Dőry Virág 80

December 21-én ünnepli 80. születésnapját a Jászai Mari-díjas színésznő, jelmez- és divattervező, aki egzotikus szépségével és különleges vonzerejével meghódította a közönséget a színpadon és a filmvásznon egyaránt.

Karakter

2021.12.21 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az orvos papa és grafikus mama lánya először balettozni tanult, majd 1966-ban elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. A főiskolán igazi nagy nevektől tanult, Várkonyi Zoltán, Ádám Ottó és Vámos László voltak a tanárai. Pályája kezdetén két évet a Vígszínházban, majd egy évadot a József Attila Színházban játszott. 1969-től a Radnóti Színpad, illetve Radnóti Színház tagja lett. 1990 óta jelmez- és díszlettervezéssel foglalkozik.

Évadnyitó társulati ülés a Vígszínházban 1966. augusztus 25-én. Dőry Virág, Pécsi Ildikó, Ernyei Béla a színház új színészei és Várkonyi Zoltán főrendező az évadnyitó társulati ülésen a Vígszínházban. (MTI Fotó: Keleti Éva)

Pályafutása során 65 darabban szerepelt, jelmeztervezőként pedig közel 150 előadásban működött közre. Főbb szerepei: Királynő (Dóczy: A csók), Marie (Büchner: Woyzeck), Borbála (Fejes: Angyalarcú), Eynsford Hillné (Shaw: Pygmalion), fontosabb filmszerepei: Zöldár (1965), Szerelmes biciklisták (1965); Harlekin és szerelmese (1966); Lássátok feleim (1967); Tizenkilenc késszúrással (1990).

Dőry Virág (születési neve Darab Virág) leeendő színésznő egy csónakban, fürdőruhában napoz a Balatonon 1962. július 17-én. (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Dőry Virág már a főiskola előtt kapott egy filmszerepet, Makk Károly a Palatinuson figyelt fel a lányra, akinek azonnal szerepet kínált. Közben elkezdődött a főiskola, ahonnan a forgatások miatt hiányzott. Ekkor Várkonyi Zoltán üzent neki, hogy jobban tenné, ha bejárna órákra. Szerencsére megtette, így ugyan elesett első filmszerepétől, de végül hivatásos színésznő lett. Fiatalon, még a főiskola alatt házasodott össze osztálytársával, Huszti Péterrel, és ekkor született meg közös gyermekük is.

Dôry Virág a Menekülő herceg című színes, magyar-francia koprodukciós tv film főszereplője 1971-ben (MTI Fotó: Keleti Éva)
Budapesti Kézműipari Tröszt fehérnemű bemutatóján 1963-ban Dőry Virág mint manöken. MTI Fotó: Balassa Ferenc

Színészi pályájának elhagyásáról, új hivatásának megtalálásáról így vallott a jogaszvilag.hu-ban:

„Egy idő után nem találtam a helyemet, szomorú voltam és felmerült bennem, hogy nem vagyok elég tehetséges. Ezt nagyon nehéz kimondani. Nem tudom, hogy a színésznőkben felmerül-e, én szembe néztem magammal és erre jutottam. Nehéz a tükör elé állni és azt látni benne, ami van, kívül-belül egyaránt…Az én ruháim a színpadon sokszor jobbak voltak, mint a többieké, mert mindig beleszóltam, javítgattam, érdekeltek a ruhák. Ezt Ádám Tamás kollégám, az egykori Família Kft. egyik családfője észrevette, és felkért egy Thomas Bernhard-darabra, ami német vagy osztrák arisztokratákról szólt. 30 évvel ezelőtt, az akkori átkosban én ezt úgy oldottam meg, hogy a csajokat nagyestélyibe öltöztettem, a férfiakat pedig szmokingba. Nagyon tetszett a kritikusoknak is. Teljes mellbedobással a jelmeztervezés felé fordultam: rajzolni tanultam anyukámtól, és amikor Gór Nagy Mari felkért, hogy tanítsak jelmeztörténetet, azonnal és boldogan elvállaltam, hiszen így megtanultam az elméletet is. Megvettem a könyveket és minden órára bevágtam a korokat, a stílusokat, három félévet tanítottam.”

Dőry Virág portré (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Később a jelmeztervezés hozta magával azt is, hogy nemcsak színpadra, de az utcára is alkosson kreációkat, civil emberek öltözködését segítse szaktanácsokkal. Nagyon kedvelte Tolnay Klárit, kifejezetten szeretett neki tervezni:

"Nagyon okos, kegyetlenül őszinte asszony volt, öröm volt ruhát tervezni neki. Olyankor mindig hoztam-vittem, mert imádtam hallgatni a történeteit. Játszott Graham Green Utazás a nénikémmel című darabjában, amiben van egy olyan mondat, hogy „én nem vetek meg senkit”. Ez a mai napig gyakran eszembe jut. A megértés és az empátia rettentő fontos. Akkor találod meg a helyedet, ha nem érzed magad különbnek.” 

Borítókép: 1970. február 23. Dőry Virág a lány és Tordy Géza a fiú szerepében játszik Hubay Miklós Lélegzetvisszafojtva című darabjának próbáján. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-C__EV19700223004MTI Fotó: Keleti Éva

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 309 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az ezerarcú díva

Köszöntjük a ma szülinapos Esztergályos Cecíliát, aki balerinaként kezdte, mielőtt a színészethez pártolt, imádott férjhez menni, és egy ország „Anycija” lett.

New York a Nagykörúton

1894 augusztusában adták át az amerikai New York Életbiztosító Társaság palotáját, a híres kávéház október végén nyílt meg.

„A színészet számomra az egyetlen létforma”

Már főiskolásként színházi szerződése volt, több mint öt évtizedes pályafutása azóta is töretlen. Felejthetetlen alakítások százait, és több könyvet is maga mögött tudhat a 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművész, Szilágyi Tibor.

Bozsik József, az első igazi középpályás

Az Aranycsapat egyik meghatározó játékosa, az első százszoros válogatott magyar labdarúgó egész életében ugyanabban a klubban játszott, csak a klub neve változott többször is.