Igazi férfiak és igazi nők

140 éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogatnak mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film és neki köszönhetjük a Míg tart a szerelmet is. Persze nem csak Móricz műveit hoztuk a hétre. Középpontban a férfiak és a nők kapcsolata remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, természetesen szórakoztató formában.

2019.07.01


A néplélek már csak olyan, hogy gyakran áll a szegénylegények, a vesztesek mellé. Igazságosnak érzi, hogy a gazdagoknak kevesebb, a szegényeknek több jusson. Ezen alapszik Robin Hood vagy Lúdas Matyi évszázadok óta tartó népszerűsége, s ez lehet az oka annak is, hogy Rózsa Sándorra és más XIX. századi betyárokra nosztalgiával emlékezünk. Móricz Zsigmond neki és társainak állított emléket Rózsa Sándor-regényeiben (Rózsa Sándor a lovát ugratja, Rózsa Sándor összevonja szemöldökét), melynek tervezett harmadik kötete már nem készülhetett el. A cselekvő hős történetén keresztül a szegénység és pompa ellentéte jelenik meg a 12 részes filmsorozatban is, melyet Szinetár Miklós rendezett, nem kisebb művészek szereplésével, mint Szirtes Ádám, Cserhalmi György, Horváth Teri, Oszter Sándor, a narrátor szerepében pedig Bessenyei Ferenc hangjában gyönyörködhetünk.

A Míg új a szerelem Kállai Ferenc és Sunyovszky Szilvia jutalomjátéka. A szintén Móricz Zsigmond művén alapuló film férfi-nő kapcsolatát járja körül, ami alapvetően bonyolult, így szinte kimeríthetetlen téma. Az öregedő szobrászművész és az ünnepelt fiatal színésznő házassága és az ebből adódó problémák, visszás helyzetek még tovább bonyolítják azt, ezek megmutatása áll a film középpontjában. Értékek találkoznak és konfliktusok bomlanak ki, míg a főhős lassan hajlandó válaszokat adni saját kérdéseire, szembenézni a problémával, amely nem csupán generációs különbség, hanem értékrendi is. Szőnyi G. Sándor rendezése érzékenyen mutatja be a fiúutódra és intimitásra vágyó férfi és a csillogást, hódolatot áhító független gondolkodású nő vágyait, összeütközését és döntéseit.


Dús Péter szobrászművész és az ifjú feleség, Ágnes, azaz Kállai Ferenc és Sunyovszky Szilvia

Hasonló téma körül bonyolódik a Ragaszkodom a szerelemhez című film, melyben ötvenes férfiak és húszas nők kapcsolata bontakozik ki. A felmerülő kérdések - van-e joga egy ilyen idős férfinak a szerelemhez és milyen áron - megválaszolása persze nem teszi semmissé a megoldandó problémákat. Még akkor sem, ha a szereposztásból fakadóan (az ötvenes urakat Bács Ferenc és Darvas Iván alakítják) senkinek nem lehet kétsége, hogy természetesen ilyen sármőröknek joga van a szerelemhez. S persze a szépségek közelében fiatal udvarlók is felbukkannak, ami jelentősen megbonyolítja a helyzetet. Az ifjú hölgyek szerepében Tóth Enikő és Pápai Erika varázsolja el az idősödő urakat, és persze a nézőket.


Korhatáros-e a szerelem? Darvas Iván és Tóth Enikő főszereplésével keressük a választ.

Rengeteg vidámság rejlik a Ne éljek, ha nem igaz! helyzeteiben, ahol a főnök kizárólag házas embereket hajlandó alkalmazni. Mit tehet, akinek nincs társa, de dolgozni szeretne? Füllent és persze kellemetlen helyzetekbe kerül, végül - hogy teljes legyen a káosz - valóban szerelmes lesz.


A főszereplő Sammy Noles szerepében Kálmán György

Természetesen nem marad el a héten az UHD-ben vetített Tüskevár következő két része sem, ahogy színészóriásokkal is találkozhatnak a Mestersége színész sorozatban, de a gyerekeknek is kínálunk látnivalót. Tartsanak az M3.hu-val ezen a héten is!

 

További cikkek:

„Nem az idő halad: mi változunk” Ma van a magyar dráma napja

Ki állította legtöbbször színpadra, miért nem hallhatjuk 1930-as években készült rádióváltozatát, és mi köze Kossuth Lajosnak Ádámhoz? Számtalan érdekesség Madách örökérvényű művéről, Az ember tragédiájáról.

„Ügyeletes szürkéből” a Nemzet Színésze

Születésnapján köszöntjük a többek közt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt, Csomós Marit, aki körül 1975-ben kezdett izzani a levegő.

MÁV Szimfonikus Zenekar online elérhető műsorai

Az MTVA és a MÁV Szimfonikus Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.

Száguldás a mélybe

Az 1931-es biatorbágyi vasúti viaduktrobbantás a mai napig a magyar történelem egyik legismertebb, egyben legellentmondásosabb, rengeteg összeesküvés-elmélettel terhes eseménye.