„Közönség nélkül teljesen lehetetlen Hofinak lenni”

Anyósom fekszik az ágyon. „Jaaaaj! Meghalok! Egy pók mászik a plafonon!” – Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!” Ma lenne 85 éves a világ egyetlen Hofi Gézája. És hogy mit mondana magáról és a világról? Mutatjuk.

Karakter

2021.07.02 | olvasási idő: kb. 5 perc


1936. július 2-án születtem Budapesten Hoffmann Géza néven. Én sem vagyok különb ember, mint akárki más, úgyhogy a zűrös dolgokat kihagyom az életrajzomból. Jelentkeztem többször a Színművészetire, egyszer sem vettek fel, de ezt most már azért helyeslem. Érettségi után a kőbányai téglagyárba mentem kocsitolónak, majd a kőbányai porcelángyárba segédmunkásként, utána pedig a festészeten dolgoztam, ahol az utasellátó tányérok kék szegélyét mind én festettem. 

Hofi Géza, Latinovits Zoltán és Soós Edit színművészek G.B. Shaw Pygmalion című három felvonásos vígjátékában 1962. március 30-án. (MTI Fotó: Bajkor József)

Katonáskodtam két évig, majd leszerelés után 1960-ban a debreceni Csokonai Színháznál voltam 1963-ig. Három év alatt rájöttem, hogyha olyan színész, amilyen én lehetnék - ha sikerül, akiből a maximumot kihozzák - nos, olyan színész nagyon sok van. Akkor meg minek beállni a sorba? Az Országos Rendező Irodánál fellépésekkel jártam az országot, ezt követően kaptam állandó tagságot a Mikroszkóp Színpadon, melyet egy-két televíziós szereplés igen-igen meglökött, majd első rádiós szereplésem, Marton Frigyes egyik szilveszteri műsora szintén. Kétszer is megkaptam a Jászai-díjat, nagyon jólesett, de ezt nem csak én kaptam, hanem megosztva: a műfaj meg én.

Az ezerarcú Hofi, 1969. május 23. (MTI Fotó: Keleti Éva)

Semmit nem csinálok többet, mint akárki más. Amit lát, amit hall, ami történik vele, azt elmondja.  Én is. Annak örülnék, hogyha más is úgy érezné, hogy a műfajom a Hofi. Nem paródia, nem utánzás, nem előadóművészet, hanem ezt fogalmazom úgy, hogy Hofi. Annyira saját magam és annyira nem megírt műsorszám vagyok.

Hofi Géza, Marton Frigyes, Sas József és Farkas Bertalan 1980. szeptember 17-én. (MTI Fotó: Weber Lajos)

Igen-igen boldog lennék, ha nem tekintenének művésznek. Semmi művészet nincs abban, hogy az emberek véleményét elmondom a tévében, a rádióban vagy a színházban, ugyanis egy saját fájdalom és öröm nincs benne, hanem csak az, ami az utca. Külvárosi utca, belvárosi utca, ahol élünk. Ami ott zajlik. Jópofa vagy keserű vagy kritikai reagálás - én azt mondom el. 

Hofi Géza szilveszteri show-műsorának felvétele 1982. december 1-én. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Szeretnék borzasztó okos ember lenni. De nem biztos, hogy ebben a műfajban attól jobb lennék. Szeretek nálam okosabb emberekkel beszélgetni. Utána vibrálok és amiket hallottam, azonnal próbálom elhelyezni a mondandómban.

Hofi Géza a Hofélia 400. előadásán a Madách Kamarában 1986. június 15-én. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Nincs arra idő és értelme sincs, hogy azzal foglalkozzam, hogy népszerű vagyok. Nagyon boldog vagyok és érzékeny is egyben. Az érzékeny ember könnyebben reagál, esetleg könnyebben bántódik meg vagy gerjed haragra. Szoktam dühöngeni, de arra nagyon vigyázok, hogyha bármilyen kellemetlenség ér, soha nem mutathatom meg úgy, mint a szomszéd asztalnál ülő tisztességes vegyészmérnök, aki megengedheti magának, hogy az étteremben a hideg levest visszaküldi. Én nem. Nekem meg kell ennem, mert azt mondják különben „Mire játssza meg magát?” - Semmire, hideg a leves. - „Ugyan már!”...- mondanák.

Szenes Iván zeneszerző, dalszövegíró, Malek Miklós zeneszerző és Hofi Géza előadóművész (b-j) a 250 ezer példányban eladott Hofélia című előadásból készült korongért járó arany- és platinalemezeikkel fényképezkednek 1989 április 22-én. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Amikor egy kezdő kimegy a színpadra, igen nagy erőfeszítésre van szükség, hogy a közönség figyeljen rá. Finom eszközökkel ezt lehetetlen elérni. Kezdetben sokat léptem fel vendéglátókban - hát, senkinek nem kívánom. Ugyanaz az ember, aki a színház nézőterén szuper közönség, az egy asztal mellett másképp viselkedik. Az asztaltól fel lehet állni, el lehet menni, lehet engedni a szódából, tehát mindent lehet csinálni, ami zavaró. A néző ott nem zavarni akar, csak zavar. Úgy érzem, hogy az egyik oka annak, hogy a fiatal, kezdő, tapasztalatlan színpadi ember azért használ harsány dolgokat, mert ki akarja követelni, hogy rá figyeljenek.

Hofi Géza humorista a Madách Színház évadnyitó társulati ülésén 1990. augusztus 21-én. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

A paródia megértéséhez nem kell egyetemi végzettség. Ahhoz csak itt kell élni és ki kell menni az utcára, hogy az információáradat elé oda lehessen állni. Feszültséget kell teremteni, azt a pillanatot, amikor a néző azt mondja: „Naaa, most itt lesz valami!” 

Márpedig amikor Hofi Géza a színpadra állt, akkor és ott mindig történt valami. 

Ezen a héten műsorokkal is felidézzük az ezerarcú Hofi Gézát. Július 2-án a Mókatárban Hofi Géza görbe tükre című műsorban találkozhatnak vele, július 4-én pedig a közismert Felmegyek hozzád című produkcióban láthatják, majd ugyanezen a napon Hofi... - Válogatás Hofi Géza emlékezetes paródiáiból című műsorban teszi próbára a rekeszizmokat az MTVA Archívum m3.hu oldalán. 

Borítókép: Hofi Géza humorista, előadóművész, színész, a Madách Kamara Színház parodistája. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Készítette: Farkas Tamás Azonosító: MTI-FOTO-S__FA19880319001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 301 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

„Kultúrmunkás vagyok, akárcsak a nagyapám”

80 éves a magyar színjátszás meghatározó alakja, Bálint András, aki ma is éppoly kétkedő és kíváncsi, mint pályakezdőként.

A Csárdáskirálynőtől a Bánk bánig

Ma száz éve született Rátonyi Róbert színész, konferanszié, rendező és író, aki a múlt századi magyar színház egyik meghatározó alakja volt.

Made in Hungaria

Tudják, hol és hogyan került kapcsolatba a rock and rollal? És hogy mi köze a futballhoz? Születésnapján köszöntjük Fenyő Miklóst, egyúttal néhány érdekességet is megosztunk róla.

Aki maga volt a színház - Várkonyi Zoltán ezer arca

Színészként intellektuális-intrikus epizódszerepek, rendezőként kasszasiker filmek és felejthetetlen közönségkedvenc előadások, színészpedagógusként pedig művészgenerációk hálája fémjelzi a nevét. 110 éve született Várkonyi Zoltán.