Magyarország első kormányzója

575 éve, 1446. június 5-én választották meg a magyar rendek Hunyadi Jánost a Magyar Királyság kormányzójává.

Kultúrsnack

2021.06.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


A dicsőséges hosszú hadjáratot lezáró előnyös béke ellenére, abban a reményben, hogy sikerül végleg kiűzni a Balkán-félszigetről a törököt 1444 szeptemberében az I. Ulászló és Hunyadi János vezette sereg támadást indított II. Murád szultán ellen. A korábbinál lényegesen rosszabb kilátásokkal meginduló hadjárat döntő ütközetére 1444. november 10-én került sor Várnánál. Az összecsapás során I. Ulászló életét vesztette és ezzel a csata kimenetele is eldőlt, amit Hunyadi vakmerő bátorsága és a hadvezetésben való jártassága sem tudott megfordítani.

Hunyadi János rézmetszetének másolata, reprodukció. (MTI Fotó)

A csata elveszett, a király halálával az ország uralkodó nélkül maradt. A válságos helyzetben végül a csecsemőként megkoronázott, de még gyermek V. Lászlót képviselve a rákosi országgyűlés Hunyadi János erdélyi vajdát kormányzói rangra emelte. Hunyadi ettől kezdve királyi jogokkal rendelkezett, kezelte a királyi birtokokat és jövedelmeket, de alapvetően minden figyelmét a már-már rögeszméjévé vált török elleni háború kötötte le. 

Budapest, 2012. június 26. Hunyadi János szobra a Hősök terén. (MTI Fotó: Róka László)

1453-ban lemondott a kormányzói címről a 14. életévét betöltő V. László javára, ám mint az ország főkapitánya továbbra is jelentős befolyással bírt. 1456. július 22-én II. Mehmed szultáni serege felett aratott dicsőséges, nándorfehérvári győzelmével hetven évre megállította az Oszmán Birodalom terjeszkedését Európában.

Borítókép: Budapest, 2019. szeptember. Hunyadi János szobra a Vajdahunyad várnál a Városligetben. MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, készítette: Balaton József. Azonosító: MTI-FOTO-B__ZA20190905001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 300 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A Csárdáskirálynőtől a Bánk bánig

Ma száz éve született Rátonyi Róbert színész, konferanszié, rendező és író, aki a múlt századi magyar színház egyik meghatározó alakja volt.

Sohase leszek igazán pesti ember

Még csak 15 éve nincs velünk, de már a 80-as évektől mellőznünk kellett Horváth Teri Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznőt.

Búcsúzunk Balázsovits Lajostól

A 76 évesen eltávozott nemzet színészére, aki rendezőként és színigazgatóként is alkotott, számos szerepben emlékezhetünk. Pályájának főbb állomásait cikkünkben idéztük fel.

Sopron – a leghűségesebb város

Sopron és környékének lakói az 1921. december 14-én tartott népszavazáson kinyilvánították, hogy Magyarország polgárai akarnak maradni. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor a trianoni békeszerződést módosították.