Az átalakulóművész

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Egri Kati színésznőt, aki kilépett híres szülei árnyékából, és saját jogon is kivívta a közönség elismerését és szeretetét. Nézzék meg képválogatásunkat!

Karakter

2023.04.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az átváltozások mestere már a főiskolai vizsgán is bizonyított, ahol éppen olyan meggyőző volt a félszeg kislány szerepében, mint tenyeres-talpas szolgálóleányként. Édesapja Egri István színész, rendező, édesanyja Náray Teri színésznő volt. Egri István más pályára szánta lányait: Mártát orvosnak, Katalint pedig az első női asztalosnak, de végül mindketten a világot jelentő deszkákat választották. Egri Kati rengeteg színpadi szerepben nyújtott kiemelkedőt, a szélesebb közönség mégis kabarémunkásságáról és olyan Szabó Magda-adaptációkból emlékszik rá leginkább, mint az Abigél, a Régimódi történet vagy Az ajtó, melynek főszerepét játszotta. A színésznőt születésnapján életét és pályáját megidéző képekkel köszöntjük.

Tekintsék meg lapozható képgalériánkat!


  1. Portré 1984-ből (MTI Fotó: Bara István)
  2. Egri Márta, Egri István, Náray Teri és Egri Kati (MTI Fotó: Keleti Éva)
  3. Rádiókabaré felvételen 1990-ben (MTI Fotó: Hámori Szabolcs)
  4. Főiskolai végzősként társaival (MTI Fotó: Farkas Tamás)
  5. Csikos Sándorral 1987-ben (MTI Fotó: Tóth István Csaba)
  6. A Radnóti Miklós Színházban (MTI Fotó. Fényes Gábor)
  7. Dörner Györggyel (MTI Fotó: Tóth István Csaba)
  8. Szerencsi Évával az Abigél forgatásán (MTI Fotó: Friedmann Endre)
  9. Gera Zoltánnal, Eperjes Károllyal és Varga Máriával (MTI Fotó: Kleb Attila)
  10. Mikó Istvánnal rádiókabaré-felvételen 2015-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A színésznőt a mai napon az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n az Utolsó padban című filmben láthatják. Tartsanak velünk!

Borítókép: Egri Kati színésznő MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum: MTI-FOTO-579982

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Császár Angelát köszöntjük!

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló Művészt, akinek színpadon, filmen, rádióban és a pódiumon is emlékezetes élményeket köszönhetünk. Szakmai és emberi történetek sokasága fűzi a Nemzeti Színházhoz, melynek évtizedekig tagja volt; a Budapest Orfeum című sikerszériás produkció pedig ma már fogalom.

Húsz éve szurkolunk nélküle

Id. Knézy Jenő ikonikus „Jó estét! Jó szurkolást!” beköszönőjét ma éppen húsz esztendeje kénytelenek nélkülözni a sportkedvelők. Halálának évfordulóján a riporterlegendára emlékezünk.

Az ország legismertebb terapeutája

Mácsai Pál sokoldalú művész: színész, zenész, költő. Eltekintve a megszokott köszöntőktől és életút-bemutatástól, ezúttal ritkán hallott, látott felvételekkel, és egy szívet melengető történet felidézésével lepjük meg őt és olvasóinkat, ekképp kívánva boldog születésnapot.

Budapest leghosszabb alagútja

165 éve adták át az akkor még kapuzatok nélküli Váralagutat a járműforgalomnak. Építésekor a lakosok azon aggódtak, vajon összeér-e majd a két oldalról fúrt vájat, Clark Ádám mérnöknek ezért próbaalagutat kellett ásnia a Helytartótanács előírása szerint.