Fakutya

Miért fakutya a fakutya, és miért nevet? Az áprilisi tél visszatérésével körüljárjuk a témát.

Kultúrsnack

2021.04.08 | olvasási idő: kb. 2 perc


A „fakutya” szót fából készült csizmahúzó jelentésben 1808-tól adatolják szótáraink. A képeken azonban szántalpakra erősített székek láthatók, amelyek két vasvégű bottal hajthatók előre a jégen. A téli szórakozás e válfaját feltehetően a keszthelyi Festeticsek honosították meg a Balatonnál a XIX. század derekán. A XX. század elején már versenyeket is rendeztek, és a vidám fakutyázók a korabeli képeslapokon is megjelentek.
Fakutyázók (MTI Fotó: Járai Rudolf)
A „fakutya” nevet a csizmahúzó talán azért kapta, mert a parasztportákon a bejárati ajtó mellett állt, éppúgy nem jutott be a házba, mint az ott lődörgő kutya. A szánkóféleség pedig azzal érdemelhette ki a „fakutya” nevet, hogy a hullámosra befagyott jégen haladva nyüszítésre, ugatásra emlékeztető hangot ad. A „Nevet / Vigyorog, mint a fakutya” szóláshasonlat a csizmahúzó alkalmatossághoz kapcsolódik, melynek nyitott, sarokfogó része a nevető ember tátott szájára emlékeztet. Olyan, mint az elektronikus üzenetekben használt emojik közül a nevetést kifejező piktogram.
Fakutyázók a nádas mellett (MTI Fotó: Járai Rudolf)
Borítókép: A Balaton jegén, 1959.február 21. Fakutyázók a nádas körül. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Járai Rudolf. Azonosító: MTI-FOTO-806138 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.
További cikkek:

Törőcsik Mari 85!

Törőcsik Mari idén novemberben ünnepli 85. születésnapját. Pályafutása során megszámlálhatatlanul sok díjat és elismerést kapott, a legfontosabbak a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze titulusok, továbbá háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla díj büszke tulajdonosa. Nem utolsó sorban pedig érdemes és kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

110 éve nyitott újra a Fővárosi Állat- és Növénykert

Bár idén 156 éves, és a világ legrégebbi állatkertjei közé tartozik, hiszen 1866-ban nyitotta meg kapuit először, egy nagyobb megújulást követően 1912. május 20-án, 110 éve nyílt újra.

A magyar humor napja

2008 óta Karinthy Frigyes születésnapján ünnepeljük a magyar humor napját. Nézzék meg ez alkalomból készült fotóválogatásunkat!

Kockásfülű nyúl, Vackor és a többiek: gyereknapra szeretettel!

Közeledik a gyereknap, e csalóka május utolsó vasárnapja. A megújult M3 egész héten számos műsorral kedveskedik a legkisebbeknek, és talán nem csak nekik.