Magyarország első kormányzója

575 éve, 1446. június 5-én választották meg a magyar rendek Hunyadi Jánost a Magyar Királyság kormányzójává.

Kultúrsnack

2021.06.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


A dicsőséges hosszú hadjáratot lezáró előnyös béke ellenére, abban a reményben, hogy sikerül végleg kiűzni a Balkán-félszigetről a törököt 1444 szeptemberében az I. Ulászló és Hunyadi János vezette sereg támadást indított II. Murád szultán ellen. A korábbinál lényegesen rosszabb kilátásokkal meginduló hadjárat döntő ütközetére 1444. november 10-én került sor Várnánál. Az összecsapás során I. Ulászló életét vesztette és ezzel a csata kimenetele is eldőlt, amit Hunyadi vakmerő bátorsága és a hadvezetésben való jártassága sem tudott megfordítani.

Hunyadi János rézmetszetének másolata, reprodukció. (MTI Fotó)

A csata elveszett, a király halálával az ország uralkodó nélkül maradt. A válságos helyzetben végül a csecsemőként megkoronázott, de még gyermek V. Lászlót képviselve a rákosi országgyűlés Hunyadi János erdélyi vajdát kormányzói rangra emelte. Hunyadi ettől kezdve királyi jogokkal rendelkezett, kezelte a királyi birtokokat és jövedelmeket, de alapvetően minden figyelmét a már-már rögeszméjévé vált török elleni háború kötötte le. 

Budapest, 2012. június 26. Hunyadi János szobra a Hősök terén. (MTI Fotó: Róka László)

1453-ban lemondott a kormányzói címről a 14. életévét betöltő V. László javára, ám mint az ország főkapitánya továbbra is jelentős befolyással bírt. 1456. július 22-én II. Mehmed szultáni serege felett aratott dicsőséges, nándorfehérvári győzelmével hetven évre megállította az Oszmán Birodalom terjeszkedését Európában.

Borítókép: Budapest, 2019. szeptember. Hunyadi János szobra a Vajdahunyad várnál a Városligetben. MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, készítette: Balaton József. Azonosító: MTI-FOTO-B__ZA20190905001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 300 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Május 1. a munka és a magyar televíziózás ünnepe

Május első napjának kitüntetett szerep jut a magyar televíziózás történetében. 1957-ben külső helyszíni közvetítéssel ezen a napon indult a rendszeres tévéadás egy angol PYE közvetítőkocsi segítségével, természetesen a május 1-jei felvonulással a középpontban. Azóta sok-sok év telt el, s most újabb mérföldkőhöz érkeztünk.

Kárpáti Rudolf 100!

Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai bajnok és hétszeres világbajnok kardvívó, sportvezető 100 éve, 1920. július 17-én született Budapesten.

Nagyszentmiklósról a világhírbe - 140 éve született Bartók Béla

A XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője zongoraművészként, zenepedagógusként és népzenekutatóként is maradandót alkotott.

Minden este Zenthe!

100 esztendeje született a színművész, akit a szakma és a közönség egyformán elismert és szeretett, saját bevallása szerint tenyerén hordozta a Jóisten. Zenthe Ferenc emléke előtt tisztelgünk, s hogyan is tehetnénk ezt méltóbban, mint (legnépszerűbb tévés, illetve színházi szerepeinek)[https://archivum.mtva.hu/m3/open?collection=M3-WmVudGhlMTAw&fbclid=IwAR30uvaouSlDQMy-UhkS6X0h9hYZL1Sr2SDlw41HayqT1x_woT4Na8EbhKQ] felidézésével?