Balaton Gőzhajózási Társaság

Széchenyi István elnökletével 1846. április 5-én Pesten megalakult a Balaton Gőzhajózási Társaság, és szeptember 21-én Balatonfüreden már vízre is bocsátották az első balatoni gőzhajót.

Kultúrsnack

2021.09.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


A balatoni gőzhajózás gondolatát Kossuth Lajos vetette fel elsőként, az 1846-ban alakult Balaton Gőzhajózási Társaság alapszabály-tervezete is az ő keze írását dicséri. Széchenyi István Balatoni gőzhajózás című röpiratában hangsúlyozta a gőzhajózás szükségességét, az idegenforgalommal, halászattal, vízszabályozással, iparosodással, kikötők építésével, munkahelyteremtéssel való összefüggéseit.

A Kisfaludy gőzhajó Tihany előtt 1913-ban

Szeptember 21-én – Széchenyi ötvenötödik születésnapján – már vízre is bocsátották az első balatoni gőzhajót. A Kisfaludy névre keresztelt hajó gőzgépe Angliában, a hajótest az Óbudai Hajógyárban készült. A gőzös próbaútja Balatonfüredről Kenesére vezetett. Ezután egy év alatt sorra épültek kikötők Badacsonyban, Alsóörsön, Bogláron, Révfülöpön, majd később Füreden.

Borítókép: Siófok, 1907. A Baross gőzhajó Siófoknál. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-750591

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 305 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Január 12. – a magyar musical napja

2012 óta ez a nap a magyar musical napja: 1961-ben ezen a napon mutatták be az Egy szerelem három éjszakája című zenés darabot.

"Én több vagyok, mint az apám, és kevesebb, mint a fiam..."

Három generációt kapcsol össze, a játék mindháromban rendkívül fontos volt. Benedek Miklós, aki a (szín)játékot is komolyan veszi, ma 75 éves.

A fekete lakkcipők tovább táncolnak

„A zene nem változtatott meg, olyan korán kezdtem, hogy már nem is emlékszem, hogy a zene előtt milyen voltam.” – vallotta egyszer a rock and roll magyar királya, Komár László, aki ma tíz éve hagyta hátra rajongóit.

Zsazsa a világdíva

Kilenc házasság, számtalan partner, botrányok és legendák. A 105 éve született Gábor Zsazsa a 20. század egyik legfontosabb popkulturális ikonja.