Herz szalámi

A nemespenésszel borított, egyedi fűszerezésű, fehér- és szegfűbors illatú Herz szalámi 135 éve indult hódító útjára.

Múltidő

2023.09.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


A szalámiipart az 1800-as évek második felében Olaszországból bevándorolt iparosok honosították meg Magyarországon. Nagyarányú sertésvágások voltak akkoriban országszerte, a zsírt és szalonnát elraktározták vagy külföldre vitték, viszont a húst nem tudták tárolni, ezért szalámi alakjában konzerválták. 

A Herz gyár története 135 éves múltra tekint vissza. Alapítója Herz Ármin aradi születésű terménykereskedő volt, aki Budapesten, a Soroksári úton alapította üzemét. A gyár a modern technika összes vívmányával fel volt szerelve, saját gőz-, dízelmotor-, villanyüzeme és hűtőháza volt. Termékeik többségét az Osztrák-Magyar Monarchia idején Ausztriába és külföldre szállították. A hagyományos érlelésű szalámik és kolbászok azóta is népszerűek világszerte.

Az évforduló kapcsán egy lapozható képgalériával kedveskedünk önöknek, amelynek segítségével bepillantást nyerhetnek a finomságok készítésének történetébe és technikájába. Tartsanak velünk!

1.Herz óriás szalámi (MTI Fotó: Kácsor László) 

2.Szalámik rendezése a Szalámigyárban (MTI Fotó: Fried János)

3.Horgosi Antal, a Budapesti Szalámigyár művezetője (MTI Fotó: Lónyai Mária)

4.Szalámi készítés (MTI Fotó: Lajos György)

5. Herz Ármin és Fiai Szalámigyár a Soroksári úton (MTI Fotó: Fried János)

6.Frissen töltött szalámirudak (MTI Fotó: Bojár Sándor)

7. Karácsonyi Margit minőségjelző cédulákat köt füstölés előtt a szalámirudakra (MTI Fotó: Jármai Béla)

8.Elkészült szalámik csomagolása (MTI Fotó: Jármai Béla)

9. Bató Károlyné a félkész szalámirudakat rendezi (MTI Fotó: Bojár Sándor)

10.Géppel szeleteli a szalámit az eladó (MTI Fotó: Gere László)

Borítókép: Szalámirudak ellenőrzése MTI Fotó Készítette: Lónyai Mária, Tulajdonos: MTVA Sajtó-és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-798476

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Emlékezés az első magyar indiánra

Ma lenne 80 esztendős a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, dalszerző Cseh Tamás, aki egykor indián törzsfőnökként élte az életét.

Itt a nyár, indul a strandszezon!

Néhány percben hangolódjunk az év legmelegebb évszakára, hiszen nyakunkon a nyár, a polcokon már készenlétben a nyári öltözet és az ehhez tartozó egyéb kiegészítők. Merüljünk most alá ezzel a kis visszatekintővel, a felszínen pedig a strapabíró Palma gumimatracok tartanak majd!

Huszka Jenő, aki megdöntötte a bécsi operett kizárólagos uralmát

Száznegyvenöt esztendeje, 1875. április 24-én született Szegeden Huszka Jenő zeneszerző, aki világhírűvé tette a magyar operettet. Neki köszönhető, hogy a rajongók Bécs mellett Budapestet emlegetik leggyakrabban a műfajjal kapcsolatban.

Egy mesés élet: a TV Macitól Frakkig

Bálint Ágnes író, tévés szerkesztő és dramaturg számos kiváló művészt, írót, bábtervezőt, rajzfilmest és rendezőt ösztönzött a közös képernyős munkára, a mesékért pedig nemzedékek rajonganak mind a mai napig. (Frakk például a Magyar Posta bélyegsorozatán is helyet kapott!)[https://mtva.hu/2020/11/04/belyegen-a-frakk-a-macskak-reme/]