1980. december 30. Almási Éva (Éva) jelenete Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának próbáján. MTI Fotó: Pólya ZoltánTulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-885452

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Óbudai Danubia Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Óbudai Danubia Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Óbudai Danubia Zenekar felvételei.

Csárdáskirálynő – az operettek operettje

Egy évvel a bécsi ősbemutató után, 1916. november 3-án a budapesti Király Színházban mutatták be Kálmán Imre operettjét.

Határtalan cinkosság, ami összeköt bennünket

Milyen jó, ha számíthatunk egymásra! Önöknek mi a kedvenc testvértörténetük? Vidám lapozható fotóválogatás a testvérek napja alkalmából.

Repülés határok között

Jó fél évszázada ért véget a hazai menetrend szerinti belföldi légi járatok kora. Egykor gyorsan és megfizethető áron lehetett velük eljutni az ország egyik részéből a másikba.