95 éve kényeztet Hajdúszoboszló forró aranya

1925. október 26-án a Hajdúszoboszló határában végzett próbafúrás alkalmával, hangos robajjal óriási víztömeg tört föl és emelkedett 6 méter magasba.

Múltidő

2020.10.26 | olvasási idő: kb. 4 perc


Az első világháború után a gazdaság fellendülésének érdekében az alföldi mélyfúrások megindításával folytatódott hazánkban a szénhidrogén-kutatási program. A célpont a Tiszántúl lett, így Hajdúszoboszlón is kőolajat, földgázt kerestek. Pávai Vajna Ferenc - mint a bányászati kutatások geológus vezetője - előzetes felmérése alapján tűzte ki az I. sz. fúrás helyét a várost átszelő főúttól északra. Személyes irányítása alatt 1924. december 16-án kezdték el a fúrást, munkáját 1925 őszén siker koronázta.
Légi felvétel az elfolyó termál víz hasznosítására 1939-ben létesített csónakázó tóról 1967 (MTI Foto: Járai Rudolf)
1925. október 26-án az 1090.87 méter mélyről feltörő földgáz 73°C-os hévizet hozott a felszínre, ami gyökeresen megváltoztatta a mezőváros életét. A szabadkifolyású kútból folyamatosan ömlő termálvíz szinte tavat képzett a kút körül, melyben a helyiek ettől kezdve rendszeresen fürödtek. A gyógyító, meleg víz híre gyorsan elterjedt a környéken.
Vendégek a hajdúszoboszlói gyógyfürdő medencéjében 1958 (MTI Foto: Jármai Béla)
Az elemzések kimutatták, hogy a fúrás következtében felszínre tört víz jódos-brómos-konyhasós hévíznek minősül és jelentős mennyiségű szénsavat tartalmaz. Hőfokánál, s 20 féle oldott ásványianyag-összetételénél fogva egyedülálló gyógyvíz. Összes ásványianyag-tartalma meghaladja az 5000 mg/litert.
A hajdúszoboszlói gyógyfürdő súlyfürdőjében 1983 (MTI Foto: Kürti Ákos)
Az orvosi vizsgálatok pedig bebizonyították, hogy a hajdúszoboszlói gyógyvíz kedvező hatása igen széleskörű. Hatékony ízületi gyulladások és elváltozások, egyes gerincbetegségek, idegfájdalmak és ideggyulladások, izomfájdalmak esetén, de alkalmazható sportsérülések és csonttörések utókezelésére, valamint nőgyógyászati problémák és bőrbetegségek gyógyítására.
Légi felvétel az 1963-ban átadott Béke Gyógyüdülőről 1968 (MTI Foto: Bajkor József)
1927. július 26-án a városi fürdő megnyitotta kapuit a gyógyulni vágyók és fürdőzők előtt. Ettől kezdve évről évre hatalmas ütemben fejlődött Hajdúszoboszló, mára Európa legnagyobb fürdőkomplexumává, és nemzetközi szinten is elismert gyógyhellyé vált. Aranybarna gyógyvize lassan 100 éve kényezteti, gyógyítja vendégeit. Borítókép: Hajdúszoboszló, légi felvétel a gyógyfürdő medencéiről. 1968. szeptember 13. Azonosító: OR19680913113 MTI Fotó: Bajkor József Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 285 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.
További cikkek:

„Éltes embernek lenni – kifejezetten szeretem”

Hogy a címbéli mondat hitelesen hangozzon egy 80. évét betöltő embertől, ahhoz bizony olyan élet kell, amire jó visszatekinteni. Márton Andrást köszöntjük születésnapján.

Tengerre, magyar!

Számos hajójával a 80-as évek végéig szelte a tengereket a magyar kereskedelmi flotta. A Duna-tengerjárók új osztálya a Hazámmal indult útjára.

Isten Veled, Vicuska!

Az Archívum képes cikkével emlékezzünk Venczel Verára, és nézzük újra közösen A fekete várost vagy az Ida regényét a Mozgóképarchívumban! https://archivum.mtva.hu/m3/open

10 érdekesség a 100 éve született Tomanek Nándorról - kvíz

A senkivel össze nem téveszthető hangú és tehetségű Tomanek Nándor 100 évvel ezelőtt született Pécsett. Emblematikus sztárjává vált ő is a Vígszínház 1960-as, 70-es évekbeli legendás korszakának, és sokoldalúságát számos, egymástól teljesen különböző szerepben bizonyította színpadon és filmen egyaránt, a szinkronstúdióban pedig jellegzetes hangját is gyakran kölcsönözte külföldi kollégáinak. Rendkívül fegyelmezett és pontos művész volt, aki a környezetétől is ugyanezt várta el. Intellektuális karaktere, elegáns tartása, jellegzetes egyénisége fűszerezték emlékezetes alakításait.