Az olasz filmipar tündöklő csillaga

95 éves Gina Lollobrigida, aki az 50-es, 60-as években robbant be a köztudatba, és bár népszerűsége megkopott, stílusa és nőiessége máig hat. Az örök díva a Magyar Televízióban is vendégeskedett.

Karakter

2022.07.04 | olvasási idő: kb. 4 perc


Egy olaszországi kis faluban látta meg a napvilágot, gyermekkorát festői szépségű tájakon töltötte, majd Rómába ment képzőművészetet tanulni, közben modellkedésből és kisebb operafilmes szerepekből kereste a kenyerét. Karrierjét az 1947-es Miss Itália szépségverseny indította el, ahol ugyan csak harmadik helyezést ért el, de felfigyelt rá a hollywoodi milliomos filmproducer, Howard Hughes, és meghívta magához Amerikába. Itt majdnem két évet töltött szakmailag eredménytelenül, a valódi karrier és siker azután várt rá, hogy visszatért Olaszországba.

A Malév női dolgozói köszöntik a színésznőt a Ferihegyi repülőtéren. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Az olasz filmesek egymás után adták a kirívóan szép színésznőnek az egyre komolyabb és igényesebb szerepeket, végül a nemzetközi áttörést egy francia-olasz koprodukció hozta meg: az 1952-es Királylány a feleségem című kalandfilm, melyben Gérard Philipe partnereként játszott. A következő években számos világhírű filmben nyújtott kiemelkedő alakítást, például a Hűtlen asszonyokban, az Afrika kincsében, A római lányban, és a Világ legszebb asszonyában. Legutolsó igazán sikeres filmje az 1968-as Jó estét, Mrs. Campbell! volt, a 70-es években bejelentette visszavonulását az aktív filmezésből, és a hobbiból egyre inkább hivatássá váló fotózásnak szentelte minden idejét. Fotóriportjai közül kiemelkedő visszhangot kapott a kubai vezetővel, Fidel Castróval készített interjúja.

Gina Lollobrigida interjút ad Juhász Elődnek az MTV Zenebutik című műsora számára (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Több ízben is járt Magyarországon, első és legemlékezetesebb látogatásakor fellépett az 1972-es szilveszteri műsorban, melyre Vitray Tamás így emlékszik vissza:
Ginának volt egy száma, amire táncolnia kellett. A próbákon Antal Imrével a díszlet szélén ácsorogtunk, a felvételen aztán teljesen váratlanul, egyszercsak odajött hozzánk és nyújtotta a karját. Imrének meg nekem is volt annyi rutinunk, hogy becsoszogtunk vele, ahogy tudtunk… Egyébként Lollobrigida Budapestre érkezésénél a szerencse is közrejátszott, hiszen a mániákusan fotózó világsztár egyébként nekünk megfizethetetlen lett volna. Gina azonban Olaszországban éppen kiadott egy saját képeiből készített albumot, és szerette volna, hogy a világon mindenütt megjelenjen. A televízióból aztán megkeresték a kiadóját, és megállapodtak, hogy nálunk is megjelenik az albuma, ha személyesen hajlandó bemutatni. Így sikerült, állítólag szinte ingyen idehozni és természetesen meg is mutathatta a könyvét a műsorban…

Gina Lollobrigida olasz filmszínésznő (b) és Zalatnay Sarolta magyar énekes koccint Budapesten (MTI Fotó: Bara István)

Napjainkban visszavonultan él, római és monte carlói villái közt ingázva. Sokat jótékonykodik, 2013-ban árverésre bocsátotta ékszergyűjteményét, és az aukción befolyt 5 millió dollárral az őssejtterápiát támogatta. 1999-től az ENSZ jószolgálati nagykövete.

Jó egészséget és még sok boldog születésnapot kívánunk neki!

A ZDF és a Magyar Televízió René Kolló és vendégei című közös műsorában (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Borítókép: Gina Lollobrigida olasz filmszínésznő a Ferihegyi repülőtéren 1982. október 13-án. MTI Fotó: Friedmann Endre, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-888924

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Elmuska csodálatos világa

A 110 éve született Bulla Elma alakját idézzük most meg különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban. Már csodagyerekként nemzetközi sikereket aratott a színésznő, aki Kosztolányi Dezsőt is lenyűgözte.

Szovjet csapatkivonás Magyarországról

1990. március 10-én Moszkvában aláírták a szovjet csapatok Magyarországról való kivonásáról szóló egyezményt. 1991. június 19-én az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat.

Színészek és kutyák - kvíz

A színészek között is szép számmal akadnak kutyabarátok. Ez alkalommal kedvenceik szemszögéből láttatjuk őket.

Kő Pál – aki még nevének is művészete anyagát választotta

Talán leghíresebb alkotása Szent István király szobra, amelyet 2001 pünkösdjén szenteltek fel a Gellért-hegyi Sziklakápolna előtt.