„Itt vagyok, Móka Miki!”

Egy egész generáció nőtt fel a Zsebtévében elmondott meséin, versein, de mestersége mellett mindig ugyanolyan fontos volt számára a család. Születésnapján köszöntjük Hűvösvölgyi Ildikót.

Karakter

2023.06.09 | olvasási idő: kb. 3 perc


Édesanyja tanító volt, de néptáncot is oktatott és énekkart is vezetett, édesapja pedig hegedült szabadidejében. Mindig támogatták lányukat, így amikor azt tapasztalták, tehetsége van az énekléshez, beíratták egy zeneiskolába. 10 és 14 éves kora között az iskolai tanórák után vonatra ült Őrszentmiklóson - ma Őrbottyán -, és felrobogott a budapesti zeneiskolába. A Bartók Béla Konzervatórium zongora-ének szakán érettségizett 1971-ben. Tervei között szerepelt a Zeneakadémián való továbbtanulás, de elsőre felvették a Színművészetire, így nem volt kérdés, hogy ezt az utat választja.

Hűvösvölgyi Ildikó 1978-ban (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Énekes képzettsége révén kapóra jöhetett volna hogy abban az évben indult az első operettosztály, és próbálták is átcsábítani, de osztályfőnöke nem engedte. Így prózai színészként diplomázott Horvai István és Kapás Dezső osztályában. Pályakezdőként egy évig Veszprémben játszott, de mindig is a Madáchba vágyott, és 1976-tól oda is szerződött. Igazi erőssége a táncos-énekes színészet volt, ám a Madáchban ekkor csak prózai darabok futottak. Erre így emlékezett vissza: „Én szerettem ezt a helyzetet is. Igaz, hogy abban az időben nagyon sokat forgattam, de mindig kérdezték tőlem, miért nem mentem el, ha nem játszottam, pedig a fiatal színészt terhelni kell. Azért nem, mert egyrészt hűséges típus vagyok a magánéletemben is, meg a pályámon is, és akit, amit megszeretek, oda szeretek tartozni. Meg én valahol éreztem, hogy nem kell ahhoz eljönni, bejött ide a musical az én helyemre.”

A Beszterce ostroma című tévéfilmben Lukács Sándorral (MTV Fotó: Szomszéd András)

Híres darabjai: Macskák, Dr. Herz, Mária evangéliuma. „Az én nagy korszakom, az én igazi korszakom, a musicalkorszakom az 1983-tól 1997-ig terjed, és mind sikerdarab volt. A Macskákat nyolcszázszor játszottam, én itt igazi sztár voltam. Csak amikor kiléptem innen, akkor én hazamentem a családomhoz, mert nekem legalább annyira fontos volt mindig az, hogy nekem egy otthonom van, férjem van, két lányom van, mint az, hogy itt maximálisan és jól szolgáljam a közönséget.”

Olyan filmekben játszott, mint a Csínom Palkó, a Zöld dió vagy a Pokolraszállás. 2015-ben kapott Kossuth-díjat.

Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljében (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Tanított zenés mesterséget a Shakespeare Színiakadémián, a Magyar Táncművészeti Főiskolán, a Madách Musical Műhelyben, és a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskolában is. A tanításról így beszélt: „Úgy érzem, át kell vennem a stafétabotot tanáraimtól, és a tőlük tanultakat – kiegészítve a saját tapasztalataimmal – tovább kell adnom az elkövetkezendő generációnak. Annál csodálatosabb nincs a földön, mint méltóvá válni az elődökhöz és kinevelni az utódokat.”

Balázsovits Lajossal a Madách színpadán 1987-ben (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Férje Kisfaludy András Balázs Béla-díjas rendező. A szakmában mégse dolgoztak együtt gyakran, amire kimondottan figyeltek is. Két lányuk közül Zsófia szintén színésznő lett, és a Macskákban is játszik, másik lányuk, Nóra révén pedig immár a nagyszülői szerep is mindennapjaik része.

Hűvösvölgyi Ildikót a mai napon az MTVA Archívum online csatornáján, az m3.hu-n a Zenés TV Színház: Leányvásár operettfilmjével köszöntjük, valamint örökzöld dalokat hallhatnak a Dallamról dallamra: Kétszemélyes bolondságok - Hűvösvölgyi Ildikó és Cseke Péter című műsorban! Tartsanak velünk!

Borítókép: Hűvösvölgyi Ildikó színművész a Ridikül című beszélgetős műsorban MTVA Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-408591

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor…” 100 éve született Romhányi József

Éleslátása, zenei érzéke, nyelvi ötletei utolérhetetlenek. A 100 éve született Romhányi József életműve előtt a költészettől idegenkedők is levett kalappal állnak.

A Frakk, a macskák réme és a TV Maci alkotója ma is példakép lehet - 100 éve született Bálint Ágnes

Voltak évtizedek, amikor szinte lehetetlen volt olyan gyermekműsort találni a tévében, amelynek alkotói sorában ne szerepelt volna Bálint Ágnes, meseregényei pedig szinte minden háztartásban ott voltak a könyvespolcon. Szeretetteljes karaktereinek kalandjain generációk nőttek fel, a mesék ismerete ma is kapcsolódási pontot jelent nagyszülők, szülők és unokák között. Az emögött húzódó ma is lenyűgöző alkotói folyamatot Bálint Ágnes karrierje és életútja teszi példaértékűvé. Kevésbé ismert, de igen jelentős környezetvédelmi tevékenységével jóval megelőzte korát. Az írónő életútjáról, mindennapjairól, népszerűségéről lányával, Németh Ágnessel és unokájával, Sárváry Barbarával beszélgettünk születési centenáriuma alkalmából.

100 éve született Szemere Vera

Művelt úrilányból lett filmsztár, majd kiváló karakterszínész és érdemes művész Szemere Vera, aki a nemzetközi karrierről is lemondott, hogy Várkonyi Zoltán hű társa legyen.

TV Maci, generációk kedvenc bábfigurája

Kis híján egy szigorú, intelmeket osztogató doktor bácsi vezette fel az esti meséket, de Bálint Ágnes író-szerkesztőnek köszönhetően végül az imádnivaló maci kapta a „szerepet”. Nem véletlen, hogy közös a születésnapjuk is.