Isten véled édes Piroskám

Imádta az operát, a futballt és a közönségét. Valamennyi nagy táncdalfesztivál döntőse és számtalan sláger előadója volt Aradszky László, aki mindvégig derűs, életvidám emberként élte az életét.

Karakter

2022.10.08 | olvasási idő: kb. 3 perc


Egyik napról a másikra hagyta itt rajongóit a hatvanas évek népszerű táncdalénekese. 2017. október 8-án, immár 5 éve távozott a sármos művész, aki a dalaival nem üzenni, csak „szórakoztatni” akart.

A Táncdalfesztivál I. elődöntőjének főpróbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

Az örökmozgó előadó egész életében fáradhatatlanul jött-ment és koncertezett. „Az én könnyű műfajom, csak annyiból nehéz, amikor utazom. A színpadon, ha ott vagyok, akkor könnyű, amikor hazajövök akkor megint nehéz. De amikor itthon vagyok, akkor megint árad belőlem minden, mosolygunk, nevetünk, röhögünk, hülyéskedünk.”

A mindig mosolygó énekes (MTI Fotó: Bojár Sándor)

Országos ismeretséget a Még ide-oda húz a szív című dallal szerzett, miután megnyerte a Magyar Rádió Tessék választani! című könnyűzenei versenyét. Az ország legelső aranylemezét is ő érdemelte ki a Dobos Attila - Szenes Iván szerzőpáros tollából született Isten véled édes Piroskám dallal. A máig népszerű slágerrel a Magyar Rádió Made in Hungary című versenyét nyerte meg 1966-ban.

Tévéstúdió felvételen 2016-ban (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Hosszú pályafutása során operát, magyar nótát, és lakodalmas dalokat is énekelt. Nem csak a húszéveseké a világ című dala lett a legnagyobb slágere. A művész halála után pályatársa és barátja, Koós János így emlékezett rá: „Aranyos ember volt, mindig jókedvű, mosolygós, és dalai sem voltak szomorúak. Nem véletlen, hogy több mint ötven éven át nagyon sikeres tudott lenni ebben a szakmában. Biztos vagyok abban, hogy Magyarországon évtizedek múlva is mindenki tudni fogja az Isten véled édes Piroskámat.”

Borítókép: Portréja 1960-ban készült Készítette: Keleti Éva, tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-815652

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Slágergyárosból szivacsgyáros

Ma lenne 90 éves a „magyar Frank Sinatra” a hatvanas évek sztárja, akiért lányok, asszonyok epekedtek egykor. Nem csak a szép hangjával hódított, modellt is állt a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, és állítólag róla mintázták a Hadtörténeti Múzeum előtt állt katonaszobrot.

125 éves lenne a szombathelyi villamos

Hetvenhét évig csilingelt, zörgött, zakatolt – ma már csak emlék.

Háry János

1926. október 16-án tartották Kodály Zoltán „Háry János” című daljátékának ősbemutatóját az Operaházban.

Makovecz Imre, a magyar organikus építészeti iskola megteremtője

Minden alkotásával arról vallott, hogy az épületek különös lények. Házainak arca, szeme van. „Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt” – mondta el egy alkalommal.