Államalapítás és új kenyér

Tudjanak meg többet az ünnep történetéről és nézzék meg lapozható képgalériánkat!

Ünnepek és hétköznapok

2023.08.20 | olvasási idő: kb. 3 perc


Augusztus 20-án egyszerre ünnepeljük a magyar állam megalapítását, államalapítónkat, I. István királyt, akit 1083. augusztus 20-án szentté avattak, valamint az évben termett és learatott búzából sütött új kenyeret. De nem mindig volt ez így. 1686-ban XI. Ince pápa rendelte el, hogy a katolikus egyházközösség évente emlékezzen meg Szent Istvánról. Országos ünneppé Mária Terézia tette Szent István napját 1771-ben, amikor a Szent Jobbot Budára hozatta. Az 1948-49-es forradalom után tiltották első királyunk, államunk megalapítójának ünneplését. Bár augusztus 20-át Ferenc József császár nyilvánította munkaszüneti nappá, a nemzeti érzések a két világháború között törtek föl ismét, amikor 1938-ban törvénybe iktatták a Szent Istvánról megemlékező nemzeti ünnepet. 1950-től augusztus 20-án az alkotmányt ünnepelték, majd 1991-ben az Országgyűlés állami ünneppé nyilvánította ezt a napot. Az 1938-as törvény után Szent Jobb-körmenettel, tűzijátékkal és mindenféle mulatsággal ünnepeltek, 1950 után vízi- és légiparádé kápráztatta el a Budapestre látogatókat. A Debreceni Virágkarnevál felvonulását 1966 óta tartják ugyanezen a napon. A kenyér, amelyet ugyanezen a napon ünneplünk, a bőség és termékenység szimbóluma. Az éghajlati adottságoknak köszönhetően a frissen aratott búzából készült első kenyerek hagyományosan Szent István napjára készültek el, így forrott egybe királyunk és az új kenyér ünnepe.

 1. Szent István lovas szobra (MTI Fotó: Jászai Csaba)
 2. A Szent Jobb (MTI Fotó: Diósi Imre)
 3. Szent Jobb-körmenet az 1930-as években (MTI Fotó: Bojár Sándor)
 4. Körmenet 1989-ben (MTI Fotó: Varga László)
 5. Tűzijáték Budapesten 1981-ben (MTI Fotó: Wéber Lajos)
 6. Debreceni Virágkarnevál 1966-ban (MTI Fotó: Lajos György)
 7. Készülődés a tűzijátékra (MTI Fotó: Demecs Zsolt)
 8. Verkli a Városligetben (MTI Fotó: Benkő Imre)
 9. Légiparádé 1960-ban (MTI Fotó: Vadas Ernő)
 10. Ünneplők a Feneketlen-tónál (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 11. Tűzijáték 1976-ban (MTI Fotó: Kozák Albert)
 12. Új kenyér Szabadegyházán 1960-ban (MTI Fotó: Kácsor László)
 13. Víziparádé 1976-ban (MTI Fotó: Németh Ferenc)
 14. Tűzijáték 1950-ben (MTI Fotó: Botta Ferenc)
 15. Virágkarnevál 1968-ban (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 16. Galgamácsai új kenyér (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)
 17. Ünnepi kivilágítás (MTI Fotó: Sziklai Dezső)

Borítókép: Tűzijáték 1986. augusztus 20-án MTI Fotó Készítette: Filep István, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-897603

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A nagy Caruso kis sikere Budapesten

1907. október 2-án, azaz éppen 115 évvel ezelőtt lépett fel Budapesten Enrico Caruso, az első sztártenor. Érkezése és itt-tartózkodása csaknem olyan tömeghisztériát eredményezett, mint a könnyűzenei sztárok látogatása manapság. Hogyan történhetett mégis, hogy a világszerte elismert énekes budapesti alakítása bukásként vonult be a történelembe?

Múlt századi divat. Emlékeznek?

A divat állítólag ismétli magát. Valóban vannak visszatérő elemek, anyagok, szabásvonalak, amelyek időről időre fölbukkannak. Heti összeállításunkkal több évtizedet ölelünk föl kedvezve azoknak a hölgyeknek és uraknak, akik szívesen idéznék föl, milyen volt a divat a XX. században.

Fillérből lesz a forint

Negyven éve vált a nagyközönség számára is kézzelfoghatóvá a műalkotás, amelyen ekkor már két éve dolgozott Vagyóczky Károly és Füle Mihály. Visszatekintés az ezerforintos bankjegy megjelenésére sok-sok érdekességgel.

Repülés határok között

Jó fél évszázada ért véget a hazai menetrend szerinti belföldi légi járatok kora. Egykor gyorsan és megfizethető áron lehetett velük eljutni az ország egyik részéből a másikba.