Böbe, az iskolateremtő csimpánz

A hatvanas években Böbe elvarázsolta a Veszprémi Állatkert gondozóit és látogatóit képességeivel. Rajzolt, festett és gyurmázott, takarított, szörpöt kavart, kávét főzött, kanállal evett tányérból. A finom falatok megkaparintásáért kulccsal nyitott lakatot és zárat.

2020.07.09 | olvasási idő: kb. 7 perc


Böbe 1963 januárjában látta meg a napvilágot Guineában. Anyját orvvadászok lőtték le, egy ott dolgozó magyar mérnök, Rózsavölgyi Imre viselte a gondját. A Böbe nevet is ő adta neki, és hazatérve – még az év októberében – a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparknak ajándékozta. A roppant tanulékony, barátságos és játékos Böbe azonnal meghódította a veszprémieket, és néhány hét múlva az egész ország a szívébe zárta.

Böbe és gondozója, Keresztes Ferencné egy Orionton táskarádión állítják be kedvenc adójukat (1968)

Böbe még Afrikában, mérnök pótapja mellett kezdett el rajzolgatni és üvegből inni. Borotválkozni is tőle „tanult meg”, alaposan bekente magát borotvahabbal, majd megette a szappant. Veszprémben is nagyon ragaszkodó volt, kézen fogva sétált gondozóival, és önzetlenül segítette őket munkájukban. Felügyelettel még más állatok etetését is rá lehetett bízni, nem csente el a legjobb falatokat.

Böbe egy szarvasborjat etet gondozója felügyelete mellett (1968)

Csodamajomnak tartották. Kedvenc gyümölcseit sokszor egy erre a célra készített automatából szerezte meg. Bedobta a fémpénzt, megforgatta a kart, majd elfogyasztotta az almát vagy a narancsot. Megtanult festeni és gyurmázni. A rendkívül okos és játékos csimpánznak országszerte híre ment, minden évben több százezer látogatót vonzott Veszprémbe.

Böbe egyik absztrakt festménye (1968)

Ám hosszú út vezetett addig, amíg Böbe eljutott a kiérlelt, saját „kompozícióig”. Előbb el kellett sajátítania a festékes tubus és az ecset használatát. Először tanítómesterét utánozta, csak utána kapott szabad kezet, hogy kibontakoztathassa művészi elképzeléseit.

Böbe a forgatásokat is hamar megszokta. Gyakran szerepelt a híradóban, az ELTE tudományos ismeretterjesztő filmet forgatott róla és vele, így az örök hitetlenkedők is meggyőződhettek rendkívüli értelmi képességeiről, magabiztos eszközhasználatáról.

A forgatás szünetében Bodrossy Félix operatőr társaságában Utas üdítőitallal hűsítik magukat a nyári forróságban (1965)

A kutatók azt tanulmányozták, hogyan fejlődik Böbe gondolkodása, hogyan lesz az utánzásból találékonyság. 1969 decemberében szülőföldjére vitték, hogy megfigyeljék, miképpen viselkedik fajtársai láttán. Vonzódik-e hozzájuk, akar-e a csatlakozni a hordához? Böbe azonban megrémült a többi csimpánztól, hangosan sírva szaladt ki az őserdőből, hogy mielőbb gondozójába csimpaszkodhasson.

Böbe kabátban, sálban a kályhánál melegszik, és forró italt kortyolgat (1970)

Veszprémet és az embereket választotta Afrika és a fajtársai helyett. Hazatérése után megfázott, mert elszokott a magyar időjárástól. 1970. november 10-én elpusztult. Az állatkert bejárata közelében temették el, sírja mögött 2004-ben a szobrát is felavatták, 2009-ben pedig átadták a Böbe Majom Tanodája elnevezésű oktató- és kiállítóházat.

Borítókép: Veszprém, 1968. augusztus 6. Böbe gondozója, Keresztes Ferencné társaságában takarítani indul. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Bereth Ferenc. Azonosító: MTI-FOTO-859167.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 281 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva Böbéről is talál további érdekes felvételeket.


További cikkek:

Kilátó a város felett

A székesfőváros legmagasabb pontján, a Budai-hegységbe tartozó János-hegy 529 méter magas csúcsán 110 évvel ezelőtt, 1910. szeptember 8-án avatták fel az Erzsébet-kilátót.

Túlélési tanácsok Rejtő Jenőtől

Anekdoták egész sora szól a gyermekkorában törékeny, később valóságos izompacsirta íróról, aki - akárcsak regényhősei - maga volt a pesti vagány archetípusa. De mi a valóság az anekdotákon túl? Megmutatjuk, egyúttal zseniális Rejtő-műveket is hozunk, hogy senki ne unatkozzon.

Budapest, Csudapest

Föld alatt, majd föld fölött és időben is elkezdtük bebarangolni fővárosunkat, hogy megmutassunk néhányat érdekességeiből. Ugyanezt folytatjuk, mégis nagyon másképp, hiszen a Csudapest című film felújított UHD-verziójával kalandozzuk körbe Budapestet.

Ferrari Violetta üstökösszerű pályafutása

Kilencven esztendeje született Ferrari Violetta Jászai Mari-díjas színésznő, akinek tíz éve volt arra, hogy örökre belopja magát a magyar férfiszívekbe.