Szobafestőből filmcsillag

110 éve született a Kossuth-díjas színész, Görbe János, aki mielőtt a színészek rögös útjára lépett volna, fivéreivel kitanulta a szobafestő mesterséget.

Karakter

2022.11.15 | olvasási idő: kb. 2 perc


A jászok büszkeségét, Görbe Jánost az Operaház kiváló tenorja, Székelyhídi Ferenc fedezte fel, aki meghallotta énekét, míg bátyjaival dolgoztak. Az operaénekes ültetett bogarat az ifjú tehetség fülébe azzal, hogy szívesen segítené karrierjét, ha az Budapestre utazna. Az elhatározást hosszú vívódás előzte meg, ám szülővárosa, Jászárokszállás lakosai anyagi támogatásának köszönhetően Rajz János feleségével 1936-ban megérkezett Budapestre. A megélhetésért fizikai munkát vállalt, miközben Rózsavölgyi Kálmán színészképzőjének diákja lett. Színi vizsgáján oly hatásosan játszott, hogy megríkatta közönségét, ami addig példátlan volt vizsgaelőadásokon. Hasonló sikerrel tette le énekművészi vizsgáját is.

A művész 1965-ben (MTI Fotó: Keleti Éva)

Első filmszerepét a Belvárosi Színházban elért sikerei után 1939-ben a Kodolányi János regénye alapján készült Földindulásban kapta. Ez jelentette a páratlan karrier kezdetét, melynek egyik jelentős állomása Szőts István Ember a havason című filmje volt, amely egyrészt az 1945 előtti magyar filmgyártás csúcspontjának számít, másrészt nemzetközi sikert aratott, többek között Görbe János alakításának köszönhetően. A művész ezután sok filmes vállalkozás részese volt, így a Nádasdy Kálmán rendezte első színes magyar filmben, a Ludas Matyiban is szerepet kapott. A grandiózus vállalkozás során 662 beállításban 600 személyt mozgattak meg, így még sajnálatosabb, hogy a film csak egy fekete-fehér kópiája maradt fönn.

Hacser Józsával 1957-ben (MTI Fotó: Horváth Tamás)

A művész karrierjének következő állomása a férfi főszerep volt az 1959-ben bemutatott Ház a sziklák alattban, amely Golden Globe-díjat hozott Makk Károly rendezőnek. A film időtlenségét bizonyítja, hogy az 2012-ben felkerült a Magyar Művészeti Akadémia legjobb 53 magyar alkotást számba vevő listájára. A Ház a sziklák alatt sikere után Görbe János jobbnál jobb filmszerepekben bizonyíthatott. Az 1965-ben bemutatott, Fábri Zoltán rendezte Húsz óra, amely Sánta Ferenc azonos című regényén alapul, újabb mérföldköve lett munkásságának. Az utolsó nemzetközi elismeréseket begyűjtő film, melyben kiemelkedőt nyújtott, az 1965-ös Jancsó Miklós által rendezett Szegénylegények volt. Görbe János 1968-ban tragikusan fiatalon hunyt el, és bár színpadi munkáját tartotta fontosabbnak, filmes alakításai emelték a magyar színjátszás halhatatlanjai közé.

Borítókép: Görbe János Bara Margittal MTI Fotó, Készítette: Horváth Tamás Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-795991

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Kosztolányi „lelki társa”

Negyven éve távozott a nagy magyar irodalmi művek megfilmesítőjeként ismert Kossuth-díjas rendező-forgatókönyvíró, Ranódy László. Életművét áttekintve emlékezünk a legendára.

Kívül komikus, belül hősszerelmes - 100 éve született Pécsi Sándor

Különleges fotókkal, bejátszásokkal, érdekességekkel és műsorfolyammal idézzük meg a kétszeres Kossuth-díjas, közönségkedvenc színészt, aki 25 évet töltött a színpadon, 50 évet élt, és idén 100 éve született.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Miskolci Szimfonikus Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Miskolci Szimfonikus Zenekar felvételei.

Játsszanak velünk a magyar nyelv napján!

A magyar nyelv napját 2011. óta november 13-án ünnepeljük. A cél: ráirányítani a figyelmet egyik legfontosabb szellemi-kulturális örökségünkre, amit ezúttal egy szórakoztató kvíz formájában teszünk. Tartsanak velünk!