Kiskarácsony, nagykarácsony

Bár a karácsony az egyik legfontosabb keresztény ünnep, a szeretet ünnepeként világszerte rengeteg más vallási felekezetű ember is azonosul üzenetével.

Ünnepek és hétköznapok

2022.12.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az adventi készülődés időszaka a december 24-i szentestével ér véget, mely az egyik legbensőségesebb családi esemény minden évben. Karácsony napja december 25-én van, amelyet a 4. században nyilvánítottak Jézus Krisztus földi születésének emléknapjává. Ettől kezdve ez az öröm és békesség, a család és gyermekség, valamint az otthon és szülőföld ünnepe, ezért nem csak a keresztény vallású emberek érzik magukénak. A faállítás hagyománya ezen a napon a 16. századtól terjedt el. A fenyő, melyet eleinte almával, dióval, mézes süteménnyel, később fából és textilből készült díszekkel ékesítettek, az örök élet reményének szimbóluma. A csúcsdísz ebben az időben általában csillag alakú volt, utalásul a betlehemi csillagra. 

Gyertyagyújtás szenteste (MTI Fotó: Járai Rudolf)

A tradicionális ünnepi menü és a fogyasztás módja is mind a karácsonyi szimbólumrendszer részei. A legszegényebbek is igyekeznek karácsonykor gazdag asztalt teríteni, hiszen ez vetíti előre a jövő év bőségét. A szenteste vacsorájának elmaradhatatlan eleme például a hal, egyrészt mert a karácsonyt megelőző advent szintén böjti időszak, másrészt a magyar hagyományokban a halpikkely gazdagságot jelent a következő esztendőre. A másnapi karácsonyi főételnek pedig régi magyar szokás szerint sertésből kell készülnie, hogy segítse a család előrejutását, mivel a disznó „előre túr”. Hasonló logikát követve a szárnyasból készült ételek karácsonykor viszont kerülendők, mert a tyúk „elkaparja a szerencsét", akárcsak a szilveszteri-újévi menüsorban. 

Az ünnepi pihenés időszakában is arra invitáljuk Önöket, hogy kapcsolódjanak ki az MTVA Archívum m3.hu ünnepi kínálatával. Nézzék újra a Kincskereső kisködmön szívmelengető történeteit részletgazdag UHD-minőségben. Utazzanak vissza 1499 karácsonyára az Éjféli színjáték című tévéjátékkal, de lesz sok-sok zene, csodás versek és beszélgetések a Karácsonyestben és a Karácsonyi házimuzsikában. Mindemellett olyan népszerű sorozatok karácsonyi kiadásai gondoskodnak az ünnepi hangulatról, mint a retrock, a Kincsestár vagy a Hazanéző. Tartsanak velünk karácsonykor is!

E régi idők karácsonyait megidéző fotóválogatással kíván békés, boldog karácsonyt az MTVA Archívum!

  1. Szentestére készülve Hercegszántón (MTI Fotó: Bajkor József)
  2. Betlehemezés Kéty községben 1970-ben (MTI Fozó: kozák Albert)
  3. Karácsonyi ünnepség a Parlamentben 1965-ben (MTI Fotó: Pálfai Gábor)
  4. Éjféli mise a Szent István Bazilikában (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  5. Iskolai karácsonyi ünnepségre készülve (MTI Fotó: Kozacsik Elek
  6. Betlehemezők a veszprémi gyerekkórházban (MTI Fotó: )
  7. Bejglik 1962-ből (MTI Fotó: Bara István)
  8. Csajkovszkij Diótörő című balettje (MTI Fotó: Bauer Sándor)
  9. Misztériumjáték Tihanyban 1990-ben (MTI Fotó: Arany Gábor)
  10. Karácsony Pakson 1960-ban (MTI Fotó: Kácsor László)

Borítókép: Advent Óbudán 2021-ben MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán Azonosító: MTI-FOTO-BNAGZ20211212681

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

10 érdekesség a 100 éve született Tomanek Nándorról - kvíz

A senkivel össze nem téveszthető hangú és tehetségű Tomanek Nándor 100 évvel ezelőtt született Pécsett. Emblematikus sztárjává vált ő is a Vígszínház 1960-as, 70-es évekbeli legendás korszakának, és sokoldalúságát számos, egymástól teljesen különböző szerepben bizonyította színpadon és filmen egyaránt, a szinkronstúdióban pedig jellegzetes hangját is gyakran kölcsönözte külföldi kollégáinak. Rendkívül fegyelmezett és pontos művész volt, aki a környezetétől is ugyanezt várta el. Intellektuális karaktere, elegáns tartása, jellegzetes egyénisége fűszerezték emlékezetes alakításait.

Fővárosi Állat- és Növénykert

1866. augusztus 9-én nyílt meg az ország első állatkertje Pesten, a Városligetben.

Mesemaraton az 1960-as-'90-es évekből!

Hogy mivel kedveskedünk a legkisebbeknek gyermeknap alkalmából? Egy időutazással, amelyen több évtized kedvenc magyar rajzfilmjeivel ismerkedhetnek meg. Közös kaland szülőknek és gyerekeknek, tartsanak velünk!

Tündérlaki komikánkra emlékezünk

125 évvel ezelőtt született az 1930-as évek komikaideálja. Gombaszögi Elláról hoztunk néhány érdekességet.