Ötven éve dübörög a „Ringasd el magad”

A Déry Tibor azonos című kisregényéből készült musical, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról ősbemutatója 1973. március 2-án volt a Vígszínházban.

Kultúrsnack

2023.03.02 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az 1971-ben megjelent regény csendes fogadtatása ellenére felkeltette Pós Sándor dramaturg érdeklődését, aki akkor a Nemzeti Színház segédrendezője volt. Azzal kereste meg Déry Tibort, hogy zenés darabként vinné színre a Nemzetiben a Képzelt riportot. Az idős író előbb jót nevetett Pós Sándor ötletén, mikor azonban látta, hogy a dramaturg-író komolyan beszél, áldását adta a dologra, maga is várakozással tekintve arra, mi sülhet ki ebből. Végül a szövegkönyv Várkonyi Zoltánhoz, a Vígszínház akkori vezetőjéhez került, aki akkora potenciált látott a darabban, hogy a szükséges engedélyeket is megszerezte a bemutatóhoz. Várkonyi a modern műfaj vállalásával a színház átfogó megújulását is biztosítani kívánta, akkori profiljukba ugyanis aligha vágott egy ilyen újszerű musical bemutatása. 

Presser Gábor a darab plakátjával (MTI Fotó: Danis Barna)

A Pós Sándor – Adamis Anna – Presser Gábor alkotótrió nevével fémjelzett produkció születését mind a szakma, mind pedig a közönség részéről a várakozás mellett kételyek is övezték. Többek között olyan kérdések vetődtek fel, hogy színpadra lehet-e állítani Déry Tibor művét úgy, hogy annak mélységei ne vesszenek el, vagy a beatzene illik-e a Vígszínházba. A március 2-i premier azonban csattanós választ adott minden kérdésre, és a zenés produkció akkora siker lett, hogy 13 évig nem lehetett levenni a Vígszínház műsoráról. A kritikák Presser Gábor zenéje, Adamis Anna Déry gondolataival jól harmonizáló dalszövegei és a színészi alakítások megbonthatatlan egységéről szóltak, nyilvánvalóvá téve, hogy nemcsak a közönség csodálatát vívta ki a bombaként robbanó új darab, hanem a szakma elismerését is. Az előadások során kezdetben a Locomotiv GT zenekar élőben játszott, majd ezt a szerepet a Gemini vette át. 

Tahi Tóth László és Almási Éva a február 26-i főpróbán (MTI Fotó: Benkő Imre)

Az eredeti szereposztásban a főszerepeket Almási Éva és Tahi Tóth László formálta meg, mellettük számos olyan fiatal színész játszott, akik mára a magyar színjátszás nagyjaivá váltak. A darab elképesztő sikerét bizonyítja, hogy már a vígszínházi bemutatót követő évtől a vidéki színházak is színpadra állították, és az elkövetkező évtizedek színházi fesztiváljainak szintén elmaradhatatlan programja lett a Képzelt riport. A musical külföldön is sikert aratott, a környező országokon túl a német és angol fordításnak köszönhetően Németországban és az Egyesült Államokban is bemutatták. A dalokat hanglemezként is megjelentették, valamint 1979-ben egy rádiójáték-változat is készült a vígszínházi előadások nyomán. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról az ősbemutató óta számos átdolgozásban volt látható, ám eredeti mondandója, a fiatalok útkeresése a modern világ brutális díszletei között változatlanul magával ragadja a közönséget.

Az ősbemutató előtti főpróbán (MTI Fotó: Benkő Imre)

Borítókép: Vígszínházi főpróba 1973. február 26-án MTI Fotó, Készítette: Benkő Imre Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum: MTI-FOTO-870225

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Balról jobbra át!

1941. július 6-án lépett életbe Magyarországon - a fővárosban és környékén csak november 9-én - a jobb oldali közlekedési rendre való áttérés. Ezzel az irányváltással csatlakoztunk Európa és világ nagyobbik részéhez.

Dargay Attilára emlékezünk

Június 20-án lenne 95 éves a Vuk, a Szaffi, a Ludas Matyi, a Pom-Pom és még számtalan rajzfilm vagy rajzfilmsorozat rendezője, készítője, megálmodója, aki nélkül sokak gyermekkora szegényebb lenne: Dargay Attila.

A hitben és erényben tündöklő hercegnő

Árpád-házi Szent Margit sorsa összefonódott a magyarság legnagyobb Árpád-kori traumájával, a tatárjárással. Az ország megóvásának reményében a királyi pár Istennek ajánlotta születendő gyermekét, aki a fegyelem és az önmegtartóztatás mintaképe lett.

95 éve kényeztet Hajdúszoboszló forró aranya

1925. október 26-án a Hajdúszoboszló határában végzett próbafúrás alkalmával, hangos robajjal óriási víztömeg tört föl és emelkedett 6 méter magasba.