45 éve történt a Boráros téri HÉV-baleset

1978-ban ezen a napon a délutáni csúcsforgalomban vált fékezhetetlenné a Csepeli HÉV a Boráros téri végállomáson, ami az egyik legsúlyosabb budapesti HÉV-balesethez vezetett.

Múltidő

2023.04.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Csepel felől érkező HÉV-szerelvény 17.15-kor a Boráros téri végállomáson előbb a megállító baknak, majd a hűvös idő miatt zsúfolt utasvárónak és végül a forgalmi iroda épületének ütközött. A mozdonyvezetőnek a záróbaktól számított 150 méterre öt kilométer per órára kellett volna csökkentenie a szerelvény sebességét, az azonban műszaki hiba miatt a későbbi törvényszéki szakértői vizsgálat szerint 30-40 kilométer közötti sebességgel továbbhaladt. A vizsgálat felfedte, hogy egy elektromos hiba következtében a fékezéshez szükséges sűrített levegőt előállító kompresszorok már nem működtek, miután a szerelvény a csepeli végállomást elhagyta. A sűrített levegős tartályok nyomása az út alatt annyira lecsökkent, hogy a fékezés végül lehetetlenné vált. A műszaki hiba miatt a villamosfék is használhatatlan lett, így a Boráros téren a szerelvényt már nem lehetett megállítani.

A kisiklott szerelvény (MTI Fotó: Pálya Zoltán)

A baleset bekövetkeztéhez nemcsak a műszaki hiba, hanem a motorvezető, majd a tőle menet közben az irányítást átvevő második motorvezető hibája is hozzájárult, mivel a nyomáscsökkenés hibajelzéseit figyelmen kívül hagyva nem intézkedtek időben a szerelvény megállításáról. A tömegszerencsétlenség végül 18 halálos áldozatot követelt és további 25 ember szenvedett sérüléseket. A korabeli sajtó kiemeli a tűzoltók gyors reakcióját és azt, hogy a mentőkkel közös erőfeszítéseiknek volt köszönhető, hogy az áldozatok száma nem lett magasabb. A katasztrófa hírére az ügyeletes kórház mellett más kórházak is jelezték, hogy felkészültek a sebesültek fogadására. Számos orvos ugyanis önként vállalta a túlórát a körülményekre tekintettel, így a cikkek a betegellátásban dolgozókról is a legnagyobb elismeréssel emlékeznek meg. 

Borítókép: HÉV-baleset a Boráros téren MTI Fotó, Készítette: E. Várkonyi Péter Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-FNYIP19780413042

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

 

További cikkek:

A házasság világnapja

1983 óta, azaz éppen negyven éve február második vasárnapja a házasság ünneplésének napja. Olvassák el, miért épp ekkorra esik, és nézzék meg képválogatásunkat híres magyar házaspárokról!

Böjt nálunk és a nagyvilágban

Összhangban a kultúrák és vallások

„Isten áldásával!”

Így köszöntötték az Abigél sorozat Zsuzsanna testvérét alakító ma szülinapos Piros Ildikót, aki édesanyja beteljesületlen álmát váltotta valóra karrierjével.

Intellektuális színészegyéniség

Születésének 105. évfordulóján Gábor Miklós színművészre, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjára emlékezünk, aki Közép-Európa egyik legjobb Hamletje volt.