Apák napja

Az anyák napja mintájára, annak párjaként indult világhódító útjára még 1910-ben, Amerikából. Azóta világszerte ünneplik, Magyarországon és sok más országban június harmadik vasárnapján, ahol aznap az édesapáké a főszerep. Köszöntjük őket!

Kultúrsnack

2022.06.19 | olvasási idő: kb. 1 perc


Nagycsaládos apuka gyermekeivel (MTI Fotó: Lajos György)

Mint ahogy az anyák napjánál, itt is a szülői szerep kerül előtérbe, az édesapák gyermekek életében betöltött szerepére, fontosságára hívja fel a figyelmet ez az ünnep. Az ötletadó egy egyedülálló, kilencgyermekes amerikai veterán lánya volt. A lány az anyák napja mintájára kezdeményezte ennek a napnak a bevezetését, a dátumnak az édesapja születésnapját (június 5.) szerette volna, de a hatóságok végül június harmadik vasárnapját jelölték ki. 

Érdekesség, hogy 1910-ben, a legelső megemlékezés is június 19-ére esett, akárcsak idén.

Boldog apák napját kívánunk!

Apa a kisfiával fagylaltozik (MTI Fotó: Krista Gábor)

BORÍTÓKÉP: Konkoly János műugró és kisfia, 1971  MTI Fotó: Kovács Gyula Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F__KK19710731027

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Töltsék velünk az ünnepeket!

Az m3.hu kihagyhatatlan karácsonyi „menüvel” járul hozzá a meghitt ünnepekhez. Évtizedek óta nem látott értékes műsorokat ajánlunk nézőink figyelmébe, amelyekkel az év utolsó 2 hetét szórakoztató társaságban, legnagyobb művészeinkkel tölthetik.

Balaton Gőzhajózási Társaság

Széchenyi István elnökletével 1846. április 5-én Pesten megalakult a Balaton Gőzhajózási Társaság, és szeptember 21-én Balatonfüreden már vízre is bocsátották az első balatoni gőzhajót.

A Nemzeti Filharmonikusok online műsora

Az MTVA és a Nemzeti Filharmonikusok szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.

Képzett kutyusok

Áprilisban az emberek életét megkönnyítő vagy épp megmentő vakvezető, rohamjelző, terápiás, mentő-, kutató, rendőr- vagy mozgássérülteket segítő kutyákról emlékezünk meg.