Kezdődik az advent

Aggódunk, hogy nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben lenne a helye?! Avagy miért jó az elcsendesedés az ünnepek előtt?

Ünnepek és hétköznapok

2021.11.28 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Szent András napja utáni első vasárnappal kezdődik meg az a böjti idő, amely testileg-lelkileg is segíthet felkészülni az ünnepekre. Az adventi koszorún a négy gyertya egymás utáni meggyújtása jelképezi az idő előrehaladtát, ezáltal a legsötétebb hónap fordulóján a fény visszatérését, illetve a keresztény hagyomány szerint a megváltó születését. Az időszak neve is erre utal: adventus Domini = az Úr eljövetele. A böjt utolsó napja a szentestét felvezető nap. A népi hagyomány szerint ezen a napon máig jellemző a húsmentes böjti menü: mákos guba és halételek.

Az eladó egy hatalmas ponty halat mutat egy fiúnak egy üzlet ajtajában a karácsonyi élőhalvásár idején. (MTI fotó: Szebellédy Géza)

A kopasz, színtelen téli időszak díszítésére mindig is előszeretettel használtak az emberek örökzöldeket, amelyek a tavasz ígéretét hordozták. Egy német missziós evangélikus lelkész ötlete volt, hogy a hamburgi gyerekotthonban élő gyermekek számára a karácsony közeledtét egy fakerékre rögzített koszorún minden nap meggyújtott gyertyával érzékeltesse. A hétköznapokat a piros, a vasárnapokat fehér gyertya jelképezte. Ennek egyszerűsített változata a vasárnapokat jelképező négygyertyás adventi koszorú. A katolikus hagyományban a négy gyertyának jelentése van: a hit, a remény, az öröm és a szeretet, amelyek a liturgia színeit viselik: három lila színű, a harmadik, az örömvasárnapi pedig rózsaszín.

Az első vásárlók a karácsonyfa-árusító helyen. (MTI fotó: Kovács Gyula)

Borítókép: Lábadozó gyerekek nézik a betlehemet a veszprémi gyermekkórházban, a betlehemesek játéka után. MTI Fotó: Arany Gábor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-916203

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 309 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Robot Robi

Robby the Robot 1956-ban tűnt fel a Tiltott bolygó című amerikai filmben, magyar alakmása, Robot Robi először Szegeden jelent meg 1962-ben, de egy év múlva már a fővárosiak is megismerkedhettek vele.

Darvas Iván 95!

Csehszlovákiában született orosz anyától, és a magyar szíveket hódította meg. 1943-ban kezdte a színi akadémiát, melynek első évfolyamát háromszor is kijárta. Másodéves sosem lett, kezdetben lustasága, majd életének fordulatai miatt. Sokat kapott Várkonyi Zoltántól: az első lehetőségeket - ő hívta a Művész Színházhoz - és új keresztnevét (hogy Darvas Szilárdtól megkülönböztethető legyen). Így indult útjára 1946-ban a 2007-ben elhunyt színészlegenda, Darvas Iván.

Zsazsa a világdíva

Kilenc házasság, számtalan partner, botrányok és legendák. A 105 éve született Gábor Zsazsa a 20. század egyik legfontosabb popkulturális ikonja.

Kiskarácsony, nagykarácsony

Bár a karácsony az egyik legfontosabb keresztény ünnep, a szeretet ünnepeként világszerte rengeteg más vallási felekezetű ember is azonosul üzenetével.