Darvas Iván 95!

Csehszlovákiában született orosz anyától, és a magyar szíveket hódította meg. 1943-ban kezdte a színi akadémiát, melynek első évfolyamát háromszor is kijárta. Másodéves sosem lett, kezdetben lustasága, majd életének fordulatai miatt. Sokat kapott Várkonyi Zoltántól: az első lehetőségeket - ő hívta a Művész Színházhoz - és új keresztnevét (hogy Darvas Szilárdtól megkülönböztethető legyen). Így indult útjára 1946-ban a 2007-ben elhunyt színészlegenda, Darvas Iván.

Karakter

2020.06.11 | olvasási idő: kb. 8 perc


1948-ban kapta első filmszerepét a Beszterce ostromában. 1956-ban már Liliomfi bőrébe bújt Makk Károly filmjében, amely életének egyik meghatározó alakítása lett. Az 1956-os eseményeket követően 1957 és 1959 között börtönben ült. Amnesztiával szabadulva nem várták tárt kapuval a színházak: metróépítő segédmunkás, majd műanyag-fröccsöntő lett. A mindenható "kultúrpápa", Aczél György segítségével tért vissza először a miskolci színpadra, elutasítva az orosz rokonaival történő külföldi családegyesítés lehetőségét. Hamarosan ismét Várkonyi Zoltánnal dolgozhatott együtt a Vígszínházban. A szakma és a közönség egyaránt kitüntette elismerésével és szeretetével. Egyéb művészeti ágban is kipróbálta magát: grafikái jellegzetesen ironikusak, szeretetteli humorral ábrázolt hazai és külföldi pályatársakat és közéleti szereplőket.
Születésének 95. évfordulója alkalmából a megunhatatlan, nagy alakításokat és ritkán látott, újrafelfedezett kincseket egyaránt hoztunk Darvas Iván életművéből. Tartsanak velünk az m3-hu-n!
A fiatal színész egy színpadon első feleségével, a már ünnepelt díva Tolnay Klárival 1954-ben (MTI Foto: Farkas Tamás)
A Sakk, Kempelen úr! című sorozat a Martinovics-féle szabadkőműves összeesküvés idején játszódik. Kempelen Farkas, a feltaláló, ifjú titkára, egy rendőrfőnök és egy császárhű tudós macska-egér játékát mutatja be a háromrészes sorozat. A főbb szerepekben Sinkovits Imre, Tomanek Nándor, és természetesen Darvas Iván látható. Hogy meddig működhet együtt az egyén a hatalommal elvei és egyénisége föladása nélkül? Efféle kérdéseket jár körül a sorozat, miközben föltárul egy rendkívüli tudós portréja és életműve is a nézők előtt. A megbízható úriember című, Szobotka Tibor (Szabó Magda írónő férje - a szerk.) regényéből készült tévéfilm egy igazi életművész történetét meséli el. A főszereplő (Lukács Sándor) táncosként és selyemfiúként próbál túlélni viharos időkben. Sorozatosan bűnügyekbe keveredik bele, s egy lebukás után nem börtönbe, hanem magasabb körökbe jut, ahol képességeit használják és kihasználják. A nők kedvence így jut a kis gazemberségektől a nagy gazemberségekig. Az utat, amelyet a főszereplő bejár, - és amelyen egyik vezetőjét alakítja Darvas - valamint az árat, amelyet fizet, mutatja be a tévéfilm.
Lukács Sándor és Darvas Iván a filmben
Igazi kuriózum a színházkedvelők által jól ismert horvát író, Miroslav Krleža drámájából készült Glembay-trilógia amelynek részei most először láthatók egymást követő heteken az m3.hu-n, a Glembay LTD. 3 részben, az Agónia 1, a Léda 2 részben, péntek és szombat esténként. A Glembay család feje kiterjedt cégbirodalmat igazgat, igazi üzleti előkelőség. Első házasságából született fia, Leone azonban nem ezt az utat, hanem a művészi pályát választotta. Osztályok és generációk közötti konfliktusok tárulnak föl, melyben Leone lázadása más téren is megnyilvánul: egyedül képes erkölcsi alapon szemlélni olyan eseményeket, amelyek az úri társaságnak csak feudális gyökerű jog vagy járulékos veszteség. A család sorsa, ahogyan a világ is, változik, ezt az utat követi végig a trilógia. A családfőt alakító Darvas Iván mellett Tahi Tót László Leone, Szemes Mari pedig a mostohaanyja szerepében nyújt emlékezetes alakítást az izgalmas családtörténeti drámában Dömölky János rendezésében. Az Ingyenélők Csiky Gergely sikerdarabjának tévéváltozata, sajátos egyvelege romantikának és metsző társadalomkritikának. A mások hiszékenységét kihasználó fiktív szabadságharcos álözvegye és segítői a társadalmi rend nyerteseinek átveréséből húznak hasznot. Tevékenységük semmivel sem irritálóbb, mint az igazságtalan rendszer maga. Ilyen közegben talál egymásra az álözvegy ártatlan lánya és szerelme, a korkép azonban, amelyet a kiegyezés utáni Magyarországról fest a darab, gondolkozásra készteti a nézőket. Szemes Mari, Peremartoni Krisztina, Hegedűs D. Géza és Darvas Iván alakítása egyaránt hozzájárul a különleges színházi élményhez, amelyet videorestaurált változatban láthatnak a nézők.
