Keleti Éva életműve a Műcsarnokban

Bár sokan úgy gondolják, időskorban már fölösleges nyitni az új felé vagy megtanulni modern dolgokat, Keleti Éva, a magyar fotóművészet nagyasszonya szerencsére nem tartozik közéjük. Korábbi elhatározásának hátat fordítva 88 évesen tért vissza a fotóművészethez. És mivel annak fejlődése a digitalizáció irányába indult, így azzal is megismerkedett, eredményeit pedig most a nagyközönség is megcsodálhatja.

2019.12.19 | olvasási idő: kb. 4 perc


Keleti Évát nem kell bemutatni. Ha a név - véletlenül - mégsem csengene ismerősen, akkor is szinte mindenki ismeri ikonikus művészportréit, színházi fotográfiáit. Hatvan évesen, analóg fényképezőgéppel a kezében visszavonult, hogy most - közel 30 év elteltével, egy telefonnal a kezében, elsajátítva a digitális technológia fortélyait - visszatérjen. Méghozzá egy grandiózus életmű-kiállítással a Műcsarnokban, melynek kurátora Szarka Klára.


A Kossuth-díjas Keleti Éva 2017-ben

A 2019. december 11-én nyílt és 2020. február 2-ig látogatható tárlat címe Élet/Kép, melynek retrospektív anyagába nem csupán ismert képek kerültek be. Keleti Éva 1951-től a Magyar Fotó, majd a jogutód MTI munkatársa és riportere volt, ebben az időszakban vegyes témájú fotókat készített, melyek kevéssé ismertek. A most nyílt életmű-kiállítás első etapja ezeket az alkotásokat mutatja be, melyek között van sport-, politikai és hírfotó, időben az 1950-es és '60-as éveket öleli föl.


Almaszüret a Ceglédcsemői Állami gazdaság gyümölcsösében, 1953.

A második szakaszban az 1976 és 1989 között készült portrék, riportképek láthatók, ez az Új Tükör időszaka, melynek Keleti Éva fotóriportere és képszerkesztője volt. Ekkor készültek leghíresebb képei művészekről, melyeknek alapja a bizalom, amely minden képen átsüt. Innen vezet át az út a kiállítás harmadik területére, amely a motivációkat kutatja fel és mutatja meg, annak próbál a mélyére hatolni, honnan az érdeklődés bizonyos témák iránt. A kiállítás utolsó egységét pedig az újrakezdést követő, digitális technikával készült fotók jelentik, amelyeket most először láthatnak az érdeklődők. A modellek között régiek is szép számmal akadnak, hiszen volt, akit Keleti Éva több évtized után keresett föl és fotózott újra, ezzel a művészet lényege és saját munkássága szempontjából is folytonosságot teremtve.


Törőcsik Mari Keleti Éva felvételén 1964-ben

De nem csak a múlt, a jelen is megjelenik a képeken: a régi színészóriások mellett az újakhoz is utat talált Keleti Éva, hogy saját módszereit követve megmutassa lényük lényegét. Így került a tárlat anyagába Básti Lajos, Ruttkai Éva és Törőcsik Mari mellé például a fiatal Vecsei H. Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila, Csányi Sándor és Tenki Réka. Hiszen Keleti Évát ugyanaz foglalkoztatja, mint 60 évvel ezelőtt, ezért ha más is az eszköz vagy a modell, a lényeg nem változott.


A díjnyertes Extázis című fotó 1974-ből

Az életmű-kiállítás több száz képével sikerül valódi keresztmetszetét nyújtani közel 6 évtized művészi munkájának, a kezdetektől, motivációktól, családi vonatkozásoktól indulva feltárni az életmű alapvonásait és finom árnyalatait egyaránt. Kivételes büszkeség ez, hiszen az MTI Nemzeti Fotótárát is rengeteg képpel gazdagítja Keleti Éva munkássága, kiállítása a mi múltunk, életünk része is. 

 

Borítókép: Fényképezőgép - Kinobox, Budapest, 1956. április 22. Központi záras, 2 féle záridővel ellátott, kisfilmes, Kinobox típusú, magyar gyártmányú fényképezőgép. Magyar Fotó: Sziklai Dezső, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-787520

További cikkek:

Szépség és intelligencia

Harminc éve nincs köztünk Róna Viktor Kossuth– és Liszt Ferenc-díjas balettművész. A mai napon rá emlékezünk élete legfontosabb eseményeinek felidézésével.

Színészek az újságírók ellen

SZÚR. Sokan valószínűleg még emlékeznek, sokan azonban már nem, hogy miből áll össze ez a mozaikszó. Gyorsan el is áruljuk: színészek és újságírók rangadója. Hosszú időn keresztül igazi esemény volt ez, mely tömegeket mozgatott meg: volt idő, amikor a Népstadiont is megtöltötték az érdeklődők.

Yves Montand magyar falevelei – Világsztárok Budapesten

A 100 éve született sármos énekes-színész zenés előadóestjeivel beutazta Európát, így a magyar közönséggel is találkozhatott. Hazai koncertjének az Erkel Színház adott otthont, ahogyan számos más világsztár fellépésének is. (Fotóválogatás és bennfentes színházi kulisszatitkok cikkünkben!)

Kerámia és országkép

Százhúsz esztendeje, 1900. március 23-án hunyt el Zsolnay Vilmos keramikusművész, gyáros, akinek munkássága az ország emblematikus épületeivel is szorosan összekapcsolódott, termékei hungarikummá váltak.