Olasz helyett magyar sztár

Kitalálják, ki az az olasz művész, akit Huszárik Zoltán eredetileg a Szindbád főszerepére szánt?

Kultúrsnack

2021.05.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


Alighanem lírai, pontosabban forintos okok állnak a mögött, hogy a 90 esztendeje született Huszárik Zoltán nem a világhírű olasz kollégával forgatta le a Szindbád című nagyjátékfilmjét. Vittorio De Sica gázsiigénye ugyanis meghaladta az idén fél évszázada bemutatott alkotás költségvetési lehetőségeit. A magyar rendező eredetileg az egyik legnagobb olasz direktort, a Biciklitolvajok című film alkotóját szemelte ki a főszerepre. Egy római étteremben találkoztak. De Sica azt is szerette volna, ha az egyik fia írja a film zenéjét. Az igazi akadályt azonban a szerepért kért díjazás jelentette. Az előkelő étterem számlája így is csillagászatira sikerült.

Huszárik Zoltán filmrendező és Móré Mihály festőművész Örkény István: Macskajáték című darabjának debreceni bemutatójára készülő plakáttervet nézik. MTI Fotó: Balogh P. László

Mennyivel más lenne a magyar filmtörténet egyik legértékesebb műve, ha a középkorú Latinovits Zoltán helyett az idősödő - hetvenes évei felé járó – itáliai mester szerződtetése sikerrel jár! Huszárik Zoltán olasz kapcsolata azonban nem korlátozódott a Krúdy Gyula írásai alapján készített filmes remekműre. Már a Játék című 1959-es főiskolás vizsgafilmje feltűnést és elismerést keltett a határon túl. A római filmes főiskola akkori igazgatója is felfigyelt rá és támogatta. A későbbi, Csontváry című Huszárik film visszatérő helyszínei is az olaszországi Taormina és a Lipari szigetek voltak.  

Budapest, 1971. október 20. Latinovits Zoltán címszereplő jelenete a Szindbád című filmben. Készítette: MTI/MOKÉP. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-F___S____2266112

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 298 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Borítékolt remények

A rulett-termek és kártyaszobák világán kívül, a lottó és a totó késleltetett reményein túl, mindenki azonnal megkísérthette a sorsot.

Az örökifjú komponista, akinek zenéje máig velünk van

Napjainkban sincs színházi évad legalább egy-két Fényes-operett nélkül. Minden idők legnépszerűbb magyar könnyűzenei komponistája majdnem a világhírnévig jutott, 45 színpadi művet, 131 filmzenét, és több mint 700 dalt hagyott az utókorra. Ma lenne 110 éves.

Tiszai árvíz

Másfél évtizede vízszintrekordok dőltek meg, amikor a 2006-os árvíz során hazánk négy nagy folyójának - a Duna, a Tisza, a Körös és a Maros - árhulláma egy időben találkozott.

Az átalakulóművész

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Egri Kati színésznőt, aki kilépett híres szülei árnyékából, és saját jogon is kivívta a közönség elismerését és szeretetét. Nézzék meg képválogatásunkat!