Egy húsdarálótól a Sztracsatelláig

Eredetileg filmrendezőnek készült, de végül színészként végzett, és a magyar színjátszás és kabaré megkerülhetetlen alakjává lett a ma 75 éves Kern András.

Karakter

2023.01.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


A budapesti születésű művész inspirációt az írói ambíciókkal rendelkező édesapjától kapott, aki polgári foglalkozása mellett egy ifjúsági regényt jelentetett meg. A kisfiú a kezdetektől érdeklődött a művészetek iránt, de legjobban a filmszakma vonzotta. Már tízévesen rendezőségről álmodott, mikor a húsdarálóval operatőrösdit játszott otthon. A filmezéshez már ekkor közel került, hiszen gyerekszínészként szerepelt egy rövidfilmben. Ugyanakkor a színház is nagy hatással volt rá, például 8-szor látta a Vígszínházban Várkonyi rendezésében a Furcsa párt és 14-szer a Madách Színházban Gábor Miklós legendás Hamlet-alakítását. 1962-ben pedig egy barátjával nagy sikerrel léptek fel a Ki mit tud? című tehetségkutatón. Ifjúsági műsorvezető volt a Halló, fiúk, halló, lányok! című tévéműsorban, majd tizenhét évesen egy másik barátjával filmet forgattak, amivel elnyerték az országos amatőrfilm- fesztivál fődíját. Mégsem lehetett filmrendező, így pártolt a színészethez, álmát azonban sohasem adta fel. 

Barátaival gimnáziumi végzősként (MTI Fotó: Keleti Éva)

Tanulmányait követően az ifjú színész a Vígszínház társulatához szerződött, melynek máig tagja. Kezdetben Várkonyi Zoltán éretlennek tartotta, így kevesebb szerepet kapott. Végül számtalan kiemelkedő színpadi alakítása után 2020-ban a Vígszínház titkos szavazásán ő kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az Apa című tragikomédiában nyújtott teljesítményéért. A színpadi munkája mellett szakadatlanul filmezett többek közt olyan produkciókban szerepelve, mint a Fuss, hogy utolérjenek, a Régi idők focija, a Te rongyos élet, a Ripacsok vagy a 6:3. Mind között az egyik legnépszerűbb visszatérő filmszerepe mégis a csetlő-botló, kétbalkezes rendőr, Dr. Kardos Tibor karaktere Bujtor István Eötvös Csöpi-filmjeiben.

Garas Dezsővel a Ripacsok forgatásán (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Kern András a színészet mellett álmát is beteljesítette. Színházi rendezések után 1996-ban elkészítette saját filmjét, a Sztracsatellát, melynek főszerepét is eljátszotta. Egyszer egy rendezésével kapcsolatban fogalmazott így, summázva hitvallását: „Szórakoztatni szeretnék, a szó legjobb értelmében. Ez nem azonos a nevettetéssel. Szokták mondani, hogy jaj, olyan nehezen élünk, legalább a moziban szórakozni akarunk. De szerintem az unalom ellentéte nem a nevetés, hanem a szórakozás. Hiszen a Rómeó és Júlia nem unalmas, mégse lehet olyan sokat röhögni rajta.”

A Rádiókabaréban 1989-ben (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

Kern András egész életét a szórakoztatásra tette fel. Gyakran szinkronizál, például Woody Allen állandó magyar hangja. Emellett számos népszerű rajzfilmkaraktert szólaltatott meg, így a Ludas Matyi főszereplőjét, a Szaffi Jónását, a Macskafogó Buddyját, és Pitykét a hasonló című rajzfilmsorozatban. Összetéveszthetetlen orgánumát szinkronszerepein túl számos rádiójáték, hangoskönyv és zenei kiadvány is megörökíti. Fáradhatatlanságát és sokoldalúságát bizonyítják megjelent könyvei és nem utolsó sorban kabarémunkássága. A többek közt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt 2013-ban fogadták a Halhatatlanok Társulatának tagjává, még ha korábban kétkedéssel is nyilatkozott saját halhatatlanságáról: „bár pótolhatatlan én sem vagyok, de végső soron ez az egész arra megy ki, hogy valami nyomot hagyjunk magunk után – még ha nem vagyunk is halhatatlanok.”

Kern András az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján január 30-án a Kávéház című sorozatban, február 1-jén pedig a Komédiások című tévéfilmben lesz látható. Tartsanak velünk!

Borítókép: Kern András színész, rendező MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO- 462920

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A Frakk, a macskák réme és a TV Maci alkotója ma is példakép lehet - 100 éve született Bálint Ágnes

Voltak évtizedek, amikor szinte lehetetlen volt olyan gyermekműsort találni a tévében, amelynek alkotói sorában ne szerepelt volna Bálint Ágnes, meseregényei pedig szinte minden háztartásban ott voltak a könyvespolcon. Szeretetteljes karaktereinek kalandjain generációk nőttek fel, a mesék ismerete ma is kapcsolódási pontot jelent nagyszülők, szülők és unokák között. Az emögött húzódó ma is lenyűgöző alkotói folyamatot Bálint Ágnes karrierje és életútja teszi példaértékűvé. Kevésbé ismert, de igen jelentős környezetvédelmi tevékenységével jóval megelőzte korát. Az írónő életútjáról, mindennapjairól, népszerűségéről lányával, Németh Ágnessel és unokájával, Sárváry Barbarával beszélgettünk születési centenáriuma alkalmából.

Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitamin, a számítógépek működési elve… ez a sok találmány mind magyar feltalálók nevéhez köthető.

Húsvét – a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. Húsvétkor a keresztény világ azt ünnepli, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, s ezzel megváltotta és üdvösségre, örök életre vezette őket.

Olasz helyett magyar sztár

Kitalálják, ki az az olasz művész, akit Huszárik Zoltán eredetileg a Szindbád főszerepére szánt?