Bohóc és tragika

Beleszületett a színészvilágba, ahonnan édesapja tiltása sem tántorította el. Tragikus sorsú hősnőket és groteszk, eltorzult karakterfigurákat is életre keltett. 65. születésnapja alkalmából köszöntjük Básti Julit!

Karakter

2022.08.10 | olvasási idő: kb. 5 perc


Nem akármilyen művészcsaládba érkezett, édesapja Básti Lajos színész, édesanyja Zolnay Zsuzsa színésznő, nagybátyja Zolnay Pál filmrendező. Kisiskolás korától sok irigységet tapasztalt, amiért egy híres család gyermeke. Egy anyák napi iskolai előadáson a tanító néni fel sem szólította, hogy ő is elmondhassa édesanyjának szánt verset, hiszen ő úgyis eleget szavalhat otthon.

„Gyerekkoromtól kezdve a legnehezebb feladat volt számomra a szüleim árnyékában élni és állandóan megküzdeni azzal a dologgal, hogy nem engem bírálnak, és nem engem ismernek meg az emberek, hanem a papámhoz vagy a mamámhoz viszonyítanak.” Azóta már részben áldásnak tartja a szülői örökséget, mert akárhogy is, de mindig kiemelt figyelmet kapott.

Básti Juli 1979-ben (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Édesanyja örömmel fogadta lánya színészi ambícióit, Básti Lajos viszont mindig erősen tiltotta szakmájuktól. Apjának éppen ezért csak a sikeres felvételit követően újságolták el, hogy lánya a nyomdokaikba lép, hisz korábban nem merték. Sajnos a főiskolai évek alatt és után már nem adatott meg az, hogy édesapjával a színészmesterség fortélyairól diskuráljanak, mert a Kossuth-díjas színész lánya első színművészetis évét követően elhunyt. „Nagyon jó lett volna, ha még láthat engem, és kicsit megnyugszik, hogy nem teljesen rosszul döntöttem, amikor színésznő akartam lenni”.

Pályáját Kaposváron kezdte, annak ellenére, hogy a fővárosba is hívta több színház. Ennek a döntésnek a fő oka az volt, hogy szeretett volna kibújni a családi kötelékből. Azt gondolta, ezt sokkal könnyebb úgy, ha az otthontól távol kezdi el felépíteni az életét.

A Chicago című musicalben a kaposvári Csiky Gergely Színházban (jobb szélen) (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Kaposváron töltött évei alatt született meg első fia, akire nagyrészt a nagymama vigyázott Budapesten. Ezt a kétlaki életet nem sokáig bírta, kisfia hiánya miatt döntött úgy, hogy a fővárosi Katona József Színházhoz szerződik. Az itt töltött évek alatt számos filmben is szerepelt, a Miss Arizonában Marcello Mastroiannival játszott együtt, A vörös grófnőben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a XVII. Magyar Filmszemlén és a XIV. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon.

2003-ban – többek között Törőcsik Mari invitálására – a Nemzeti Színház társulatának tagja lett. Utólag nem tartja szakmailag sikeresnek ezt az időszakot, mégis itt játszhatta el élete egyik legfontosabbnak tartott szerepét a Macskalápon című darabban. Sosem érezte igazán otthon magát a Nemzetiben, ezért 15 év után elhagyta azt, és a férje, Puskás Tamás által vezetett Centrál Színház állandó színésze lett.

Bács Ferenccel A vörös grófnő című tévéfilm egyik jelenetében (MTV Fotó: Inkey Alice)

Kossuth-díjjal és Jászai Mari-díjjal is elismerték munkáját. Jellegzetes orgánuma szinkronszerepeiből lehet ismerős: többek között ő Meryl Streep, Melanie Griffith és Sharon Stone magyar hangja. Nagyon szeret énekelni, Cserhalmi Györggyel duettlemezük is készült. Férje Puskás Tamás színész-rendező, három fiúgyermeke közül a legnagyobb vágó, a két kisebbik pedig szintén filmkészítéssel foglalkozik. Legnagyobb boldogságának a színészi sikerei mellett a családját tartja.

65. születésnapja alkalmából az Übü király című színházi darabbal köszöntjük Básti Julit az MTVA Archívum m3.hu oldalán.

Borítókép: Básti Juli színművész a Ridikül című női beszélgetős műsorban. MTVA Fotó. Készítette: Zih Zsolt. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-402186

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Magyar emeletes busz

A nemrég újjászületett emeletes busz egyedülálló a maga nemében.

Latinovits apródjából a Nemzet Színésze

Köszöntjük a ma 75 éves Cserhalmi Györgyöt, aki sok más elismerés mellett 2022-ben elnyerte a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját is.

Pesszimista művek egy emberszerető alkotótól

55 éve nincs köztünk Füst Milán – míg fő műve, a Feleségem története filmként hódítja meg a világot.

„Mégiscsak érdemes ilyen öregnek lenni!”

Csodagyerekként indult, a világ legnagyobb zenei színpadain játszott, majd karmesterpálcára cserélte a zongorát és a leghíresebb szimfonikus zenekarokat vezényelte. Születésnapján köszöntjük a Kossuth-díjas művészt, Vásáry Tamást.