Latinovits apródjából a Nemzet Színésze

Köszöntjük a ma 75 éves Cserhalmi Györgyöt, aki sok más elismerés mellett 2022-ben elnyerte a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját is.

Karakter

2023.02.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


A budapesti születésű művész a színház vonzásában nőtt fel, hisz édesanyja operaénekes volt, míg édesapja jogi doktorból lett színpadmester és végül gazdasági igazgató Debrecenben. Itt ismerkedett a színházzal a gyermek Cserhalmi György, és első fellépését A királyasszony lovagjában Latinovits Zoltán apródjaként is itt jegyzi. A színészlegenda akkora hatással volt rá, hogy a Színművészetire is egy olyan monológgal készült, amelyet elsőként Latinovits előadásában hallott, és többé nem tudott kiverni a fejéből. Később azonban az akkor már fiatal színészt példaképe így okította: „Légy hű önmagadhoz! Ne legyél kis Latinovits! Van neked saját neved, Cserhalmi. Akkor legyél Cserhalmi!”

Latinovits Zoltánnal és Harkányi Jánossal 1972-ben (MTI Fotó: Kovács Sándor)

Cserhalmi gyermekként 10 éven át vívott és remekül lovagolt, így a Színművészeti első évétől fogva kaszkadőri munkákat vállalt. Ennek révén került Jancsó Miklós látószögébe a Még kér a nép című film forgatásán. Másodévesen pedig már az Agitátorok című filmben alakított egy rászabott szerepet, vagyis egy örökké vitázó, lázadó, igazságkereső ifjút. A főiskola után visszatért Debrecenbe, ahol megkezdte színházi karrierjét, majd Veszprémet is megjárva a Nemzeti Színházban bontakoztatta ki tehetségét. Az itt eltöltött évek számára nemcsak a színészi alakításai miatt váltak meghatározóvá, hanem olyan, mára halhatatlanná lett színészekkel kötött barátságok miatt is, mint Kállai Ferenc vagy Rajz János.

Gobbi Hildával, Kállai Ferenccel és Benedek Miklóssal a Nemzetiben (MTI Fotó: Benkó Imre)

A Nemzeti Színház után a Katona József Színház alapítói között volt, de játszott még az Új Színházban, és Székesfehérvárott is. Zalaegerszegen rendezőként is debütált 2007-ben Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájának színpadra állításával. Cserhalmi a főiskolai évektől kezdődően napjainkig megállás nélkül forgat többek között olyan játékfilmekben szerepelve, mint az Ötödik pecsét, a Kísértet Lublón, a Dögkeselyű, a Megint Tanú, a Hídember vagy a Kontroll. A televízióban a közönség olyan népszerű műsorszámokban láthatta, mint a Rózsa Sándor, Az ozorai példa, a Kántor, a Privát kopó és a Régimódi történet.

A Kántor című filmsorozat forgatásán (MTI Fotó: Kiss Júlia)

Napjainkban a visszavonultan élő színész visszaemlékezésén dolgozik, amelyet napló formájában kíván majd megjelentetni. Ebben nem elsősorban róla van szó, hanem olyan emberekről, akikkel élete és pályája során kapcsolatba került. A többek közt Balázs Béla- és Kossuth-díjas, valamint a Nemzet Színészévé választott művész magánélete az elmúlt évtizedben kihívásokkal teli volt, mégis bizakodó tudott maradni. “Csak a jövőbe lehet és érdemes fektetni. A jelennel nem érdemes foglalkozni, egy pillanat alatt múlik el, a jövőben is van persze huncutság, mert még meg sem született máris kacsintgat és hiteget.” 

A színművész 2015-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Cserhalmi Györgyöt a mai napon az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n az Oda az igazság című filmben láthatják. Tartsanak velünk!

Borítókép: Cserhalmi György, színművész MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum: MTI-FOTO-383976

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Bilicsi Tivadar

Bilicsi Tivadar sokoldalú művész volt: színész, komikus, táncos, énekes. A komédiákban bölcs embersége, a tragédiákban groteszk világlátása emelte mások fölé.

Pécsi Ildikó 80!

A Csongor és Tünde Ilmája, Noémi az Aranyemberből, Antigoné, Csámpás Rozi... Idén ünnepli 80.születésnapját a színésznő, aki ezek mellett a szerepek mellett még sok másikkal örvendeztette meg a közönséget 1959 óta tartó pályafutása során. Szeretettel - és az m3.hu ünnepi műsorözönével - köszöntjük Pécsi Ildikót!

„Kap egy puszit ez a drága Beethoven!”

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Osváth Júlia, az operacsillagból lett csillagász, első Kossuth-díjas énekesnőnk különleges személyiségét elevenítjük fel.

Isten véled édes Piroskám

Imádta az operát, a futballt és a közönségét. Valamennyi nagy táncdalfesztivál döntőse és számtalan sláger előadója volt Aradszky László, aki mindvégig derűs, életvidám emberként élte az életét.