A Citromízű banántól a dobozba zárt filmig

A ma 75 éves Kossuth-díjas rockzenész-zeneszerző filmes bemutatkozására több mint negyven évet kellett várni.

Karakter

2021.11.08 | olvasási idő: kb. 3 perc


A 75. születésnapját ünneplő Frenreisz Károly testvéréhez és féltestvéréhez - Bujtor Istvánhoz és Latinovits Zoltánhoz - hasonlóan meghódította a színpadokat. Csak épp nem veretes szövegmondásával és átélt színészi jelenlétével, hanem basszusgitárjával, szaxofonszólóival és dalaival. 

A Metró együttes tagjaként a televízió első Táncdalfesztiváljának III. elődöntőjén (MTI Fotó: Sziklás Mária)

Az 1946. november 8-án született előadóművész az 1960-as évek derekától a korszak legfontosabb, a magyar könnyűzene máig legendás zenekaraiban játszott. A Metró együttesben megírta egyik legismertebb számát, a Citromízű banánt. A modern zenei irányzatok iránti vonzódását és a slágerírói képességeit továbbvitte az 1971-ben alapított sztárzenekarba, a Locomotiv GT-be is. 

Frenreisz Károly basszusgitározik az LGT együttes koncertjén a Gellért-hegyi szabadtéri színpadon. (MTI Fotó: Csikós Gábor)

Arra, hogy Frenreisz Károlynak volt filmszínészi főszerepe is, csak bő évtizede derült fény. A magyar köztévé ugyanis 2010-ben tűzte műsorra az archívum mélyén megőrzött, 1967-ben készült Dömölky János rendezte alkotást. A Mélyrétegben című filmben Frenreisz a Latinovits által alakított főszereplő mellett olyan nagyságok társaságában játszott alig húszévesen, mint Domján Edit, Őze Lajos és Csomós Mari. 

Latinovits Zoltán színművész a testvéreivel, Bujtor István színművésszel és Frenreisz Károly rockzenész-zeneszerzővel. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

A zsákutcának bizonyult filmes karrier mellett azonban Frenreisz Károly zenei pályafutása töretlen. Az LGT-nek 1973 januárjáig volt énekes-zenésze, ezt követően alapította meg a Skorpiót. A zenekar frontembereként és vezetőjeként megújuló lendülettel vezette az együttest. A mentalitását jól jelképezi az „Azt beszéli már az egész város, hogy újra dübörög a banda” című slágerük is. Frenreiszt kétszer, 1974-ben és 1981-ben is az év basszusgitárosának választották. 

Frenreisz Károly, Molnár Ferenc Caramel, Zséda (Zsédenyi Adrienn) és Both Miklós, a zsűri tagjai A Dal című show-műsor felvételén. (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

A filmes pályával való kapcsolata elhalványult, de nem szűnt meg teljesen. Feltűnt kisebb szerepekben és epizodistaként, de leggyakrabban a Bujtor István rendezte filmek - Az elvarázsolt dollár (1985), Hamis a baba (1991), A három testőr Afrikában (1996), Zsaruvér és Csigavér - zeneszerzőjeként kapott feladatot. 

BORÍTÓKÉP: Budapest, 2017. május 24. Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész, zeneszerző a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A műsorban résztvevők olyan filmeket idéztek meg, melyek helyszínéül a rendezők a Balatont választották. Készítette: Zih Zsolt. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-702876 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 307 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Farmotorostól a szépségdíjas lázadóig

Az Ikarus az a magyar márka, amely képes volt meghódítani a világot. A buszok nyugati exportra is készültek, rengeteg változatban.

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.

Égető hiányt enyhített a megújult híd

75 éve adták át teljes szélességében a forgalomnak az újjáépített Margit hidat, melyet a második világháború során robbantottak fel a német megszállók.

120 éves a FÉSZEK Művészklub

A FÉSZEK Művészklub 1901. szeptember 7-én nyílt meg a budapesti Kertész és Dob utca sarkán álló épületben. Idézzük meg a Nemzeti Fotótár képein keresztül ennek a mára fogalommá vált helynek a sokszínű emlékeit!