Balaton Gőzhajózási Társaság

Széchenyi István elnökletével 1846. április 5-én Pesten megalakult a Balaton Gőzhajózási Társaság, és szeptember 21-én Balatonfüreden már vízre is bocsátották az első balatoni gőzhajót.

Kultúrsnack

2021.09.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


A balatoni gőzhajózás gondolatát Kossuth Lajos vetette fel elsőként, az 1846-ban alakult Balaton Gőzhajózási Társaság alapszabály-tervezete is az ő keze írását dicséri. Széchenyi István Balatoni gőzhajózás című röpiratában hangsúlyozta a gőzhajózás szükségességét, az idegenforgalommal, halászattal, vízszabályozással, iparosodással, kikötők építésével, munkahelyteremtéssel való összefüggéseit.

A Kisfaludy gőzhajó Tihany előtt 1913-ban

Szeptember 21-én – Széchenyi ötvenötödik születésnapján – már vízre is bocsátották az első balatoni gőzhajót. A Kisfaludy névre keresztelt hajó gőzgépe Angliában, a hajótest az Óbudai Hajógyárban készült. A gőzös próbaútja Balatonfüredről Kenesére vezetett. Ezután egy év alatt sorra épültek kikötők Badacsonyban, Alsóörsön, Bogláron, Révfülöpön, majd később Füreden.

Borítókép: Siófok, 1907. A Baross gőzhajó Siófoknál. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-750591

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 305 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Made in Hungaria

Tudják, hol és hogyan került kapcsolatba a rock and rollal? És hogy mi köze a futballhoz? Születésnapján köszöntjük Fenyő Miklóst, egyúttal néhány érdekességet is megosztunk róla.

Magyar emeletes busz

A nemrég újjászületett emeletes busz egyedülálló a maga nemében.

Versek és asszonyok, Szabó Lőrinc emlékezete

Százhúsz esztendeje született Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító, a 20. századi magyar líra kiemelkedő alakja.

Budapest egykor és most

Időutazásra invitáljuk olvasóinkat a Fotótár 1900-as évek környékén készült felvételeinek segítségével. A főváros emblematikus tereit, utcáit járjuk be, felvillantva, hogy mennyit változott a környék az elmúlt bő száz évben. Tartsanak velünk!