Dargay Attilára emlékezünk

Június 20-án lenne 95 éves a Vuk, a Szaffi, a Ludas Matyi, a Pom-Pom és még számtalan rajzfilm vagy rajzfilmsorozat rendezője, készítője, megálmodója, aki nélkül sokak gyermekkora szegényebb lenne: Dargay Attila.

Karakter

2022.06.20 | olvasási idő: kb. 4 perc


Vuk (részlet)

1927-ben született, művészcsaládban nevelkedett, bár édesapját korán elveszítette. Vékonyka fiú volt, a sportban sem jeleskedett, így rajzolással kötötte le magát, és azzal tűnt ki diáktársai közül. A második világháború után egyenes út vezetett a Képzőművészeti Egyetemre, ahonnan az iskola befejezése előtt politikai okokból távoznia kellett. Végül Macskássy Gyula műtermébe került mindenes kifutófiúként, ahol több év szorgalmas munkája után már egyenrangú félként tekintett egykori főnökére, és akivel titokban becsempészett Walt Disney-filmeket néztek, azokból tanultak, inspirálódtak. A hírnév reklámfilmekkel indult, ez alapozta meg a későbbi egész estés animációs filmeket. 

Dargay Attila rajzfilmterveket készít Az erdő kapitánya című rajzfilmhez (MTI Fotó: Nagy Z. László)

Dargay, Macskássy, Nepp József és Jankovics Marcell a Pannónia Filmstúdió legjobb szakemberei éjt nappallá téve ötleteltek, ezzel a magyar rajzfilmgyártás új korszakát hozták el. A stúdió azonban nemcsak barátságot és hírnevet adott Dargaynak, hanem szerelmet is. Itt ismerte meg ugyanis feleségét, az animációs operatőrként dolgozó Henrik Irént, akivel több mint ötven évig voltak házasok. Házasságuknak csak a rendező halála vetett véget.

Dargay Attila otthonában, kutyája társaságában, 1985 (MTI Fotó: Honéczy Barnabás)

Az első egész estés animációs film a János vitéz volt Jankovics rendezésében, ezt követte a Lúdas Matyi, melynek emberalakjaiért Jankovics Marcell felelt, az állatokat viszont Dargay formázta meg, valamint a forgatókönyvben is humorosabbra írták a történetet a gyereknézők miatt. A film sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az év karácsonyi időszakában a BBC is leadta. Dargay Attila egyik legjobb barátja, Nepp József hívta fel a figyelmét Fekete István regényére, a Vukra. Képregényformában akkor már megjelent a Vuk, de az egész estés rajzfilm lehetősége csak ekkor ötlött fel, s a rajzfilm azóta is töretlen népszerűségnek örvend, főcímdalát Wolf Kati csengő hangjával pedig szinte bárki fel tudja idézni. Az 1985-ben megjelent Szaffi Jókai Mór: A cigánybáró című novellája alapján készült, de személyes vonatkozása is van, ami az édesapjához kapcsolódik, akit az első világháború után egy cigánykaraván tagjai mentettek meg és fogadtak be. Természetesen itt nem áll meg a Dargay-életmű, azonban ennek további feltárását már olvasóinkra bízzuk.

Lassan 13 éve nincs köztünk, de az emléke örökké velünk marad. Ezen a napon az M3.hu is megemlékezik a Jön Vuk! - Dargay Attila köszöntése című műsorával.

Dargay Attila, a Lúdas Matyi című rajzfilm készítője munka közben a Pannónia Filmstúdió Rajzfilm Főosztályán (MTI Fotó: Balaton József)

Borítókép: Dargay Attila animációsfilm-rendező, forgatókönyvíró két híres rajzfilmje: az 1981-ben elkészült Vuk és az 1984-ben bemutatott Szaffi című rajzfilmek plakátjaival, 1985 Készítette: Honéczy Barnabás Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-895394

Kedves Olvasónk, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Gépíróból világhírű bábtervező

96 esztendős korában eltávozott Bródy Vera báb-és díszlettervező, mindannyiunk kedvencei: Mazsola, Tádé, Manócska, Gombóc Tündér, Misi Mókus alkotója. A városligeti vurstli és Angolpark volt a később Munkácsy- és Jászai-díjas művész valódi iskolája, ahová imádott Sándor bácsikája, a Ferencváros válogatott focistája és edzője vitte gyermekkorában szórakozni. Édesanyja hegedűművésznek szánta, ő a színészettel is kacérkodott; mégis örökké hálás volt Várkonyi Zoltánnak, amiért egy szerep meg nem tanulása miatt kipenderítette a Művész Színház társulatából, hisz így talált rá élethivatására.

Mindannyiunk Ötvös Csöpije, Sándor Mátyása, Zentay Dezsője

80 éves lenne Bujtor István, ez alkalomból felelevenítünk néhány kedves sztorit róla és pályafutásáról.

Könyvtárak sínen és négy keréken

Április 14-e a könyvtárosok világnapja. Ezen a napon egy kicsit jobban odafigyelünk azokra az értékekre, amelyekhez a könyvek által jutunk, és azokra az emberekre, akik segítenek nekünk a kölcsönzőhelyeken. Bár a világ rohan és változik, ezekre a biztos pontokra ma is szükségünk van.

Játsszanak velünk a magyar film napján!

A hazai filmművészet születését idén is rendhagyó programkínálattal ünneplik a közmédia csatornái. 121 éve mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképes alkotást, A táncz címmel. A jeles premier emlékére 2018 óta április 30-a a magyar film napja. Ezen a napon a Duna, a Duna World és az M5 kulturális csatorna is jelentős filmtörténeti darabokkal, régi és új kedvencekkel várja nézőit, az MTVA Archívum pedig játékra hívja Önöket!