Víztározók, jégtörők

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja.

| olvasási idő: kb. 2 perc


 


 

Budapest, 1979. március 9.
A Gellért-hegyi víztároló második negyvenezer köbméteres víztároló medencéjét építik a Mélyépítő Vállalat dolgozói. Az újabb medencét 1980-ban adták át. A medencék alakjából következően a víz folyamatosan áramlik, ezért a vízminőség nem romlik.
MTI Fotó: Csikos Gábor

Budapest, 2012. február 1.
Reflektorok világítják meg a vizet a Fővárosi Vízművek 80 ezer köbméter ivóvíz befogadására alkalmas, félig töltött Gruber tározójában, a Gellért-hegy alatt. A víztározó névadója Gruber József (1915-1972) tervezőmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem áramlástani tanszékének vezetője, aki a Gépészmérnöki Kar dékánja és az egyetem rektora is volt.
MTI Fotó: Beliczay László


 

Jégbe zárt hajók kiszabadítása, Budapest, 1963. január 31.
A KözépDuna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói vágják a jeget a befagyott Dunán, a Kvassay-zsilipnél, hogy kiszabadítsák a hajókat, uszályokat. A hajósok naponta törik a 40 centiméter vastag jeget. A zsilip építése 1910-ben kezdődött, és 1962-ben ért véget, akár 1000 tonnás uszályok átemelésére is alkalmas.
MTI Fotó: Bara István


 

Magyar jégtörő hajó a Duna horvát-szerb szakaszán.
2017. január 17, Dálya. Jégtáblák között halad a magyar Jégtörő XI. hajó a Dunán a horvátországi Dálya térségében. Óriási károkat okoztak a Dunán úszó jégtáblák a Duna horvát-szerb szakaszán, ezért a jégdugók feltörésére Magyarország két jégtörő hajót küldött a térségbe.
MTI Fotó: Molnár Edvárd

 

 


További cikkek:

Balatoni nyaralás

Végre megérkezett a nyár. Hol lehet a legjobban felüdülni? Természetesen a vízparton. S mi lenne erre alkalmasabb hely a Balaton partjánál, amely nem csupán üdülőhely, hanem szimbólum is a magyarok számára.

Liliomfi, aki Kolozsvárról érkezett Badacsonyba

Makk Károly 1954 augusztusában forgatta Szigligeti Ede vígjátékából a Liliomfit, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia tagjai 2012-ben a legjobb 53 magyar film közé válogattak. Gink Károly fotóművész ott járt a forgatáson, és kiváló felvételeket készített.

Vízipók, Kukori és a többiek

Vízipók-csodapók, Kukoriék és a nagy Ho-ho-ho-horgász. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy ha ezeket a rajzfilmsorozatokat megemlítjük ismerőseink körében, valaki biztosan rá fogja vágni, hogy ezek közül egyik vagy másik a legnagyobb kedvence. Olyan rajzfilmekről beszélünk, amelyeken generációk nőttek föl. S bár rajzfilmek tömegével születnek manapság is, a mondanivaló és a kép egysége, bája, egyedisége a mai napig elvarázsol bennünket ezen sorozatok esetében.

Óbudai Danubia Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Óbudai Danubia Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Óbudai Danubia Zenekar felvételei.