Kapcsolódó cikkek:

Koponyák és bordák a Rádióarchívumban

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mi a kapcsolat a címben szereplő dolgok között? Ez is kiderül, mire végzünk a Rádióarchívumban és Felvételtárban tett rövid sétánkkal. Tartsanak velünk!




Hallja? Nem hallja?!

Zajongani fogunk. És hogy érdekesebb legyen, olvasóinkat is játékra hívjuk.

2020.01.16 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az MTVA Rádióarchívumába már elkalauzoltuk olvasóinkat. Körbejártuk, milyen hanghordozók találhatók a raktárban, és igazi különlegességeket is bemutattunk, mint például a röntgenlemezre rögzített hangfelvételeket. Ezúttal újabb érdekességgel ismerkedhet meg, aki velünk tart a Hangtárba: külön adatbázisban találhatók ugyanis a zajok. 559 tekercsen mindenféle tevékenység hangját rögzítették, az utcazajtól az almaevés hangjain keresztül a madárhangokig sok mindent. A zajgyűjtemény darabjainak zömét az 1970-es évek elejétől a '80-es évek közepéig vették föl, ekkor zajlott a gyűjtemény szisztematikus építése. Ha valakiben fölvetődne a kérdés, hogy mi célból, arra könnyen megkaphatja a választ: a zajok adatbázisából segítették a műsorgyártást: az akkoriban rendkívül népszerű rádiójátékokhoz, később hangoskönyvekhez használták föl a gyűjteményben található tételeket, így gyorsan és egyszerűen tudtak a kívánt zajokhoz jutni.

Ebbe az érdekes gyűjteménybe nyújtunk most bepillantást, mégpedig olyan módon, hogy megmutatunk néhány zajt, és hogy izgalmasabb legyen a dolog, játékra hívjuk olvasóinkat. Találják ki, mit hallanak, tegyék próbára fülüket és fantáziájukat! A feladványok között egészen hétköznapi és nagyon különleges zajok is megtalálhatók. Indulhat a teszt? Hajrá!

Borítókép: Budapest, 1987. november 5. Táskagramofonok, a Magyar Rádió gyűjteményének értékes darabjai, hátul a 100 éves, elől egy újabb típusú. A Magyar Rádió 50 éves éves születésnapján (1975-ben) kapta az első öreg rádiókészüléket, amely megalapozta a ma már több, mint 200 darabból álló gyűjteményét. Az értékes műsorszórók között található az a 100 éves öreg gramofon is, amelyet Emile Berliner amerikai feltaláló szabadalma alapján 1887-ben készítettek. MTI Fotó: Várkonyi Péter Azonosító: MTI-FOTO-900497

További cikkek:

Szent Jobb – nemzeti ereklyénk kalandos története

1945. augusztus 18-án hozták vissza Ausztriából Budapestre a Szent Jobbot, államalapító Szent István királyunk épen maradt jobb kezét.

Irinyi és a világhódító találmány

205 éve született a biztonsági gyufa feltalálója. Megmutatjuk, mi mindennel foglalkozott még, és hogy mire használjuk a tűzgyújtáson kívül az apró fapálcikákat.

Játsszanak velünk a magyar film napján!

A hazai filmművészet születését idén is rendhagyó programkínálattal ünneplik a közmédia csatornái. 121 éve mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképes alkotást, A táncz címmel. A jeles premier emlékére 2018 óta április 30-a a magyar film napja. Ezen a napon a Duna, a Duna World és az M5 kulturális csatorna is jelentős filmtörténeti darabokkal, régi és új kedvencekkel várja nézőit, az MTVA Archívum pedig játékra hívja Önöket!

„Minden úgy van jól, ahogy történt”

Karakterét nemzedékek imádták, olyan szenvedélyesen játszott salakon, mint a színházi deszkákon, és az ukrán fronton lezuhant a repülője, mégsem változtatott volna életén semmit. Halálának 10. évfordulóján emlékezünk Bárdy Györgyre.