Laboratórium helyett színpad

Általános iskolás korában a természettudomány, főleg a fizika és a kémia érdekelte. Mikroszkóppal vizsgálódott, eredetileg vegyésznek készült, de rádiót is épített. A közönség szerencséjére azonban felfigyeltek rá a rákosligeti templomi kórusban. Így indult a legendás énekes, Gregor József pályája, aki augusztus 8-án ünnepelné 80. születésnapját.

Karakter

2020.08.06 | olvasási idő: kb. 5 perc


10 éven át tanult hegedülni, bár nem készült zenei pályára. Az őt felfedező zenetanár egy temetésen hallotta először énekelni, másnap pedig már a konzervatóriumi felvételin találkoztak, ahol Gregor 1957-ben kezdte tanulmányait. Innen jelentkezett a Zeneakadémiára, ahová felvételt is nyert. Egyik iskoláját sem fejezte be magatartási problémái miatt, így 1959-től a Magyar Néphadsereg Művészegyüttese férfikórusában énekelt. Pályája 1964-től ívelt fölfelé, miután Vaszy Viktor keze alá került Szegedre. Saját bevallása szerint senkitől sem tanult többet, mint a legendás karmestertől. Az 1980-as évektől a világ legnagyobb operaszínpadain lépett föl, minden fontos szerepet elénekelt, mindenütt hangos ünneplés közepette. A The New York Times így méltatta: "Hatalmas ember volt hatalmas hanggal és lenyűgöző színészi képességgel". A szegedi Dóm téren állították föl bronz mellszobrát 2010-ben, a Szegedi Nemzeti Színházban pedig tábla is őrzi emlékét. Nevét Rákosligeten és Szegeden is általános iskola viseli, díjat, énekversenyt és alapítványt is neveztek el róla.
Gregor József mellszobra Szegeden (MTI Foto: Jászai Csaba)
Gregor József zeneileg és műfajilag is nyitott, sokoldalú művész volt. Musicalszerepeket éppúgy elénekelt, - volt pl. Tevje a Hegedűs a háztetőnben, Kajafás a Jézus Krisztus szupersztárban - mint ahogyan Frank Sinatra My way című dalát. Játszott a Csárdáskirálynőben, Az ember tragédiája szegedi előadásában pedig az Úr hangját szólaltatta meg. Idén ünnepelné 80. születésnapját a népszerű, mindig mosolygós, mindenféle sztárallűrt kerülő művész. Ennek alkalmából az m3.hu leghíresebb szerepeivel kedveskedik a nézőknek.
Gregor József 1986-ban (MTI Foto: Ilovszky Béla)
Kodály Zoltán Magyar Népzene című gyűjteményes népfeldolgozásait lenyűgöző előadásban hozzuk el a nézőknek. A komolyzene két nagyágyúja, Gregor József operaénekes és Kocsis Zoltán zongoraművész együtt kalandoznak a népzene világába és keltik életre az ismerős dallamokat.
Az Esti kérdés című riportműsorból Gregor József portréja rajzolódik ki a nézők számára. Ezt követően az operairodalom egyik legendás szerepében látható: Verdi Falstaffjában énekli Pistol szerepét. Az 1985-ben készült operafilmben partnerei többek között Melis György, Tokody Ilona, Palcsó Sándor és Götz Anna. Verdi vígoperája - amely a zeneszerző utolsó műve - a kivénhedt, pénzéhes lovag történetét eleveníti meg a 15. századi Angliában. Falstaff tehetős asszonyok elcsábításában látja a felemelkedés útját, ám a kiismerhetetlen emberi természet és kapcsolatok közbeszólnak.
Jelenet a Falstaff című operafilmből (Palcsó Sándor, Melis György, Gregor József) (MTI Foto: Zih Zsolt)
Nem csupán énekelni hallhatjuk a népszerű művészt, csodálatos hangjával a kisebbeket is elvarázsolta. A Mese a pásztorról, aki egy szóval megszerezte a királylányt című magyar népmesét hallhatjuk előadásában.
A zenés Tv-színház egyik népszerű epizódja Szinetár Miklós rendezésében a Fidelio. Beethoven egyetlen operájában a hűséges feleség álruhában szegődik a börtönparancsnok mellé, hogy férjét kiszabadítsa. Ebből születnek a bonyodalmak: a börtönparancsnok lánya beleszeret az álruhás asszonyba. A végén majdnem minden jól alakul, a bűnös meglakol, a jó elnyeri jutalmát, a börtönparancsnok lánya azonban hoppon marad. Gregor József a börtönparancsnok szerepében szórakoztatja a nézőket, partnerei Csavlek Etelka, Molnár András és Bátori Éva. Meg lehet-e ismerni bárkit egy műsorból, csupán néhány történet alapján? A Lehetetlen?! című műsor ezt kísérli meg: bemutatni a művészt és az embert néhány életepizód felvillantásával. A Vámos Miklós műsorvezetővel történő beszélgetés után minden vendéget kicsit közelebb érzünk magunkhoz. Ígérjük, hogy ez nem lesz másként Gregor József esetében sem, aki különösen színesen és szívesen mesél magáról.
Ismerjék meg az m3.hu-val és műsoraival a nagyszerű operaénekest, tartsanak velünk ezen a héten is!
Vámos Miklós vendégeként a Lehetetlen? című műsorban
Borítókép: Budapest, 1987. március 5. Gregor József operaénekes Mozart: "Szöktetés a szerájból" című operájának főpróbáján a Magyar Állami Operaházban. MTI Fotó: Fényes Tamás, tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-898760
További cikkek:

Gáti Oszkár köszöntése

Gáti Oszkár pályafutását 75. születésnapja alkalmából idézzük fel, lapozgatónkban pedig néhány emlékezetes alakításának fotóiból válogatunk.

A Frakk, a macskák réme és a TV Maci alkotója ma is példakép lehet - 100 éve született Bálint Ágnes

Voltak évtizedek, amikor szinte lehetetlen volt olyan gyermekműsort találni a tévében, amelynek alkotói sorában ne szerepelt volna Bálint Ágnes, meseregényei pedig szinte minden háztartásban ott voltak a könyvespolcon. Szeretetteljes karaktereinek kalandjain generációk nőttek fel, a mesék ismerete ma is kapcsolódási pontot jelent nagyszülők, szülők és unokák között. Az emögött húzódó ma is lenyűgöző alkotói folyamatot Bálint Ágnes karrierje és életútja teszi példaértékűvé. Kevésbé ismert, de igen jelentős környezetvédelmi tevékenységével jóval megelőzte korát. Az írónő életútjáról, mindennapjairól, népszerűségéről lányával, Németh Ágnessel és unokájával, Sárváry Barbarával beszélgettünk születési centenáriuma alkalmából.

„Éltes embernek lenni – kifejezetten szeretem”

Hogy a címbéli mondat hitelesen hangozzon egy 80. évét betöltő embertől, ahhoz bizony olyan élet kell, amire jó visszatekinteni. Márton Andrást köszöntjük születésnapján.

Béres Ilonát köszöntjük születésnapján!

Már főiskolásként a közönség kedvence volt a csodás hangú és tehetségű Béres Ilona, akinek munkásságát a legmagasabb szakmai elismerésekkel díjazták, a legfontosabbnak mégis a közönség szeretetét és ragaszkodását tartja.