Víztározók, jégtörők

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja.

0000.00.00 | olvasási idő: kb. 2 perc


 


 

Budapest, 1979. március 9.
A Gellért-hegyi víztároló második negyvenezer köbméteres víztároló medencéjét építik a Mélyépítő Vállalat dolgozói. Az újabb medencét 1980-ban adták át. A medencék alakjából következően a víz folyamatosan áramlik, ezért a vízminőség nem romlik.
MTI Fotó: Csikos Gábor

Budapest, 2012. február 1.
Reflektorok világítják meg a vizet a Fővárosi Vízművek 80 ezer köbméter ivóvíz befogadására alkalmas, félig töltött Gruber tározójában, a Gellért-hegy alatt. A víztározó névadója Gruber József (1915-1972) tervezőmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem áramlástani tanszékének vezetője, aki a Gépészmérnöki Kar dékánja és az egyetem rektora is volt.
MTI Fotó: Beliczay László


 

Jégbe zárt hajók kiszabadítása, Budapest, 1963. január 31.
A KözépDuna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói vágják a jeget a befagyott Dunán, a Kvassay-zsilipnél, hogy kiszabadítsák a hajókat, uszályokat. A hajósok naponta törik a 40 centiméter vastag jeget. A zsilip építése 1910-ben kezdődött, és 1962-ben ért véget, akár 1000 tonnás uszályok átemelésére is alkalmas.
MTI Fotó: Bara István


 

Magyar jégtörő hajó a Duna horvát-szerb szakaszán.
2017. január 17, Dálya. Jégtáblák között halad a magyar Jégtörő XI. hajó a Dunán a horvátországi Dálya térségében. Óriási károkat okoztak a Dunán úszó jégtáblák a Duna horvát-szerb szakaszán, ezért a jégdugók feltörésére Magyarország két jégtörő hajót küldött a térségbe.
MTI Fotó: Molnár Edvárd

 

 

További cikkek:

MÜSZI, ÁPISZ, ÁFÉSZ, IBUSZ és a többiek

Csak néhány azok közül a mozaikszók közül, amelyeket pár évtizede mindenki használt, de pontos jelentésükkel nem mindenki volt vagy van tisztában. A teljesség igénye nélkül ezekből hoztunk rövid válogatást, a kattintható fotók a hozzájuk tartozó információkkal pedig segítenek még pontosabban felidézni a korszak hangulatát.

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.