Benedek Tibor, a sportlegenda

A háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok két évvel ezelőtti halála megrázta a sportvilágot és az egész országot. 50 éves lenne a vízilabda világklasszisa, Benedek Tibor.

Karakter

2022.07.11 | olvasási idő: kb. 2 perc


Gerincproblémák miatt került a víz közelébe még kisgyerekként, de hamar rájött, hogy bár szereti az úszást, a labdajátékok jobban vonzzák. Önmagát átlagos embernek tartotta, aki nem tehetségével, hanem szorgalmával akart kitűnni a többiek közül. Bár a színpad közelében nőtt fel, imádta a színházat, de a művészvilág nem szippantotta be úgy, mint a víz közelsége. Az sem zavarta, ha egyedül edzhetett akár vasárnap délután a Komjádi uszodában. Egy próbálkozás volt a „visszatérítésre”, amikor az édesapja, Benedek Miklós színművész levitte őt a rádióba, hogy felolvasson egy gyerekeknek szóló darabot, de a kísérlet kudarcba fulladt, többet nem kérték fel. 

Édesapjával, Benedek Miklós színművésszel a pekingi olimpiáról hazaérkezve Budapesten (2008)

Annak, hogy az uszodában ragadt, nem volt különösebb oka, egyszerűen csak jól érezte magát, élvezte az uszodai közeget és a társaságot. Soha nem gondolt arra, hogy ő valaha olimpiai vagy bármilyen bajnok legyen, ehhez pár évnek el kellett telnie. A fordulópontra az első bajnoksága után került sor, amikor a nyakába akasztották az aranyérmet. Onnantól nem volt megállás, többször volt az év vízilabdázója, gólkirály, még úgy is, hogy nem nyert a csapatuk. Egyszer akarta abbahagyni a vízilabdát, az 1999-es doppingügye után, mert annyira igazságtalannak tartotta az eljárást. Utólag viszont már úgy gondolta, hogy ezt is meg kellett élnie. Ez idő alatt a csapattársai támogatásával vált igazi csapatjátékossá, és talán ez is segítette az első olimpiai aranyérméhez. Eltiltása alatt belekezdett egy könyvbe, de hiába volt hozzá tehetsége, végül a könyv nem jelent meg, mert úgy gondolta, ő nem elég jó az íráshoz.

Benedek Tibor a vízilabda-válogatottnak tart edzést Budapesten (2015)

Csapattársként és edzőként is remekül tudta motiválni a társait, mérkőzés előtti beszédére a spontaneitás volt jellemző, főleg versenyek előtt pörgette fel őket, de volt, hogy a meccs vége előtt lelkesítette be úgy a játékosokat, hogy végül a javukra fordult a végeredmény. Edzőként a csapatát az első megmérettetésen világbajnoki címig juttatta. Számára a munka és a család volt az első, mindig hitt abban, hogy valamit csak szenvedéllyel érdemes csinálni, szűnni nem akaró maximalizmusa kihatott az egész pályafutására. Ő akart lenni a legjobb, a legjobb példa a következő nemzedék számára szorgalomból, kitartásból. Halála után számtalan helyszínen emlékeztek meg róla külföldön is, nevét ma már díj, sétány és emléktábla őrzi, ő maga pedig felkerült a többi néhai sportlegenda közé.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

Borítókép: Benedek Tibor a Nemzeti Tehetségprogram 2014-es sajtótájékoztatóján. 

További cikkek:

"Az ember vagy csinál valamit vagy dögöljön meg!"

Ha van színész, akinek titokzatos tekintete és művészete beleégett az örökkévalóságba, az az övé. Személyisége feledhetetlen, emléke nemzedékeken átívelő. 90 éves lenne Latinovits Zoltán.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar online műsorai

Az MTVA, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar felvételei.

Almási Éva ezer arca

Volt már Mása Csehov Három nővérében, Éva Az ember tragédiájában, Gertrudis a Bánk bánban. Játszotta Hedda Gablert, Lady Milfordot, Szendrey Júliát, alakításai egytől egyig felejthetetlenek, mindig képes a megújulásra egy-egy szerepért. 80. születésnapján szeretettel köszöntjük Almási Évát!

Szegedi dóm, az újrakezdés szimbóluma

Az 1879-es szegedi Nagyárvíz után a városatyák ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy biztos alapokra új székesegyházat emelnek annak ígéreteként, hogy fokozatosan újjáépítik az egész várost is. Innen származik az 1930-ban felszentelt dóm közszájon forgó Fogadalmi templom elnevezése.