Mindannyiunk Ötvös Csöpije, Sándor Mátyása, Zentay Dezsője

80 éves lenne Bujtor István, ez alkalomból felelevenítünk néhány kedves sztorit róla és pályafutásáról.

Karakter

2022.05.05 | olvasási idő: kb. 3 perc


Édesanyja Gundel-lány, édesapja orvos, öccse rockzenész, féltestvére egy színészlegenda volt, ő maga orvosira készült, de végül a közgázon tanult, és már az egyetemi évek alatt forgatott. Első filmje forgatása kapcsán, Keleti Márton rendező tanácsára változtatta nevét Frenreiszről – anyai nagyanyja után – Bujtorra. Valószínűleg ő lehetett az első frissen diplomázott külkereskedő, akinek rögtön négy színház is állást ajánlott.

Bujtor István, a Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Semmilyen poéntól nem hátrált meg. A színészválogatottban többször fociztak együtt Garas Dezsővel, aki egy vékony, cingár srác volt, pontosan a magas, erős Bujtor ellentéte. Kitalálták, hogy viccből összevesznek a pályán. Garas Dezső két hatalmas pofont adott neki, mire ő eldobta magát. A Népstadionban nyolcvanezer ember hirtelen elnémult, hogy te jó Isten mi történt? Ezt az öltözőben ők persze tökéletesen begyakorolták, így a csapattagok majd meghaltak a röhögéstől. Ez a jelenet aztán hagyománnyá vált.

Bujtor István színművész testvéreivel. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Bátyja, a nála tíz évvel idősebb Latinovits Zoltán az ő pályakezdésekor már elismert színész volt: „Biztos, hogy nyomott az ő nagysága, meg a hatalmas egyénisége, meg súlya, de valahogy én úgy éreztem, hogy picit úgy rám is ragyog abból a fényből. Nem éreztem tehernek soha. Nagyon sokat segített nekem a pályámon. Büszke voltam mindig rá.”

Papp László, olimpiai bajnok ökölvívó Bujtor Istvánt oktatja a helyes ütésekre. (MTI Fotó: Kovács Gyula)

Bud Spencer inspirálta Ötvös Csöpi karakterének megformálásában. Pályatársai szerint csipkelődő, vidám, sportot és a hasát igen szerető személyiség volt. Erő sugárzott belőle, mindig csinált valamit, imádott mókázni, de mindig felkészülten állt a nézők elé. Színész volt, rendező, színházigazgató, külkereskedő, vízirendész, hajóskapitány és még ki tudja mennyi minden más. Lebilincselő személyisége, akiben a tartás, a humor, a kedvesség és az irónia egészen bámulatos harmóniává érett össze, örökre velünk marad.

Borítókép: Bujtor István (Alfieri) Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájának próbáján. MTI Fotó: Kabáczy Szilárd Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Forradalmi arcélek

Nemzeti ünnepünkön a Fotótárból olyan ismeretlen ismerősök fotóit gyűjtöttük csokorba, akik részt vettek az 1956. évi forradalmi események sűrűjében. Emlékezzünk együtt!

Boldog születésnapot, Keleti Éva!

Neve összeforrt a különleges színházi pillanatokkal, művészportrékkal. Emlékezetes, fotografált időszeletei az elmúlt évszázad kiemelkedő művészegyéniségeivel a mi közös örökségünk. Keleti Éva helyettünk lát, jobban, érzékenyebben.

Akinek a színpad volt a mindene

130 esztendeje született az operett nagyasszonya, Honthy Hanna, akiért rajongott a közönség, ám erőteljes egyéniségét nem minden pályatárs tudta elfogadni.

Kirándulás a késő barokk építészet történetébe