Kirándulás a késő barokk építészet történetébe

Múltidő

2020.12.12 | olvasási idő: kb. 3 perc


A copf stílus egy rövid, átmeneti korszak formájában kapott helyet az egyetemes művészettörténetben. Leghíresebb hazai építészmesterére, Fellner Jakabra emlékeztünk halálának 240. évfordulója alkalmából. Ez alkalomból egy szórakoztató kvízt is összeállítottunk, amelyben nem annyira építészeti ismeretekre, mint inkább műveltségre és humorérzékre van szükség. Tegyék próbára magukat!
Borítókép: Csákvár, 2005. augusztus 7. A Fellner Jakab által tervezett Eszterházy-kastély főbejárata. A kastély építését 1781-ben kezdték, az 1820-as években pedig bővítették. MTI Rt. / Bizományosi: Nagy Zoltán, Azonosító: MTI-FOTO-1250802
További cikkek:

Akiben a Kaláka és a Beatles együtt él: Mikó István, az örökifjú komédiás

A Jászai Mari-díjas színész, zenész, rendező, volt színházigazgató immáron hetvenéves, de ma is játszik, bolondozik, énekel és rendez. (Videóval!)

A világcsúcstartó pengő kurta karrierje

A két világháború közötti önálló magyar fizetőeszköz, a pengő 1927. január elsejétől lett az ország hivatalos pénze.

How do you do-do… Magának dúdolom…

Hétévesen fejből zongorázta Bach műveit, a muzsikus zseni a megélhetésért mégis banktisztviselőként volt kénytelen dolgozni, míg be nem futott a zenei pályán, ahol nem volt megállás: forradalmasította az operettet a 130 éve született Ábrahám Pál zeneszerző és karmester.

Balatoni nyaralás

Végre megérkezett a nyár. Hol lehet a legjobban felüdülni? Természetesen a vízparton. S mi lenne erre alkalmasabb hely a Balaton partjánál, amely nem csupán üdülőhely, hanem szimbólum is a magyarok számára.