A cinkos mókamester

Kiszólásaival a közönséget is „tettestársává” tette tréfáiban Kazal László színész, énekes, dalszerző, konferanszié és komikus. A ma 40 éve elhunyt nevettetőre emlékezünk.

Kultúrsnack

2023.05.10 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az 1911. február 27-én Budapesten született művész csonka családban nevelkedett, mert édesapja az első világháborúban elesett. A későbbi komikus az iskolát hamar hátrahagyta és számtalan állásban kipróbálta magát. Többek közt volt kifutó, borfiú, majd borpincér, és Rákosi Szidi Színészképzőjében is munka mellett tanult esténként 1929-ig. Az akkor még sudár ifjú Miskolcon lett segédszínész, és elsősorban bonvivánszerepekben alkalmazták, de Az ember tragédiájának Ádámját is eljátszhatta. Több történet kering arról, miért kellett Miskolcról távoznia. Egyesek szerint románca miatt Mezey Máriával, mások szerint egy dulakodásig fajuló vita miatt az ügyelővel. Ettől fogva a vidéki társulatokat járta, majd 1936-ban egy vendégszereplés apropóján került Budapestre. 

Fejes Terivel 1951-ben a Vígszínházban (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Állandó szerződést ekkor még nem kapott, így mellékállásokat vállalt például nyakkendőárusként és az Angol Park revüszínházának zenekarában. A színház naponta több előadást tartott a hullámvasút előtti parkszínpadán. A szünetekben figyelt fel a társulat hangos kacajaira az igazgató, akit Kazal László humora úgy magával ragadott, hogy nyomban felküldte a színpadra az ifjú színészt, ezzel elindítva a komédiások útján. Kazal tréfái hamar felkapottak lettek a budapesti kávéházak és mulatók színpadán, a történelem azonban közbeszólt. A háború után a színész-komikus sorsa jobbra fordult, a Rózsa utcai Intim Színház színpadán az Egymillió dollár főszerepét játszotta későbbi felesége, Balogh Erzsi oldalán. Kazal László a Vidám Színpad megalapításától egészen haláláig a társulat tagja volt, de gyakran lépett fel olyan magánszámokkal, amelyekkel az országot járhatta, az ősi csepűrágók útját követhette. A tehetséges művész humorát és szellemét mi sem idézhetné fel jobban, mint egyik tréfája:

Részlet a Vidám percek - Tarha ballada című műsorból Kazal László előadásában

Kazal Lászlóra az MTVA Archívum online csatornáján, az m3.hu-n a mai napon a Mókatárban a Jó tett helyébe jót várj! című kabaréjával emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Kazal László komikus, színész MTI Fotó, Készítette: Komlós Tibor Tulajdonos: MTI Fotóarchívum Zrt.: MTI-FOTO-787821

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A született televíziós

A ma 90 éves riporterlegenda, Vitray Tamás egyszer így vallott a kezdetekről: „a magyar televíziózás is akkor jött világra, amikor én televíziósként megszülettem. Ikrek vagyunk.” Pályáját áttekintve köszöntjük a Magyar Televízió örökös tagját.

Erkel és a magyar opera ünnepe

A magyar nemzeti opera megteremtője és Himnuszunk szerzője 1810. november 7-én jött világra Gyulán, ez 2013 óta a magyar opera napja is. Ezen a napon nyílt újra felújítását követően a Magyar Állami Operaháznak a karmesterként, zongoristaként és pedagógusként is működő zeneszerző nevét viselő Erkel Színháza, Közép-Európa legnagyobb ültetett nézőtérű teátruma, ahol generációk szerethették meg az operák sokszínű világát.

40 éves az István, a király

Az első magyar rockopera ősbemutatója a városligeti Királydombon 1983. augusztus 18-án volt látható. Cikkünkből sok érdekesség és az is kiderül, hogyan jött létre a mára ikonikussá vált produkció.

125 éves a Szabadság híd

1896. október 4-én avatták fel Budapesten a Ferenc Józsefről elnevezett dunai átkelőt, a mai Szabadság hidat.