Beomló alagút, eltűnt szerelvények

Omlások nehezítették az 1976. december 31-én átadott észak–déli metrószakasz építését a Nagyvárad és a Deák tér között. Ezen a vonalon fel- és eltűntek egyéb dolgok is.

Városi séták

2020.12.31 | olvasási idő: kb. 6 perc


Pedig minden olyan remekül indult. A kontinens első, egyben a világ legelső elektromos földalatti vasútját, a budapesti kisföldalattit 1896-ban adták át az Ezredévi kiállítás alkalmából. Majd hosszú szünet következett. Az ötvenes években a kelet–nyugati vonal meginduló nagyberuházása már fényt jelentett az alagútban, de néhány év múlva leállították a munkálatokat. A hazai metróépítés fénykora az 1963. évi kormányhatározattal kezdődött, és egészen az 1980-as évek végéig tartott. Még a Belvárost a Városligettel összekötő történelmi kéregvasútnak is jutott a jóból: 1973-ban új, hazai gyártású Ganz szerelvények érkeztek a vonalra, amelyet meghosszabbítottak a Mexikói útig.
Metróvezető a próbaútját futó kísérleti metrószerelvény vezetőfülkéjében (MTI Fotó: Demecs Zsolt)
A kelet–nyugati, 2-es metróvonal 1972-ig tartó építésével párhuzamosan az észak–déli irányú, 3-as tervezése is folyt. Az alagút fúrása végül 1970-ben kezdődött meg. Ez a budapesti metróhálózat leghosszabb vonala: Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között 17,3 kilométer – ebből 15,5 kilométer alagút –, húsz állomással. A „kék metró” első szakaszát 1976 végén adták át a Deák és a Nagyvárad tér között. A vonal déli meghosszabbítása 1980-ra épült meg Kőbánya-Kispestig. Egy évvel később a Deák és a Lehel tér közötti, 1984-ben az Árpád hídig tartó szakaszt helyezték üzembe, végül 1990-ben már az Újpest-Központ állomásig futhattak a szerelvények.
Vendégek az egykori Kecskeméti városkapu helyén lévő kerthelyiségben, a Kálvin tér és a Kecskeméti utca sarkán (MTI Fotó: Gink Károly)
Az építés legnehezebb, első szakaszában nem ment minden simán. A Klinikák megállótól már mélyállomások készültek. A Ferenc körúton 1974-ben – a mostani Corvin-negyed állomás kialakításakor – a fúrópajzs felett beomlott az alagút. Folyós homokhoz érkeztek. A Nagykörút vonala ugyanis a Duna egykori mellékágát követi. Gyors beavatkozásra volt szükség, hogy elkerüljék a tragédiát. A metróépítők keszonban, 1,5 atmoszférás túlnyomásban dolgoztak. (Ha ez a hermetikus zárás megsérül, akkor pusztító erővel, robbanásszerűn egyenlítődik ki a kinti és a benti légnyomás.) Az üreg a pajzs felett egyre tágult.
A Ganz Mávag és a Ganz Villamossági Művek együttműködésével készült magyar metrószerelvény tesztelése 1989 tavaszán (MTI Fotó: Demecs Zsolt)
Szerencsére az omlás fölött lévő körúti aluljáró vasbeton fenéklemeze megvédte az ott dolgozókat, elzárva a levegő útját. Az üreget sikerült betonnal betömni, az építkezés folytatódott. A Ferenciek terénél két munkás rekedt az omlást követően az üregben. Végül ki tudták menteni őket. Az Egyetemi Könyvtár épülete 10-12 centit süllyedt, 300 köbméternyi faanyag beépítésével erősítették meg a boltozatokat. A Deák térnél az evangélikus templom megvédésére kellett figyelni. A Pollack Mihály tervei alapján 1808-ban elkészült épület alapozása nem volt szilárd. Klasszicista tornyát statikai okokból már 1875-ben elbontották.
Hazai tervezésű és gyártású – 1100 utas szállítására alkalmas – metrószerelvény váza a Ganz-MÁVAG Mozdony-, Vagon- és Gépgyár Vasúti Járműgyárában (MTI Fotó: Fehér József)
A Kálvin tér a vonal legmélyebb állomása, 28,4 méterrel a felszín alatt. Az M3-as legnagyobb, 4700 négyzetméteres aluljárórendszere is itt épült meg, mert eddig akarták meghosszabbítani a csepeli HÉV-et, és a később megépítendő 4-es metróra is számítottak. A középkori városfal maradványaira, a Kecskeméti kapu romjaira 1974 augusztusában a Kálvin téri aluljáró lejáró rámpájának kialakításakor, a Kecskeméti utca torkolatában bukkantak rá. A kaputorony belső négyzete, a két és fél méteres alapfalak között megtalálták a hajdani védmű, a „farkasverem” maradványait. Tisztázódott a rondella helye. A romokat 1976-ban elfalazták, az utókorra hagyva a döntést, mit kezd velük.
A Ganz Hunslet G2 típusú metrószerelvény prototípusát mutatják be az érdeklődőknek a Kőbánya-Kispest metróállomáson (MTI Fotó: Talum Attila)
Jelenleg szovjet-orosz, illetve francia Alstom metrókocsik járják a vonalakat. Pedig voltak hazai kísérleti gyártmányok is. Az 1953-ban elkészült két Ganz P típusjelű kocsi próbamenetei a metróépítés felfüggesztése miatt leálltak. Mire az építés újraindult, a prototípus műszakilag elavulttá vált. Sikeresebb próbálkozás volt a Ganz–Hunslet G2, melyet az M3-as vonalra terveztek. Az egyetlen, hatkocsis szerelvény prototípusa 1986 decemberére készült el, és 1990-től 1995-ig közlekedtették a 3-as vonalon. Típushibáit nem javították, ritkán járt, de bebizonyította, hogy a hazai műszaki fejlesztésnek is volna keresnivalója a föld alatt. Borítókép: Budapest, 1977. január 24. Szerelvény érkezik az észak-déli, azaz a 3-as metróvonal január 1-jén átadott szakaszán a Deák téri végállomásra. MTI Fotó: Hámor Szabolcs. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-877369 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.
További cikkek:

„Ügyeletes szürkéből” a Nemzet Színésze

Születésnapján köszöntjük a többek közt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt, Csomós Marit, aki körül 1975-ben kezdett izzani a levegő.

Rádióarchívumot nyitottunk!

Jó hírt hoztunk, melyre régóta és sokan vártak: több száz hangoskönyv válik szabadon hozzáférhetővé az (MTVA Archívumában)[https://archivum.mtva.hu/radio] az (m3.hu)[https://archivum.mtva.hu/m3/open] tartalmas szórakozást nyújtó műsorai mellett.

A magyar humor mint életelixír

„Humorban nem ismerek tréfát”- szól a legendás humanista humorista-író, Karinthy Frigyes alapvetése. Nem véletlenül az ő születésnapját, június 25-ét választották a magyar humor napjának.

Bárdy György… 100?!

Az ügyeletes intrikus, akit a közönség imádott gyűlölni. A nők kedvence. A remek teniszező. Mindannyiunk Jumurdzsákja, „Antoniustól Gugyerákig” mindent el tudott játszani, színészi játéka pedig ma is modernnek hat.