Minden idők legsikeresebb magyar férfi úszója

Az 55 éve született legenda sportágában mindent megnyert, amit csak lehetetett. Vegyesúszásban a nemzetközi versenyeken pályafutása során senki sem tudta legyőzni, ezért is hívták a vegyes királyának.

Karakter

2022.06.03 | olvasási idő: kb. 3 perc


Darnyi Tamás Prima Primissima díjas, négyszeres olimpiai és négyszeres világbajnok úszó, 1967. június 3-án született Budapesten. A csendes, visszahúzódó tehetség nyolc Európa-bajnoki és ötvenhét magyar bajnoki címmel is büszkélkedhet. Gyermekkorában egy hógolyózás következtében az egyik szeme látását elvesztve érte el kiemelkedő eredményeit. A megszállott úszó karját gyűrűn lógva erősítette és nyújtotta, hogy minél jobb idővel érjen a célba.

A rajt előtti pillanatok (MTI fotó: Németh Ferenc)

A nyilvánosságot tudatosan kerülő fiatalembert csak nagyon ritkán lehetett szóra bírni. Hogy miért lett vegyes úszó, erről így nyilatkozott: „Az egyszerű, vagy a frappáns válasz az, hogy annyira megutáltatták velem a hátúszást, hogy inkább elkezdtem olyan úszásnemeket választani, ahol kevesebbeket kell egy edzésen ugyanabból az úszásnemből úsznom, és ugye egyedül ez a vegyes. De valahol igaz, amit mondtam, mert kiskoromban még tizenévesen hátúszó voltam… ifi Eb-n is a hátúszás volt 15 évesen még a fő számom, de ellenben a vegyest tíz méteres előnnyel megnyertem.”

Mestere, Széchy Tamás az eredményeit látva gyakorlatilag megengedte Darnyinak, hogy ezt az úszásnemet válassza, amivel aztán közösen érték el a legnagyobb sikereket.

1988-ban Szöulban a dobogó tetején (MTI fotó: Németh Ferenc)

Az olimpia évében, 1992 tavaszán a magyar bajnokságon Czene Attila megverte a 200-as távon, ezután teljesen összeomlott, Széchy azonban nem hagyta magára az öltözőben. „ Puci (Darnyi Tamás – a szerk.) már huszadszor húzza fel a zokniját, mert azt akarta, hogy elmenjen mindenki, s látta, hogy én maradok. Mikor mindenki elment, odamentem hozzá. Soha nem felejtem el ahogy rám nézett, és ez a nagyon kemény ember a nyakamba borult és elkezdett zokogni. Vagy egy órán keresztül, mint egy pici gyerek, tiszta víz volt már a trikóm, meg minden. Ott zokogott, és én akkor elmondtam neki, hogy semmi baj. Te az olimpiát nyered újból 200 vegyesen és 400 vegyesen.”

Miután mind a két számot megnyerte a barcelonai olimpián Darnyi, leguggolt az edzője mellé és az arcát ráhajtotta a kézfejére. Sírva mondott köszönetet trénerének.

Edzőjével, Széchy Tamással (MTI fotó: Németh Ferenc)

Visszavonulása után sportvezetőként tevékenykedett, tagja volt a MOB-nak és a Magyar Úszó Szövetségnek, melynek később az alelnöke lett. A nevével fémjelzett úszóiskolájában nap mint nap sok-sok fiatallal szerettetik meg a vizes sportot, eddigi legeredményesebb tanítványuk Gyurta Dániel volt.

Borítókép: A szöuli olimpián Készítette: Németh Ferenc, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-902649

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Képzett kutyusok

Áprilisban az emberek életét megkönnyítő vagy épp megmentő vakvezető, rohamjelző, terápiás, mentő-, kutató, rendőr- vagy mozgássérülteket segítő kutyákról emlékezünk meg.

Hűsítő nyári csemegék

Hogyan hűtöttük magunkat régen a nyári kánikulában? Megmutatjuk képválogatásunkban, tartsanak velünk!

„Tűnt évek őre, add áldó kezed, s kalauzolj, édes Emlékezet!”

1957. október 3-án, 65 évvel ezelőtt távozott a XX. század egyik legjelentősebb magyar lírikusa, Szabó Lőrinc költő, műfordító. Halálának évfordulóján rá emlékezünk.

„Közönség nélkül teljesen lehetetlen Hofinak lenni”

Anyósom fekszik az ágyon. „Jaaaaj! Meghalok! Egy pók mászik a plafonon!” – Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!” Ma lenne 85 éves a világ egyetlen Hofi Gézája. És hogy mit mondana magáról és a világról? Mutatjuk.