Árvíz

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja.

0000.00.00 | olvasási idő: kb. 2 perc


 

Légpárnás hajóval járőröznek a szentendrei Papszigeten Szentendre, 2013. június 7.
Légpárnás hajóval járőrözik a Pilis Mentőcsoport egyik tagja és egy rendőr a vízzel elöntött szentendrei Papszigeten.Június 13-án tetőzött a Duna Mohácsnál 964 cm-en.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

 

Borítókép: Dunai árvíz, Szentendre, 1954. július 16.
Két helyi kisfiú árvíz idején csónakkal közlekedik a Szentendre és Leányfalu között elhelyezkedő, vízzel elöntött Határcsárda közelében. Az 1954 júliusi csapadéktevékenység időtartamában és kiterjedésében is többszörösen meghaladta egy "átlagos" villámárvíz kialakulásának feltételeit. MTI Fotó: Jónás Pál

 

További cikkek:

MÜSZI, ÁPISZ, ÁFÉSZ, IBUSZ és a többiek

Csak néhány azok közül a mozaikszók közül, amelyeket pár évtizede mindenki használt, de pontos jelentésükkel nem mindenki volt vagy van tisztában. A teljesség igénye nélkül ezekből hoztunk rövid válogatást, a kattintható fotók a hozzájuk tartozó információkkal pedig segítenek még pontosabban felidézni a korszak hangulatát.

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.