Az angolna, Casablanca és Piroska…

Balázs Fecó - a Neoton és a Taurus tagja, a Korál alapítója - ma lenne 70 éves. A legendás zenész november óta nincs köztünk, ám születésnapja alkalmából szeretnénk megidézni néhány érdekességgel, amik láttatni engedik a zenész mögött az embert.

Karakter

2021.03.02 | olvasási idő: kb. 3 perc


a peca
Szenvedélyes horgász volt, még gyerekkorában ismertette meg vele a pecázást ferencvárosi bérházuk egy idős lakója. Az angolna kígyószerű külsejétől ódzkodott, akárcsak bozontos kiskutyája, aki egyenesen menekülőre fogta, ha meglátott egyet. Az angolna íze végül meggyőzte, így maradhatott a pecalistán, de ha halevésről volt szó, a süllő roston minden más felett állt. Balázs Ferenc, aki zeneírással, zenéléssel foglalkozott, a horgászatot övező csendről is érzékletesen fogalmazott: „ha néha kijutunk végre együtt [Tátrai Tiborral – a szerk.] a vízre, ülünk egymás mellett szótlanul és gyógyítgatjuk tépett idegeinket, rojtos dobhártyáinkat azzal az ezerszer áldott, finom neszekkel fűszerezett, susogó vízparti csönddel…„
 

Budapest, 1975 A Korál együttes. MTI Fotó: Bara István

a filmek 
Fecó neve örökre összeforrt a zenével, a muzikalitással. De más művészeti ágak sem kerülték el, hallgassák csak, milyen emlékeket őriz szülei szenvedélyének köszönhetően: „Édesapámék nagy mozi-molyok voltak, és én gyerekkoromban nagyon sok filmet láttam. Többek között a Casablancát, nagyon sokszor meg kellett néznem” – idézi fel Balázs Fecó, az általa két évadon keresztül vezetett Évszakok című műsorban, a film híres betétdala, az As time goes by hallgatása közben. 
 

a farsang
Kitalálják, vajon minek öltözött az óvodás Balázs Ferenc az első farsangján? Elárulhatjuk, nem egy tipikus választás.
 

Balázs Fecó első farsangjáról mesél

a foci 
Balázs Fecó 13 évesen a Fradi kölyökcsapatának tagjaként elő-meccset játszott a Ferencváros és a török Galatasaray mérkőzése előtt. Meccs közben ráesett a kezére, ami eltört, pechére egy nappal a zongoravizsgája előtt. A család ekkor bölcs előrelátással véget vetett kezdődő futball-karrierjének, és csak a zenére koncentráltak. A döntésük eredménye pedig, ma már zenetörténelem.. 

Borítókép: Balázs Ferenc 2015-ben a Hogy volt?! című műsor felvételén, Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum, Készítette: Zih Zsolt, Azonosító: MTI-FOTO-545982

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 292 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Nemzeti Múzeum - a kezdetek

A Kárpát-medence történelmének legjelentősebb műkincsgyűjteménye található a klasszicista stílusú 109 x 70 méteres épületben. A két udvarral rendelkező létesítmény párkánymagassága 24 méter, beépített alapterülete pedig 7894 négyzetméter.

Az ember, aki táviratban gúnyolta ki Sztálint

Ezen a napon született Királyhegyi Pál író, akit a humor átsegített a nehéz pillanatokon.

Boldog új évet kívánunk!

A Gergely-naptár bevezetésével Szent Szilveszter pápa ünnepe lett az év utolsó napja, ezért hívjuk december 31-ét szilveszternek. Talán meglepő, de már az ókori mezopotámiaiak és egyiptomiak is tartottak évbúcsúztatókat.

Csalok, de jól csinálom!

110 éve született Rodolfo, aki egy szerencsés életmentés miatt lett bűvész, és több mint ötezer trükköt tudott a bűvészet minden területéről. Születésnapja egyben a Magyar Bűvészet Napja is.