Földmérőből a színház nagymestere

Köszöntjük a ma 80 esztendős Jordán Tamás színészt, rendezőt és színigazgatót, aki mérnökként végzett, mégis a színház lett az élete.

Karakter

2023.01.15 | olvasási idő: kb. 2 perc


A budapesti születésű művész már gyermekként vonzalmat érzett a színház iránt. Bálint András színésszel mind az általános, mind a középiskolában osztálytársak és barátok voltak. Jordán Tamást az érettségit követően azonban nem vették fel a Színművészeti Főiskolára, így a Budapesti Műszaki Egyetem földmérő mérnök szakán tanult tovább, ahol beleszeretett a geodéziába. A színjátszás azonban az egyetemi évek alatt sem eresztette. 1961-ben Bálint András meghívásával került az Egyetemi Színpadra, ahol 10 éven át maradt.

A színész 1978-ban (MTI Fotó: Benkő Imre)

Az eleinte még kettős életet élő művész bár folyamatosan játszott, megszerezve diplomáját hasznosította mérnöki tudását. Hamarosan azonban összeegyeztethetetlenné vált a két hivatás, így 1972-től Jordán a 25. Színház társulatának állandó tagja lett. 1975-ben a II. Richárd című tévéfilm főszerepével indult el filmes karrierje. Ezután többek közt olyan nagyjátékfilmekben volt látható, mint a Megáll az idő, a Hány az óra, Vekker úr?, a Sose halunk meg, a Napfény íze vagy Enyedi Ildikó Oscar-díjas alkotása, a Testről és lélekről. A televízióból a nézők népszerű sorozatokból emlékezhetnek rá, mint a Kisváros és a Tűzvonalban.

Filmforgatáson Hegyi Zoltánnal (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Az addigra már Jászai Mari-díjas művész 1980-tól 11 éven át a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja lett, erre élete egyik legmeghatározóbb szakaszaként emlékszik. Első rendezése 1987-ben a Pécsi Nyári Színházban Móricz Zsigmond Úri murija volt, amely megnyitotta számára az utat a színház magasabb dimenziói felé. 1991-ben élettársával, Lázár Kati színésznővel megalapították a Merlin Színházat, amely határokat feszegető műhellyé lett, és színészképzéssel is foglalkozott. 2002-2008-ig Jordán Tamás színigazgatói és rendezői tapasztalataira támaszkodva az újonnan felépült Nemzeti Színház igazgatója volt.

1986-ban (MTI Fotó: Farkas Tamás)

A Merlin Színészképző Műhelye után tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Sokat tett a magyar színházért és színjátszásért a Nemzeti Kulturális Alap Színházi Szakmai Kollégiumának tagjaként és a Magyar Színházi Társaság elnökeként is. Az 1990-es években a Magyar Színész Kamara elnökeként színész majálist szervezett, hogy „összehozza a szakmát”, és 2008-ban Fűzfa Balázs irodalomtörténésszel közösen a magyar költészet napjához kapcsolódva a Nagy versmondás programsorozat védnöke lett. Művészetét és a magyar színházért tett erőfeszítéseit számos díjjal elismerték, 2020-ban pedig a Nemzet Színésze címmel jutalmazták. 

Jordán Tamással az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján 2023. január 21-én az Angliai II. Edward című tévéfilm címszereplőjeként találkozhatnak. Tartsanak velünk! 

Borítókép: Jordán Tamás színész, rendező, színigazgató MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-533379

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Bombabiztos befektetés!

Emlékeznek még a takarékbélyegre? Elő a régi gyűjtőlapokkal a fiók mélyéről, mert ez a befektetési forma nem évül el...

Kockásfülű nyúl, Vackor és a többiek: gyereknapra szeretettel!

Közeledik a gyereknap, e csalóka május utolsó vasárnapja. A megújult M3 egész héten számos műsorral kedveskedik a legkisebbeknek, és talán nem csak nekik.

Ördöngös dudások öröksége

A dudás el sem kezdett játszani addig, míg az első korty pálinkát a dudájába ne fújta volna: lelket lehelt belé. A magyar dudás örökséget kevesen viszik tovább, az utolsók nyomába beavatottak léptek, az élen Csoóri Sándor népzenésszel, a Magyar Dudazenekar alapítójával.

Minden idők legsikeresebb magyar férfi úszója

Az 55 éve született legenda sportágában mindent megnyert, amit csak lehetetett. Vegyesúszásban a nemzetközi versenyeken pályafutása során senki sem tudta legyőzni, ezért is hívták a vegyes királyának.