A legszórakoztatóbb önkéntes rendőr

90 éve született a Demokratikus Dundik Társaságának alapító tagja, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, zseniális komika, a Vidám Színpad örökös tagja, Csala Zsuzsa.

Karakter

2023.07.09 | olvasási idő: kb. 2 perc


Csala Zsuzsa nem akart színésznő lenni, építésznek vagy kertészmérnöknek készült, ám másodikos gimnazistaként egy iskolai előadáson meglátta őt Pártos Géza. 16 évesen érettségi nélkül került be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol komika-utánpótlást kerestek, pedig imádta a drámai szerepeket. Bánki Zsuzsa is tragikát látott benne, ehhez viszont le kellett volna fogynia 3-4 kilót, ami sohasem sikerült. A harmadik évben Both Béla eltanácsolta a főiskoláról pályaalkalmatlanság okán. Vajon köze volt hozzá, hogy a mindig viccelődő, remek humorral megáldott Csala az osztályfőnökét is kitűnően parodizálta? Sosem derült ki, de a színésznő életében igazi mélypontot jelentett az esemény..

Portré 1955-ből (MTI Fotó: Pálmai Simone)

Akkoriban a kibukott tanulók nem szerződhettek társulathoz, de Kazimír Károly beprotezsálta a fiatal színészt az Állami Déryné Színházba, ahol rögtön vígjátékokban játszott. Diplomát nem szerzett, de a feladatok korán megtalálták, közel 60 évet töltött a színpadon. Bár súlya miatt sokat bántották, megbékélt vele, a bohózatokban, vígjátékokban védjegyévé vált teltkarcsú, derűs alakja. Számtalan színpadi és televíziós szerepben láthatta a közönség, remek színésznő, és kora egyik legkiválóbb komikája lett. Kedvelt szereplője volt a Rádiókabarénak, de a lottózás reklámarca is ő volt, és hangját adta Ursulának, Bubó doktor asszisztensnőjének a Kérem a következőt! című rajzfilmsorozatban.

Szoó György és Csala Zsuzsa a Párizsi cukrászdában (MTI Fotó: Tormai Andor)

Csala Zsuzsa szívesen állt jó ügyek szolgálatába, szabadidejében önkéntes rendőrként lopott autók után kutatott. A megállított autósok gyakran átverés show-nak vélték, mikor megpillantották az egyenruhában intézkedő művésznőt. A Magyar Rendőrnők Szervezete tiszteletbeli tagjává is megválasztotta.

Csákányi Lászlóval a Vidám Színpadon 1983-ban (MTI Fotó: Tóth István Csaba)

A színésznő 40 évig volt a Vidám Színpad művésze, a társulat felbomlása így nagyon megviselte. A Budaörsi Játékszínben és a Fogi Színházban játszott utolsó éveiben.

Csala Zsuzsára az MTVA Archívum online csatornáján, az m3.hu-n ma a Kincsestár róla szóló epizódjával, valamint a Házasságszédelgő című tévéjátékkal emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Csala Zsuzsa és Simorjay Emese MTI Fotó/Magyar Fotó: Földi Imre Tulajdonos: MTI Fotóarchívum Zrt.: MTI-FOTO-911833

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Könyvtárak sínen és négy keréken

Április 14-e a könyvtárosok világnapja. Ezen a napon egy kicsit jobban odafigyelünk azokra az értékekre, amelyekhez a könyvek által jutunk, és azokra az emberekre, akik segítenek nekünk a kölcsönzőhelyeken. Bár a világ rohan és változik, ezekre a biztos pontokra ma is szükségünk van.

„Turay Ida a bizonyosság arra, hogy a múlás nem elmúlás”

Mindenki Dusikája igazi mozisztár volt, szinte nem készült olyan magyar film a 30-as években, amiben ne szerepelt volna.

Fényképészből nevettető

Születésnapján köszöntjük a Kossuth- és Jászai Mari-díjas és a Halhatatlanok Társulatának sorába is beválasztott színész-parodistát, Gálvölgyi Jánost, aki kerülőúton érkezett a világot jelentő deszkákra.

Precizitás, letisztult jellemábrázolás: Horváth Sándor

„Szeretem, hogy a játszani igét sohasem cseréli fel a látszanival, hogy még kedvetlenül formált szerepeiben se megy önnön szintje alá.” – írta róla Száraz György.