Apák napja

Az anyák napja mintájára, annak párjaként indult világhódító útjára még 1910-ben, Amerikából. Azóta világszerte ünneplik, Magyarországon és sok más országban június harmadik vasárnapján, ahol aznap az édesapáké a főszerep. Köszöntjük őket!

Kultúrsnack

2022.06.19 | olvasási idő: kb. 1 perc


Nagycsaládos apuka gyermekeivel (MTI Fotó: Lajos György)

Mint ahogy az anyák napjánál, itt is a szülői szerep kerül előtérbe, az édesapák gyermekek életében betöltött szerepére, fontosságára hívja fel a figyelmet ez az ünnep. Az ötletadó egy egyedülálló, kilencgyermekes amerikai veterán lánya volt. A lány az anyák napja mintájára kezdeményezte ennek a napnak a bevezetését, a dátumnak az édesapja születésnapját (június 5.) szerette volna, de a hatóságok végül június harmadik vasárnapját jelölték ki. 

Érdekesség, hogy 1910-ben, a legelső megemlékezés is június 19-ére esett, akárcsak idén.

Boldog apák napját kívánunk!

Apa a kisfiával fagylaltozik (MTI Fotó: Krista Gábor)

BORÍTÓKÉP: Konkoly János műugró és kisfia, 1971  MTI Fotó: Kovács Gyula Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F__KK19710731027

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Avar István - Szénfejtésből színpadi gyémánt

A 20. század második felének egyik legnagyszerűbb klasszikus színésze volt a 90 éve született Avar István. „Megmagyarázhatatlan varázs a színész és a közönség találkozása az esti előadáson. Boldoggá tesz, doppingol.” – vallotta.

Toldi – Jankovics Marcell utolsó rendezése

Október 21-én lenne nyolcvanéves Jankovics Marcell. A május 29-én elhunyt művész a Toldi bemutatóját már nem érhette meg. Arany János elbeszélő költeményének 13 részes rajzfilmváltozatát a Duna Televízió szeptember 19-től vetíti.

Kincskereső kisködmön újragombolva

Felújított képpel és hanggal láthatjuk viszont a szegény kiskunfélegyházi szűcs irodalmár fiának közkedvelt hőseit.

„A hang a lelkünkben születik”

Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt köszöntjük születésnapján, kinek varázslatos hangján az operairodalom legnagyobb szopránszerepei csendültek fel itthon és a világ legrangosabb operaszínpadain.