Balatoni nyaralás

Végre megérkezett a nyár. Hol lehet a legjobban felüdülni? Természetesen a vízparton. S mi lenne erre alkalmasabb hely a Balaton partjánál, amely nem csupán üdülőhely, hanem szimbólum is a magyarok számára.

2019.06.14


A magyar tenger. Nekünk, magyaroknak a Riviéra. S azoknak, akin nem tudnak vagy nem akarnak külföldre utazni, szinte egyöntetűen az elsőszámú szóba jövő vízparti üdülőhely a nyárra. Egyesek szerint semmi nem változott a múlt század közepe óta, mások szerint már semmi nem a régi. Megpróbáljuk korabeli fotók segítségével visszaidézni az egykori balatoni nyaralások hangulatát. 


Amikor még nem 4-5 csillagos szállodákban nyaraltunk: 1959 augusztusában kempingezők kártyáznak a Balaton-parton, sátruk előtt

Ennyi meg egy bambi - hallható gyakran napjainkban is, és mindenki rögtön tudja, hogy nem az őzikéről van szó. S valóban, a főtt kukorica, lángos, sör és a szénsavas, narancsízű cukros üdítő, azaz Bambi - minden belföldi nyaralás elmaradhatatlan kellékei a mai napig, bár a Bambit 1968 után fokozatosan fölváltotta a kóla. A  Balaton-part tipikus figurája volt a múlt században a felüdülni vágyókat triciklijéről kiszolgáló mozgóárus.


1977-ben a strandon üdítőt szállító mozgóárus

Igaz, hogy a Balaton mellett nem csak enni és fürdeni lehet, mégsem mehetünk el szó nélkül a nagy csobbanás, azaz a Balaton-átúszás mellett, amelynek igazán nagy hagyománya van. 1977-óta Révfülöp és Balatonboglár között rendeznik meg, s ugyan néhány év kimaradt, de idén már a 37. alkalomra készülhetnek az úszás kedvelői. 


Egy régi rajt 1983-ból. 2500 ember ereszkedett vízbe Révfülöpnél, hogy teljesítse az 5200 méteres távot 

Volt idő, amikor német turisták hadai foglalták el a  balatonparti üdülőhelyeket. Népszerű találkozóhelye volt a kelet-és nyugatnémet rokonoknak, baráti társaságoknak a magyar tenger partja. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a rendszerváltást megelőző nyarakon majdnem 7 millió vendégéjszakáért fizettek csak a német vendégek a Balaton mellett.  Jöttek kempingbe, szállodákba, gyakran azt az érzetet keltve, hogy magyar szót szinte nem is lehet hallani a Balaton partján. S hogy milyen volt a külföldiek szemével  az igazi balatoni hangulat? Íme erről egy hangulatos imázsfilm németül és magyarul, és néhány fotót is mutatunk

 

 

 

 

 

További cikkek:

Az első számítógépek és vírusok

Lapozható galériánkban felidézzük a kezdeteket, amikor a számítástechnikai eszközök még nem voltak a hétköznapjaink szerves részei, és legfeljebb a munkahelyeken találkoztunk velük. Amikor még nem zsebben hordtuk a „kütyüket” és nem jutottunk percenként friss információkhoz.

Charlestontól a hiphopig - avagy a táncművészet világnapja

1727-ben ezen a napon született a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre, az egyetemes táncművészet megújítója. Ehhez kapcsolódva lett 1982-től április 29. a tánc világnapja.

A TV Maci egyik alkotója ma lenne 95 éves

Foky Ottó rajztanárként kezdett dolgozni, de amikor először látott színes bábfilmet, az annyira elbűvölte, hogy a bábkészítő, rendező foglalkozás felé fordult. Olyan mesék köthetőek a nevéhez, mint a Mirr-Murr, a Misi Mókus vagy A legkisebb Ugrifüles.

Made in Hungaria

Tudják, hol és hogyan került kapcsolatba a rock and rollal? És hogy mi köze a futballhoz? Születésnapján köszöntjük Fenyő Miklóst, egyúttal néhány érdekességet is megosztunk róla.