Kezdődik az advent

Aggódunk, hogy nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben lenne a helye?! Avagy miért jó az elcsendesedés az ünnepek előtt?

Ünnepek és hétköznapok

2021.11.28 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Szent András napja utáni első vasárnappal kezdődik meg az a böjti idő, amely testileg-lelkileg is segíthet felkészülni az ünnepekre. Az adventi koszorún a négy gyertya egymás utáni meggyújtása jelképezi az idő előrehaladtát, ezáltal a legsötétebb hónap fordulóján a fény visszatérését, illetve a keresztény hagyomány szerint a megváltó születését. Az időszak neve is erre utal: adventus Domini = az Úr eljövetele. A böjt utolsó napja a szentestét felvezető nap. A népi hagyomány szerint ezen a napon máig jellemző a húsmentes böjti menü: mákos guba és halételek.

Az eladó egy hatalmas ponty halat mutat egy fiúnak egy üzlet ajtajában a karácsonyi élőhalvásár idején. (MTI fotó: Szebellédy Géza)

A kopasz, színtelen téli időszak díszítésére mindig is előszeretettel használtak az emberek örökzöldeket, amelyek a tavasz ígéretét hordozták. Egy német missziós evangélikus lelkész ötlete volt, hogy a hamburgi gyerekotthonban élő gyermekek számára a karácsony közeledtét egy fakerékre rögzített koszorún minden nap meggyújtott gyertyával érzékeltesse. A hétköznapokat a piros, a vasárnapokat fehér gyertya jelképezte. Ennek egyszerűsített változata a vasárnapokat jelképező négygyertyás adventi koszorú. A katolikus hagyományban a négy gyertyának jelentése van: a hit, a remény, az öröm és a szeretet, amelyek a liturgia színeit viselik: három lila színű, a harmadik, az örömvasárnapi pedig rózsaszín.

Az első vásárlók a karácsonyfa-árusító helyen. (MTI fotó: Kovács Gyula)

Borítókép: Lábadozó gyerekek nézik a betlehemet a veszprémi gyermekkórházban, a betlehemesek játéka után. MTI Fotó: Arany Gábor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-916203

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 309 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

„Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor…” 100 éve született Romhányi József

Éleslátása, zenei érzéke, nyelvi ötletei utolérhetetlenek. A 100 éve született Romhányi József életműve előtt a költészettől idegenkedők is levett kalappal állnak.

Laboratórium helyett színpad

Általános iskolás korában a természettudomány, főleg a fizika és a kémia érdekelte. Mikroszkóppal vizsgálódott, eredetileg vegyésznek készült, de rádiót is épített. A közönség szerencséjére azonban felfigyeltek rá a rákosligeti templomi kórusban. Így indult a legendás énekes, Gregor József pályája, aki augusztus 8-án ünnepelné 80. születésnapját.

"Az ember vagy csinál valamit vagy dögöljön meg!"

Ha van színész, akinek titokzatos tekintete és művészete beleégett az örökkévalóságba, az az övé. Személyisége feledhetetlen, emléke nemzedékeken átívelő. 90 éves lenne Latinovits Zoltán.

7 érdekesség a 70 éve önálló magyar szinkronról

Hetedik hó első napján hetven éve vált önállóvá a magyar szinkronfilmgyártás. A görög szün (együtt) és kronosz (idő) szóból álló kifejezést színészlegendák emelték filmes fogalommá. Tudják-e, ki volt az egyik első gyermek szinkronhang, hogyan készülnek a zörejek, és mit ásott ki a Szinkron névre hallgató kutya?