Darvas Iván és Szemes Mari
A tenger csendje Vercors kisregényének tévéváltozata, amely m3 premier is egyben, Básti Lajos és Vass Éva mellett igazi jutalomjáték Darvas Iván számára. A 2. világháborúban a franciákhoz hónapokra beszállásolt német tiszt monológjaiból kirajzolódik története, gondolkodása és belső átalakulása. A fiatal férfi és nő között kialakuló érzelmek azonban ilyen körülmények között halálra vannak ítélve: bármennyire kultúrember és úriember is a német tiszt, Németországról és Franciaországról született víziói legitimálják a borzalmat, a háborút. A háziak ezért nem az emberre reagálnak, hanem arra, amit képvisel: a normandiai öregúr és unokahúga némaságával a háború embertelenségével száll szembe.
Jelenet a filmből: Darvas Iván és Vass Éva
A Gogol remekművéből készült Egy őrült naplója kiemelkedő, színháztörténeti jelentőségű előadás. A Horvai István rendezte monodráma bemutatja egy hivatalnok reménytelen szerelmét és azt a folyamatot, ahogyan elveszíti realitásérzékét. A reményt, kitörési lehetőséget nem nyújtó, feszes kompozíció egyedülálló lehetőséget és óriási feladatot nyújtott Darvas Iván számára: színészi képességeinek tetőzése, művészetének esszenciája ez az alakítás. Akik eddig nem különösebben kedvelték Darvast vagy a színházi előadásokat külön-külön, azoknak garantáljuk, hogy a kettőt együtt imádni fogják!
Részlet az Egy őrült naplója című 1967-es előadásból (MTI Foto: Keleti Éva)
A könnyedebb műfaj és a romantika kedvelőinek egész csokrot állítottunk össze. A Ragaszkodom a szerelemhez című filmben két sármos, idősödő úriember - akiket Darvas Iván és Bács Ferenc alakít - játssza a főszerepet, s könnyűszerrel elhisszük róluk, hogy képesek huszonéves lányok fejét elcsavarni. A kapcsolatok persze nem mindenkinek tetszenek, de végül minden szerencsésen megoldódik. A Férjhez menni tilos! című film A fehér folt című Rejtő-regényből készült, és ez máris garancia a szórakozásra. Éppúgy, ahogyan a szerepeosztás, hiszen Darvas mellett egykori második felesége, Házy Erzsébet, és Psota Irén játsszák a főszerepeket. Félreértések, romantika, fiatalos szenvedély - ez mind megfér a filmben a remek színészi teljesítményekkel. A Randevú éjfélkor című film szereplőgárdája éppilyen zseniális: Galambos Erzsi, Szemes Mari, Sztankay István és Darvas Iván alakítják a két házaspár tagjait. Az asszonyok régi ismerősként osztják meg egymással titkaikat és problémáikat, amelyeket persze mindig a férjek okoznak. Férfi és nő kapcsolatáról szeretettel és humorral szól a film, amelyet bármikor érdemes újranézni. Aki pedig a revü műfajában, hölgykoszorútól körülrajongva is kíváncsi Darvas Ivánra, az semmiképpen ne hagyja ki az Ős-Budavára című szórakoztató műsort!
Tartsanak velünk és Darvas Ivánnal ezen a héten is az m3.hu-n!
Jelenet az Ős-Budavára című zenés műsorból
Borítókép: Budapest, 1957. február 28. Darvas Iván színművész otthonában készül legújabb szerepére a Gerolsteini kaland című filmben. MTI Fotó: Keleti Éva, tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-794491
További cikkek:

Dőry Virág 80

December 21-én ünnepli 80. születésnapját a Jászai Mari-díjas színésznő, jelmez- és divattervező, aki egzotikus szépségével és különleges vonzerejével meghódította a közönséget a színpadon és a filmvásznon egyaránt.

Műsorok a javából!

Egy éve annak, hogy 2019. május 1-jén az (m3 adása)[https://archivum.mtva.hu/m3] online térbe költözött. Ez alkalomból különleges kínálattal jelentkezünk, válogatva az elmúlt évtizedek legnagyobb kedvenceiből és az elmúlt egy év legnézettebb műsoraiból.

Határtalan cinkosság, ami összeköt bennünket

Milyen jó, ha számíthatunk egymásra! Önöknek mi a kedvenc testvértörténetük? Vidám lapozható fotóválogatás a testvérek napja alkalmából.

Könyvtárak sínen és négy keréken

Április 14-e a könyvtárosok világnapja. Ezen a napon egy kicsit jobban odafigyelünk azokra az értékekre, amelyekhez a könyvek által jutunk, és azokra az emberekre, akik segítenek nekünk a kölcsönzőhelyeken. Bár a világ rohan és változik, ezekre a biztos pontokra ma is szükségünk van.