"Csodaszép életem volt. Meseszép."

Száz éve született a magyar gyermekműsor-készítés meghatározó egyénisége, Bálint Ágnes meseíró, szerkesztő és dramaturg. Máig népszerű munkáiból „mazsolázva” emlékezünk a Tévé Maci kitalálójára.

Karakter

2022.10.23 | olvasási idő: kb. 4 perc


Bálint Ágnes bábozva mesél egy iskolában (MTI Fotó: Patkó Klári)

Bálint Ágnes, aki az írás mellett tehetségesen rajzolt és könyvillusztrálást, valamint plakáttervezést is tanult, 19 évesen jelentette meg első meseregényét, az Elvarázsolt egérkisasszonyt. 1958-ban csatlakozott az újonnan alakult Gyermek- és Ifjúsági Osztályhoz a Magyar Televízióban, ahol közel harminc évig dolgozott. Az ő ötlete alapján született meg a Cicavízió monoszkópja és a Tévé Maci is, ezzel teremtve meg a meseműsorok kereteit. 

Cicamica és Böbe baba (MTI Fotó: Patkó Klári)

A tévébemondók által felolvasott napi esti meséket lassanként rövidebb bábjelenetek váltották fel, majd 1961-től havonként fél órában a Mi újság a Futrinka utcában? című bábsorozat, később pedig a Mazsola került képernyőre. A bábfilmeket olyan mára kultikussá vált rajz- és papírkivágásos mesesorozatok követték, mint a Kukori és Kotkoda vagy a Frakk, a macskák réme. A Magyar népmesék és a Vizipók-csodapók sorozatok indításában Bálint Ágnesnek szerkesztő-dramaturgként szintén oroszlánrésze volt. Meseregényei mellett számos mesejátékot írt a Magyar Rádiónak, például a Szeleburdi család is innen indult, amelyből később Palásthy György ifjúsági filmet rendezett.

Kukori és Kotkoda (MTI Fotó)

Fordítói munkássága is jelentős: a Babar-könyvek, a Rumcájsz, a Kacsa kázmér kalandjai és az Állatolimpia magyar szövegét is Bálint Ágnesnek köszönhetjük. Az 1988-ban újszerű technikával készített Szimat Szörény, a szupereb című sorozat munkálataiban is részt vett, dacára annak, hogy 1986-ban nyugdíjba vonult. Utolsó rajzfilmsorozata, a Kék egér 1994 és 1998 között készült. Érdekesség, hogy bár először 1963. április 15-én volt látható a képernyőn, az író-szerkesztő munkásságának elismeréseként a Tévé Maci születésnapja 1964 óta szintén október 23-án ünneplendő.

A Tévé-maci 1977-ben (MTI Fotó: Balaton József)

Bálint Ágnesre az MTVA Archívum m3.hu oldalán az Elvarázsolt mesetündér című portréműsorral emlékezünk. Emellett az író-dramaturg olyan régóta nem sugárzott munkáit is műsorra tűzzük, mint a Gabi és Dorka, valamint a Marci és a kapitány. Tartsanak velünk!

Borítókép: Mazsola és Tádé MTI Fotó, Készítette: Varga Zoltán Tulajdonos: MTV Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-TVRZT19690816459

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Budapest, Csudapest

Föld alatt, majd föld fölött és időben is elkezdtük bebarangolni fővárosunkat, hogy megmutassunk néhányat érdekességeiből. Ugyanezt folytatjuk, mégis nagyon másképp, hiszen a Csudapest című film felújított UHD-verziójával kalandozzuk körbe Budapestet.

Császár Angelát köszöntjük!

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló Művészt, akinek színpadon, filmen, rádióban és a pódiumon is emlékezetes élményeket köszönhetünk. Szakmai és emberi történetek sokasága fűzi a Nemzeti Színházhoz, melynek évtizedekig tagja volt; a Budapest Orfeum című sikerszériás produkció pedig ma már fogalom.

Verkli – amit „szívvel kell tekerni”

Miközben szólt a verkli, Budapest észrevétlen világvárossá növekedett. Molnár Ferenc is verkliszóval indította 1889-ben játszódó regényét, A Pál utcai fiúkat.

A Hotel Forum és a modern Budapest születése

A pesti Duna-korzó új életre kelt az 1980-as években. Ennek fontos momentuma volt a Hotel Forum 1981. november 28-i - ma 40 éves - megnyitása.